Hårt arbete, storspelaren med den höga högsta nivån och en osäker slutspelsplats

AIK sköt Dalen upp över 100-strecket i antalet insläppta mål. Det krävdes 25 spelade matcher för Dalen att släppa in 100 mål och med dessa siffror är Dalen det lag som släppt in minst antal mål denna säsong hittills. Matchen slutade förvånansvärt målsnålt, även i Dalenmått mätt, med totalt tre gjorda mål. Hemmalaget Dalen vann slutligen på ordinarie tid med 2-1 mot gästande AIK.

 

Dalen – AIK (2-1)

Annars fanns alla förutsättningar för att det skulle bli fler mål i matchen. AIK öppnade starkt och ordnade straffslag redan 26 sekunder in i första perioden. Där satte dock storspelande Måns Parsjö-Tegnér ton och räddade Andreas Stefanssons straff. I de båda numerära underlägena som Dalen sedan spelade i matchen klev en kanske inte helt oväntad hjälte fram och spelade av mycket viktiga sekunder, jag syftar förstås på Viktor Nystedt. Med fart och snurrande fläkt fick han med sig applåder och tog sig runt och förbi ett flertal jagande motståndare och skapade därmed mycket viktigt andrum för hemmalaget. Att Nystedt sedan skadade sig och linkade runt på ett ben i arenan kändes dock mindre roligt…

AIK spelade ett våghalsigt anfallsspel och Dalen hängde många gånger på. Matchen var fartfylld och det skapades många lägen åt båda hållen, men förutom två storspelande målvakter i Parsjö-Tegnér och Stefan Odebring, var det dessutom en hel del stolpe/ribba ut. Efter första perioden kändes det verkligen inte som om matchen skulle sluta med tre ynka mål gjorda. Något som ytterligare talar för detta är skottstatistiken, 37-30 i Dalens favör! Hastig huvudräkning ger i något runda svängar räddningsstatistik över 95% för båda målvakterna i matchen. Wow!

I AIK noterade jag bland annat backen Simon Götz som såg rejält hal ut. Det är inte en spelare jag har nämnvärt god koll på, men han imponerade på mig med fina dragningar och Dalen såg flera gånger ut att ha svårt att hantera honom. Annars var det nervöst varje gång bollar slängdes iväg mot Andreas Stefansson, den ökände målgöraren i AIK, men han uppvaktades hårt av bland annat Mattias Wallgren, Mattias Ljunggren och Lukas Harnesk.

Nämnda tre spelare kan för övrigt, tillsammans med Patrik Suchanek som ännu en gång stod för ett enormt viktigt skottäck i dagens match, lyftas fram som viktigt bidragande faktorer till att Dalen fick med sig samtliga tre poäng, dock av lite olika anledningar, men samtliga genom hårt kämpande och slit. Jag ska inte nämna alla mer ingående, men om jag får välja en att särskilt lyfta fram här måste det vara veteranen Wallgren.

 

Hårt arbetande spelare

Om Mattias Wallgren startade säsongen i Dalen något svajigt, ofta med bra fysiskt spel, men lite varierande kontroll på bollen, har hans nivå jämnats ut på sistone till en klart hög sådan. Jag vågar påstå att Wallgren var den som, förutom möjligen Parsjö-Tegnér i målet, var den defensivt tryggaste och viktigaste spelaren på planen. Och med tanke på hur hårt många spelare kämpade i hemjobbet säger det ändå en hel del.

Och på tal om hårt hemjobbande spelare… Noterade ni Patrik Rokkas skottäck där han i det närmaste såg ut att köra en fotbollsmässig glidtackling? Jag vet inte hur jag annars ska beskriva det, men wow vilken energiinjektion för publiken när det hände!

Jag skulle även kunna nämna Ketil Kronberg och Jonas Svahn, spelare som presterade på hög nivå, eller Fredrik Edholm som kändes mer taggad än på länge och mycket väl kunde ha hittat nätet bakom Odebring om oddsen varit marginellt större i hans favör. Den jag dock tycker förtjänar att kanske nämnas mest från kvällens match var dock storspelande Jim Johansson.

 

Storspelaren med den höga högsta nivån

Jag har ju nämnt tidigare att jag upplever att han har en väldigt hög högsta nivå, men att han även har en ganska låg lägsta nivå. Johansson kan vara i det närmaste osynlig när spelet inte riktigt sitter, men så kommer matcher som denna där han är farlig i forecheckingen, tvingar till sig bollen och dribblar sig fram genom horder av motståndare och på något omöjligt vis får iväg bollen på mål på sätt som skapar farliga målchanser och letar sig förbi alla som står i vägen trots att det inte borde vara möjligt. Ja, jag säger då det, när Johansson är bra är han riktigt jäkla bra! Mot AIK var han riktigt jäkla bra! Att Johansson spelade när Dalen gick ner på spelare i tredje perioden var ingen slump.

 

Läget i tabellen

I skrivande stund ligger Dalen på en något osäker slutspelsplats, eftersom de tre poängen som hämtades hem ikväll medförde att Dalen gick om både Helsingborg och AIK. Visserligen ligger Dalen även före Pixbo, men det bör noteras att Pixbo spelat två matcher mindre. Även om Pixbos form varit något svajig på sistone, är de erkänt duktiga på att plocka poäng i serien och jag är därför försiktig med att räkna bort Pixbo på något sätt i kampen om slutspelsplatserna.

Jag har en hel del reflektioner på lut gällande läget i tabellen för övrigt, men eftersom kvällen lider mot sitt slut kommer jag att sikta på att skriva några rader om detta lite längre fram. Jag tänkte även passa på att jämföra min och Marias respektive tippningar av tabellen med läget i tabellen efter denna omgång – för att se om någon av oss över huvud taget tycks pricka in några rätta tippningar alls.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.