Tågtankar

Åker nattåg för andra gången denna veckan. Skönt att sova hela resan!

Okej, en del jobb har jag klämt in också.

Men det är roligt att filosofera kring potentialen med tåg. Tänk om det fanns en vagn med konferensrum, så en kunde passa på att ha möten. Eller kanske en ordentlig restaurangvagn? Bio som när en var liten? Ett gym kanske, som jag skulle tänka att jag skulle gå till men inte ”hinna med”. Ett bollhav för ungarna?

Med tåg så är det bara fantasin som sätter gränser. För det är en helt fantastisk lösning att koppla på vagnar på ett litet radband och det finns alla möjligheter att fylla vagnarna med vad vi vill! Framförallt går det att fylla tåg med massor av människor som får en mycket klimatsmart resa!

Vilken är din dröm-vagn?

 

 

16 kommentarer

  1. Olle

    Min tågdröm vore att det gick att åka tåg, idag går tåget inte att lita på när man måste vara i tid till jobbet så det är bara att fortsätta åka bil.

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Tråkigt att höra. Det verkar ju som att du bor på en plats som skulle lämpa sig väldigt bra för tågpendling. Jag kan iaf lova att jag ska kämpa för att du i framtiden ska både kunna lita på att tåget går och uppleva det som ett bättre sätt att resa än att behöva köra själv.

        • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

          Jag förstår. Ja, just när en ska till kundbesök är det ju skönt när det finns tåg- eller bussanslutning, för då kan man förbereda mötet under resan. Jag har suttit i många passagerarsäten på bilar genom länet och fixat de sista slidsen till presentationer. Det funkar när man är flera, men behöver man köra ensam så blir resan bortkastad tid.

  2. Mia S

    Hej Elin! Tåg är mycket miljöskadligt transportmedel oavsett ifall det drivs med el eller diesel! Lok och vagnar kräver mycket miljöskadlig insats vid tillverkning och tåg har alltid behov av anslutningstrafik, då räls inte är möjlig att lägga över hela landet. Det fungerar mycket bristfälligt i norr och ersätts i många fall med buss. Vidare, kostar järnväg otroligt mycket ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, pengar som kunde användas betydligt med ändamålsenligt!

  3. Gunnar Öberg

    Drömvagnen?
    Då jag korsade Italien från kust till kust och hamnade mitt emot en blyg, ung tjej. Vi delade på varandras matsäck och log mot varandra. Varken komforten (det var stekhett) eller farten var viktig. Däremot möjligheten till kontakt och gemenskap. Kanske den möjligheten är viktig i dag också?

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Tror du har helt rätt. Många vittnar om fantastiska sociala upplevelser på tåg 🙂

      • Olle

        Träffade min fru på tåget och hon nedkom med en välartad son 9 månader efter ,och det håller än efter 21 år så jag kan rekommendera tåg . Sen tycker jag att man bör skaffa bättre lok som tål vårt klimat bättre. Men de går långsammare men varför inte sakta ner samhället lite 🙂

        • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

          Det låter som en härlig tågresa!
          Ja, rätt lok på rätt plats ska det såklart vara.

  4. Bergis

    Är det klimatsmart att locka en massa folk till Umeå för att gå på mässa? Tänk vad alla dessa event orsakar i koldioxidutsläpp.

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Vid alla större event så genereras resor. Och jag tycker att det i ett framtida samhälle ska kunna finnas massor av fantastiska event och konserter och festivaler och andra kulturupplevelser att besöka. Jag tror det är viktigt för civilisationens utveckling. Men vi måste ställa om hela systemet, så att resorna inte leder till fossila utsläpp av växthusgaser.

  5. Marcel

    Drömmer är väl att tåget ska gå och komma i tid 😉 Var tvungen att boka om från tåg till flyg förra veckan. Tyvärr. Har man ingen tid att passa är tåg förnämligt.
    Läste en artikel för 14 dagar sedan att i Tyskland har man tåg med gymvagn. Det skulle jag gilla!

    • Elin Söderberg (inläggsförfattare)

      Gymvagn låter fint. Hade inte hört att det fanns i Tyskland 🙂 Det måste jag kolla upp. Det är bra att vi har höga förväntningar på att tågen ska gå och komma i tid. Rent statistiskt så är de punktligare än flyget. Men det hjälps ju inte när man väl står där och är försenad. Det finns ett otroligt stort behov av att komma ikapp med underhåll och det är vi i MP tydliga med att vi vill styra upp.

  6. Rickard Drotz

    Jag skulle vara nöjd om tågen kunde gå…. Det måste vara prio ett.
    Pendlar sträckan Hörnefors-Umeå dagligen men det har varit rejäla utmaningar för tålamodet ända sen i höstas. Det är inte bara vinterns som har satt käppar i hjulet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.