Inflyttningen till landsbygden ökar

DN visar i sin artikel den 25 januari att inflyttningen ökar till våra landsbygdskommuner.

DN beskriver det som ett trendbrott och undersökningen granskar tiden 1998-2013

Inflyttningen redovisas i % och Åsele kommun har en ökning med 7%. Vilhelmina har 55% ökning och Strömsund 46%. Både Vilhelmina och Strömsund är gymnasieorter vilket kan spela en stor roll för deras högre siffror. Tar vi Vindeln så är inflyttningsnettot där 11%.

Spännande statistik och här finns mycket att fundera kring. Våra befolkningssiffror minskar och här är det inte skillnaden in och utflyttade som spelar roll utan det är antalet föda. Det föds för få barn.

Utan unga kvinnor inga barn.

Att skapa en attraktiv kommun för kvinnor där unga kvinnor synliggörs. Vi har alla plus på vår sida när det gäller en spännande miljö för barn att växa upp i.

Att skapa ett attraktivt centrum som är välkomnande och som inte andas livströtthet är ett steg mot att öka inflyttningsnettot ytterligare. 7% är inte alls en dålig siffra.

Stimulanspaket för barnfamiljer kommenteras i DN artikel. Satsningar på gratis blöjor mm förkastade artikeln. Det var inte insatser av den typen som gör att människor flyttar till landsbygden.

Personligen tycker jag att familjer med flera barn ska uppmärksamas positivt. Det kan göras på många olika sätt. För att skapa en hållbar utveckling i vår kommun är det viktigt att det föds flera barn i Åsele.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.