Önskar mer visioner i debatten

Jag minns runt valet 2006 när jag gick över Vasaplan i Umeå och en P4-reporter kom fram till mig, sträckte fram mikrofonen och frågade vad jag tyckte om förslaget att höja skatten på alkohol. Frågan hade tydligen seglat upp som ett sakpolitiskt förslag i valrörelsen och den intresserade mig inte det minsta. Jag tror människor köper den vinflaska de tänkt sig oavsett om den kostar någon krona mer i skatt eller inte. Det jag var intresserad av, var vilken vision för samhället de olika partierna hade.

Då, 2006, var jag själv inte politiskt aktiv. Men det är fortfarande samma sak som jag skulle vilja höra mer om från de olika partierna. Hur ser Liberalerna på världen? Eller Moderaterna? Vilka grundvärderingar är viktiga för dem och vilken vision har de för Sverige de kommande decennierna?

Jag kan inte svara för dem. Men jag vet vilken vision vi i Miljöpartiet har och vilka värderingar och vilken världsåskådning som driver mig i mitt politiska engagemang.

Min vision kan beskrivas exempelvis såhär.

Jag vill forma en framtid att längta till. Där våra städer är lummiga, har ren luft och lite buller. Där barnen kan gå och cykla till skolan längs trygga vägar och där vardagspusslet enkelt går ihop genom närhet till det en behöver och goda förutsättningar att gå, cykla och åka kollektivt för alla. Där vi kan äta god och hälsosam mat som vi vet har producerats på ett sätt som inte förstör livsmiljöer för vilda djur, utan istället bidrar till den biologiska mångfalden på vår landsbygd. Där föräldrar inte behöver oroas för om det är hormonstörande ämnen i leksakerna som barnen fått på kalaset. En framtid där vattnet är rent, fritt från plats och vi har levande hav. Där vi har hejdat klimatförändringen och anpassat samhället så att vi står robusta mot kraftigare skyfall och torka. Där vi kan leva gott med god samhällsservice såväl i fjällen som i inlandet och vid kusten.

Jag vill forma ett samhälle som ser hela människan. Där vi har ett socialt skyddsnät för alla oavsett om du studerar, arbetar har enskild firma, är arbetslös eller annat. Där stödsystemen är samordnade så att ingen faller mellan stolarna hos Försäkringskassa, Arbetsförmedling och socialtjänst. Där vi har förståelse för att människor förändras över tid. Att någon som är kriminell eller missbrukare i en tid i livet, kan vara den bästa föräldern eller entreprenören en annan tid i livet. Ett samhälle i ett annat tempo och med ett rikt kulturliv, där vi har mer tid för oss själva och varandra. Ett samhälle som lindrar istället för att bidra till stressrelaterade sjukdomar och psykisk ohälsa. Ett samhälle där alla har frihet att vara den hen är, fri från diskriminering.

 

Jag ser arbetet för att hejda klimatförändringen som en hävstång att forma ett ekologiskt och socialt hållbart samhälle för alla. Jag vill se livskvalitet i fokus. Jag vill forma en framtid att längta till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.