Parkerade Dalen bussen?

AIK mot Dalen (1-7)

Det blev vinst för Dalen i bortamatchen mot AIK där resultatet slutade med 7 mål för Dalen och 1 mål för AIK. Ett ganska missvisande resultat på vissa sätt kan jag tycka. Dalen var klart bättre och förtjänade de tre poängen, men AIK var också bättre än vad någon som inte såg på matchen skulle kunna anta.

 

Den parkerade bussen?

Vi är inte ovana vid att se Dalen släppa in få mål och som brukligt stod Måns Parsjö Tegnér och hela försvaret framför för en fin insats. Men det var inte fråga om någon ”parkerad buss” som det ofta låter från olika håll när det handlar om Dalen. Det är förvisso inte ovanligt att det är så, men det verkar samtidigt vara ett safecard att dra fram när man blir osäker hur man ska beskriva en match med Dalen: ”Spelade försvar och kontrade, rörde knappt bollen…” och jag tycker ibland att den beskrivningen förekommit i matcher jag inte alls kan känna igen det från.

Jag vågar i alla fall påstå att båda lagen bidrog till att höja tempot och jag vågar även påstå att Dalen och AIK jagade på i matchen fram till dess att Dalen fick en stor ledning där i tredje perioden… Skotten, 23 till AIK och 29 till Dalen, vittnar även om att det inte var fråga om att Dalen bara parkerade bussen och gick på kontringar hela matchen (även med beaktande av skott som täcktes bort). Så fick jag det ur mitt system.. 🙂

 

Mer om matchen

AIK spelade ganska rakt och enkelt många gånger, med fart och lite luriga passar som var nära på att skapa farliga lägen vid flera tillfällen. Målet av Joakim Olsson var fint och jag hade nog en känsla av att han kunde plocka fler poäng i matchen. Så blev det dock inte.

Dalen körde på två femmor, med viss variation i kedjorna, men där första offensiva kedjan bestod av Ketil Kronberg, Jonas Svahn och Patrik Rokka (till stor del). Vilken enorm kapacitet de besitter tillsammans!

Ketil Kronberg och Jonas Svahn har dessutom ett så fint samspel som vi fått se i många numerära underlägen, vilket inte sällan resulterar i så kallade boxplay-mål. Så var även fallet i matchen mot AIK där Svahn tog bollen på mittplan efter lite strul och lade fram den till Kronberg som gjorde mål.  Kort därefter fick Svahn ett liknande läge men missade dessvärre. Riktigt vassa tillsammans är de dock och kan skapa mycket tillsammans.

Det kan spekuleras lite kring hur en sådan formation påverkar möjligheten att spela med tre formationer, eller hur det påverkar andra kedjan… Är det ett ess att ta fram bara i vissa matcher, eller något som kommer att testas mer? Kan Marcus Berglund bära andra formationen som center en längre tid?

Ketil Kronberg gjorde i vart fall tre mål under matchen och var rejält bra. Hans rutin speglades tydligt på planen tycker jag. För övrigt måste även noteras det slitjobb kapten Kronberg gör i forecheckingen! Han ångar på, gör sig stor och otäck, läser spelet och stressar motståndare – och ser dessutom knappt ansträngd ut. Härligt!

 

Andra roliga reflektioner?

Måns Parsjö-Tegnér var riktigt bra i målet, räddade 22 av 23 skott (wow, runt 95,6%?), men jag tyckte nog att det var extra roligt också att se hur glad han blev när Lukas Harnesk vid ett tillfälle gjorde en särskilt fin defensiv insats som resulterade i att AIK:s chans blåstes bort. Parsjö-Tegnér hyllade märkbart kamraten Harnesk med hela kroppsspråket för den fina insatsen. Jag tyckte mig även se lite air-fistbumps när t.ex. Patrik Rokka täckte bort skott, med mera. Vilka sköna lirare, Dalen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.