Silly-reflektioner forts.

Här kommer fortsättningen på reflektionerna kring silly season:

 

Linköping

Linköping känns fortsatt starka, trots ett antal kännbara tapp. De behåller Christian Mattsson och förstärker med Marcus Johansson. Även Milan Tomasik fortsätter i Linköping. I minuskolumnen finner vi bland annat Joakim Ström, Johan Kapple och Mikael Karlsson. Jag har höga förväntningar på Linköping som har en passionerad tränare i Astbrant – måtte han bara lyckas lägga band på sina känslor så kan han även hålla sig borta från läktaren den kommande säsongen.. 🙂

Jag tror att vi får se Linköping i slutspelet även nästa säsong.

 

Pixbo

I Pixbo sker det en del förändringar, möjligen är det vad som kommer krävas för att laget ska följa upp en bra säsong med ett bra slutspel. Ett antal spelare som lämnar, däribland Emil Julkunen och Victor Selindh, men laget förstärker med flera spelare från Granlo. De flesta nämner i detta sammanhang huvudsakligen Max Wahlgren, en duktig poänggörare, men jag känner dock spontant att en spelare som Anton Eriksson kan vara en sådan spelare som Pixbo främst behöver. En liten tuffare, ”jävlar anamma”-spelare som förhoppningsvis kan hjälpa finlirarna Pixbo även när det hettar till i slutspelet.

Ser vi Pixbo i slutspelet? Allt annat vore en chock förstås, men kniper de förstaplatsen i serien ännu en gång? Det tror jag inte.

 

AIK*

Förmodligen det intressantaste silly-laget enligt mig. Den största värvningen är förstås tränare Magnus Jäderlund, tillsammans med Joakim Olsson från Storvreta och en hel uppsjö av spelare från Stockholmslagen som spelar i allsvenskan. Min känsla är att Jäderlund varit med och handplockat spelare med de kvaliteter som gör ett lag – kommer de att kunna leverera redan nästa säsong? Det blir mycket spännande att se. Sett till vilka spelare som lämnar AIK känns det ju aningen motigt – ett viktigt frågetecken kvarstår. Kommer Rickie Hyvärinen att spela en säsong till i AIK?

Tar sig AIK till slutspel? Jag tror att möjligheten kommer att finnas och att kampen huvudsakligen kommer utspela sig mellan AIK och Karlstad, men där Karlstad drar det längre strået med näppe.

 

Helsingborg

Jag vet inte riktigt var jag ska placera Helsingborg. Efter att ha diskuterat med Maria under gårdagen insåg jag att hon har höga förväntningar på skåningarna, medan jag i stället väntar mig att det kan bli en tuff säsong för dem. Vem får rätt? Laget byter huvudtränare och förlorar både Mika Moilanen och Jani Kukkola – in kommer i stället några nya finska spelare och storstjärnan Mika Kohonen. Det var ett riktigt glädjebesked att Kohonen återvänder till SSL denna säsong. Det råder inga tvivel om att han kan tillföra både det ena och det andra till ett lag, men känslan är trots detta att Helsingborg känns svajiga. Lyckas de vända den berg-och-dalbana trend de kört på de senaste säsongerna?

Jag tror inte att Helsingborg i slutändan spelar slutspel nästa säsong, men de ska helt klart inte räknas bort på förhand. De har ett bra lag, men jag tror att förlusten av Magnus Anderberg kommer bli kännbar.

 

Höllviken

Jag har för dålig kännedom och koll gällande Höllviken för att kunna ge en riktig bedömning. De har levererat starkt (överväldigande?) i södra allsvenskan efter att de var i SSL senast och är nu tillbaka för revansch. De har värvat en rätt så ansenlig mängd spelare för att krydda på kärnan i laget, vilket jag antar beror på att de vill förbereda sig för det stora antal matcher som spelas i SSL och de långa resorna. Trots tidigare erfarenhet i SSL är de en nykomling, vilka möjligen kan lyckas åstadkomma vad Karlstad gjorde föregående säsong. Det vill säga, spela tålmodigt, inte slarva bort de poäng de har chans på och förvalta dem för att undvika en nedgång i slutändan.Jag är dock tveksam till att Höllviken lyckas med detta.

Jag tror att Höllviken riskerar att kämpa i botten, men blir möjligen överraskad och får fel gällande detta. Det finns goda chanser att hålla sig kvar i SSL, på bekostnad av något av de andra lagen som går mot en tuff säsong.

 

Team Thorengruppen (TTG)

Den andra nykomlingen. Ett lag jag varit och kikat på en del matcher både under säsongerna och kvalspelen de senaste åren. Äntligen är de i SSL, vilket lovar mycket underhållning för umeborna. De har fysik och snabbhet vilket tjänat dem väl i allsvenskan norra. Med vassa kontringar och duktiga poänggörare var de överlägset bäst föregående säsong och följde upp säsongen med bra kvalmatcher mot tuffa motstånd. En av TTG:s största svagheter har varit att de stundvis spelar naivt och slarvigt, och jag tror att det kan komma att stå dem dyrt i SSL. Spelar de disciplinerat och håller huvudena kalla är de en god match mot de flesta lagen i SSL – men jag tror att den långa säsongen kommer att bli utmanande för TTG som riskerar att kämpa i botten för att stanna kvar i SSL. En spelare som ryktas eventuellt gå över till TTG är Markus Kahn från Salem. Vad jag sett av Kahn i allsvenskan vore detta en riktig toppvärvning av TTG. Jag har även läst i lokala tidningen att Johan Alm i princip är redo att sluta. Fullt förståeligt, han har redan gjort sin SSL-resa och kan nu sluta på topp, men visst är TTG väldigt beroende av en så rutinerad back som Alm. Blir ett tungt tapp om han väljer att sluta.

Jag tror inte att TTG lämnar SSL efter en säsong, de lyckas nog hålla sig kvar. Det blir dock inte lätt och TTG kan behöva anpassa sitt spel efter den nya spelplanen.

 

Dalen

Föregående säsong överraskade Dalen många och slog sig upp i toppen med ett lag som nu kryddats på ytterligare med ett antal spännande nyförvärv. På förlustsidan ser vi bland annat Martin Tokos och Alexander Bodén, två spelare som givetvis lämnar tomrum och stora frågetecken. Vem kan ersätta Bodén i trion med Kronberg och Eriksson? Kommer vi att få se en helt ny uppställning där de splittras? Jag har försökt kladda ihop lite potentiella uppställningar och har fått mycket huvudbry, dock av det positiva slaget. Möjligheterna är många, med goda kandidater på flera av positionerna. Det bådar gott för Dalen som jag optimistiskt tror kan bygga vidare på föregående säsongs framgångar och bli en av kandidaterna för guldet i år. Spelare som inkommit har behandlats tidigare i bloggen, jag går därför inte in närmare på det här.

Jag räknar med att få se Dalen i toppen nästa säsong, men det är starkt beroende av att laget lyckas bli samspelta och att de nya spelarna levererar.

 

Storvreta

Svenska mästarna har varit överraskande tysta under silly season. Faktum är att Storvreta hittills i princip bara förlorat bredd jämfört med föregående säsong. Bland annat Rasmus Sundstedt, Joakim Olsson och Staffan Jacobsson lämnar, vilket blir kännbart om det inte kommer in några nyförvärv snart. På ryktessidan läste jag häromdagen om Kim Hadelund från Mullsjö som Storvreta gärna vill locka till sig. Ja, Storvreta är ju duktiga på att värva bra spelare, så än kan det hända saker innan säsongen börjar.

I Uppsala behöver publiken knappast oroa sig för att inte få ett lag till slutspelet. Storvreta har fortfarande ett starkt lag och vi får räkna med att se dem i toppen även i år, misstänker jag.

 

Växjö

Får bland annat in intressante Jesper Sankell från Jönköping, men tappar viktige Eric Roos. Mina tankar är dock att Växjö har ett bra lag i grunden och kan förväntas leverera bra även nästa säsong. De bygger helt enkelt vidare på grunden de lade under den gångna säsongen. De lär dessutom vara rejält revanschsugna efter det tunga uttåget ur slutspelet efter 0-4 i matcher.

Jag tvivlar inte på att vi får se Växjö i slutspel nästa säsong.

 

Warberg

Slutligen har vi Warberg, ett lag som fått kämpa de senaste två säsongerna, inte minst föregående säsong där det såg nervöst ut ett tag. De redde sig då, och lär reda sig igen, tack vare erfarenhet, men jag tror att Warberg kan tvingas kämpa i botten av serien ännu en säsong. De förlorar bland annat lagkaptenen Mattias Wallgren, men har värvat in Tom Ondrusek från Tjeckien, en spelare de tror starkt på. Jag kan inte säga säkert, men jag har ett minne av att jag såg Ondrusek i VM i Göteborg senast… Som alltid blir det intressant att se om nyförvärv från utländska ligan levererar även i SSL. För Warbergs del får vi hoppas på det.

Warberg riskerar att behöva kämpa för att inte lämna SSL, men lyckas nog reda ut det i slutändan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.