Idag har vi konsumerat allt som jorden producerar på ett år

Idag den 1 augusti inföll ”earth overshoot day” 2018. Dagen då vi förbrukat lika mycket resurser som jorden kan producera på ett år. Resten av året kommer vi leva över våra tillgångar, förbruka framtida generationers resurser, eller sälja produktionsmaskinerna för att handla. Det finns olika saker att likna det med. Men en sak är säker. Så som vi lever idag, där vi förbrukar som om vi hade 1,7 jordklot, är inte hållbart. Det är den globala siffran. Om alla levde som oss i Sverige skulle vi behöva över 4 jordklot!

Earth overshoot day inträffar tidigare och tidigare varje år. Detta måste vändas. Kampanjen #MoveTheDate uppmuntrar människor att ändra sitt eget beteende för att minska sitt globala fotavtryck. Det är bra och viktigt. Men för de stora förändringarna behövs kraftfull politik. Vi behöver en politik som formar ett samhälle där vi alla kan leva inom planetens gränser.

Jag hoppas för förtroende att kämpa i riksdagen för ett samhälle som gör att när mina barn är vuxna, så lever vi alla människor inom ramen för vad vår planet mäktar med.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.