Edward Riedl (M)

Partisympatier hos journalister – Ett problem eller inte

Är journalisternas egna partisympatier ett problem eller inte? Enligt en professor på Göteborgs universitet är det ett demokratiskt problem. Jag vill absolut inte ha det som i USA där media har valt politisk sida och sedan är väldigt partiska i alla typer av inslag och produktioner. Men samtidigt är det inte bra att människor tror att media är helt opartisk om de faktiskt inte är det. För val av nyheter och vinklingar av dessa nyheter påverkas givetvis av journalisternas egna uppfattningar i viss utsträckning. Förhoppningsvis är detta en levande diskussion på landets flesta nyhetsredaktioner.

Edward Riedl (M).

Etiketter:

7 kommentarer

  1. Jan L

    Alla som inte har insett att SVT är partiska måste se på tv med rött pk-filter för ögonen.
    Och granskningsnämden har tydligen samma politiska sammansättning eftersom SVT sällan blir fällda där.

  2. Håkan Rombe

    Helt klart ett problem som man får hoppas att redaktionsledningarna kan hantera (om inte också dessa är vänster om S). Dessvärre var det tidigare ett uttalat mål hos kommunister och extremvänster att infiltrera kulturinstitutioner (Statens kulturråd, teatrar etc) och media för att förbereda det man hoppades skulle ske i framtiden. På TV2 var i början vänsterdominansen total och då oräknat socialdemokrater!! Cattis Falck som jobbade på TV2 och som var vapenexport till Östtyskland på spåren omkom 1984 när hennes bil svårförklarligt körde över en kajkant och försvann i djupet. Många anser att Stasi låg bakom denna ”olycka”. Vad värre är hade Cattis Falcks material oförklarligt försvunnit från TV2 när polisen gjorde efterforskningar.
    Hade Stasi spioner (IM) på TV2? Sverige har många bykar att tvätta!

  3. Ingegerd Jernberg

    Du nämner inte TV4s nyhetsjournalister. 100% höger. Inte heller verkar det vara något problem att dagspressen till 90% är folkpartister.
    Lite balans och självkritik vore klädsamt.
    Ingegerd

  4. lf

    Om professor Asp och förmodligen även du tycker att det är ett demokratiskt problem då kan du utveckla problemet och komma med lösningar.Det kan inte vara så att en politiker presenterar ett problem och sen inte vet hur man skall komma med lösningar.Vem lämnar man då problemet till?
    Göteborgs universitets utredning, grundar den sig på fakta?
    Hur har man gått tillväga? Jag hoppas att du svarar på detta och inte hänvisar nån jättekrånglig utredning som du knappast själv har läst.
    Har journalisterna svarat på enkäter öppet (knappast)?
    Anonyma enkäter är av ringa betydelse.
    Tror du att K-G Bergström och Mats Knutsson ,de tyngsta politiska reporterna på SVT röstar med vänstersidan.

  5. lf

    Huvaligen,nu har nog några förmodligen vänstersympatiserande journalister på SVT tagit fram att ordförande i SJ,Sundling berikat sig på en massa uppdrag som han inte ska betalt för.
    Han har inte gjort något fel säger han,men han avgår!
    Då frågar jag dig som tillhör den inre kretsen,vem har då gjort fel?

  6. lf

    Sitter och ser på TV hur det fuskas inom vården,hur det fuskas inom skolan och hur det fuskas inom arbetsförmedlingens område.
    Du och andra inom alliansen bemöter kritiken med att myndigheterna skall ha bättre kontroll.
    Det för tankarna till Sovjet och Östtyskland.Kontroll,kontroll.
    Är det inte bättre att vi bygger system där kontrollen kan begränsas och där vi kan lita på det allmänna välfärdssystemet som inte drivs av vinst.
    Jag har skrivit det tidigare men jag upprepar:
    Gamle Erik han har offrat sitt liv i skogsarbete,Han har inga nära släktningar,han känner att han inte kan klara sig själv.Han vill in på ett äldreboende.Hur skall han göra för att få det bästa boendet.
    Edvard Riedel hur skall han göra?

  7. birgitta

    Helt klart är det ett problem .
    Men nu med internet så försöker folk hitta den andra sidan av sakers tillstånd .Det dyker upp nya siter hela tiden och eftersom journalisterna krymper i antal så tar vanligt folk över ’analyser och frågor’ via bloggar , hemsidor och i trådar.
    SR kommer att balansera en del och Dispatch med
    bm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.