Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Närhet, relationer och industri

Strax efter midnatt kom det ut en intressant artikel på vk.se om våra framtida industriförutsättningar här i Västerbotten. Den handlar just om det som står i rubriken, fast det kanske är svårt att se några sammanhang i orden.

I Umeåregionen står industrin för 8000 jobb i dagens läge, enligt skribenterna Thor Persson och Jan Bergmark från Västerbottens handelskammare. Betydelsen för individer, samhälle och välfärd är mycket stor. Den stora tillväxten finns i tjänstesektorn, men även stora delar av den är ofta nära knuten till industrin.

Artikeln tar upp att det finns tecken till återindustrialisering på vissa håll i Sverige. Vissa företag som utlokaliserat verksamheten tar hem den igen. Man tar också upp betydelsen av lokala ägare. Vi har sett välmående företag flytta eller lägga ner av orsaker som inte hade lett till nedläggning om huvudkontor och ägare funnits i Västerbotten. Vi behöver många nya lokalt förankrade företag som kan börja utvecklas och växa.

Vi behöver också unga som utbildar sig inom områdena. I vår äger Yrkes-SM för gymnasieelever rum i Umeå. Jag hoppas att det både innan och under det evenemanget blir mycket ljus på de tekniska och praktiska yrkena som vi till så stor del lever på som samhälle. Yrkesutbildning för den alltmer högteknologiska industrin erbjuder bättre jobbmöjligheter än många andra vägar och relativt sett bättre arbetsvillkor, utvecklingsmöjligheter och lön än förr. Det är viktigt att anhöriga, lärare och SYV:ar inte glömmer tekniska och praktiska utbildningar och yrken när man talar framtid med sina unga.

Det är också viktigt att företagen själva fattar att det gäller att hålla sig framme och visa upp sig om man har tänkt ha bra arbetskraft i morgon. I Sverige har man av hävd varit van att arbetskraften kommer farande rätt färdigutbildad. I länder som Tyskland (med hög status för hantverks- och industriarbetare) står företagen för den stora utbildningsinsatsen när det gäller de flesta tekniska och praktiska yrken. Här blir det kanske inte riktigt så, men förmodligen kommer vi att få se mer av yrkeshögskoleutbildningar för vuxna där företagen är med och formar och styr högaktuella och jobbsäkra utbildningar.

Men nu kom jag in på en annan sak. Läs artikeln!

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

En kommentar

  1. Göran Granström

    När jag upptäckte Jan Nilssons kommentar till debattinlägget om industriutveckling i Västerbotten så blev jag glad och tänkte att äntligen får vi lite debatt om vår livsviktiga jobb. Men nu har det gått en tid utan tillstymmelse till debatt eller ens kommentarer. Det finns fler bloggare och ”tyckare” än någonsin i våra medier, framför allt på nätet. Men intresset för jobbfrågor är klent.

    Debattinlägget är mycket bra skrivet och förvånansvärt rättframt, trots att Thor sitter i Volvos ledningsgrupp och måste välja sina ord.

    Eftersom jag jobbar på Volvo så har jag naturligtvis följt alla inlägg noga sedan vi fick dråpslaget att monteringen skall läggas ned. Mitt eget jobb är i fara och ovissheten tär. Till min besvikelse tvingas jag dock konstatera att Umeås diskussioner mest handlar om trivialiteter som hundbajs och apberget. Lennart Holmlund blev mycket engagerad och upprörd när rimstugan i radio hotades med flytt, men jobben på Volvo visar han inte samma intresse.

    Så det känns ganska hopplöst att ingen bryr sej om jobben. Vi möts dessutom med floskler om Trygghetsrådets lyckade resultat att få arbetslösa till nya anställningar. Men då glömmer man det lilla faktum att arbetsmarknaden i Umeå kan inte jämföras med en storstadsregion. Jag har själv sökt nytt jobb i flera år eftersom jag förstått vartåt det lutat, men utan framgång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.