Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Jag hade fel


Rätt ska vara rätt. I debatten om miljözoner har jag tolkat medias publicerade kartor för Stockholm som aktuella förslag. Dessa zonkartor är Transportstyrelsens idé. Inget parti sägs ha föreslagit dessa stora zoner som i princip skulle lamslå möjligheterna att färdas för väldigt många med rätt nya bilar.

Då är många av konsekvenserna jag och andra resonerat om inte lika aktuella. Även Miljöpartiet skriver i en kommentar att det inte alls ska bli så stora zoner där man spärrar en stor mängd bensin-, gas- och dieselbilar från 2020. MP skriver t.o.m: ”Dieselbilar kommer fortsatt att vara utmärkta inte minst på landsbygden där utsläppen av kväveoxider inte är ett problem och där dieselbilarna har en fördel genom sina lägre utsläpp av koldioxid och möjlighet att köras på förnybart.”

Jag tror fortfarande mer på miljödifferentierade trängselskatter i en stad som Stockholm, men det här ser ändå bättre ut än befarat. Litegrann ler jag när MP säger att de smutsigare bilarna visst kan ta sig fram i Stockholms centralare delar. Man får bara köra lite omvägar. Vilket på totalen ger mer utsläpp. 🙂

Debatten lär fortsätta, nationellt och där lokal miljö och hälsa kräver särskilda åtgärder.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Krister Andersson

  Det ärar dig att erkänna feltolkningen. Jag tror också att du egentligen förstår att då det gäller utsläpp så handlar det om två olika typer av problem. Ett på ett individuellt plan där dieselavgaser leder till hälsoproblem och faktiskt död, och ett globalt som handlar om den eskalerande uppvärmningen.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tack!
   Jo, i debatten som rullat på min FB framgår det. I klimat/hälsa ”vinner” dieseln den ena matchen och förlorar den andra, förmodligen. Jag blir lite brydd av den test Teknikens värld låtit göra som tycks påvisa att bensinbilarnas mindre partiklar är farligare och betydligt mer frekventa i de avgaserna än man trott. I testet fanns det Euro6-or som överträdde gränsvärdena för vissa cancerogena ämnen några hundra gånger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.