Förlorat derby – lättnaden, den taskiga inställningen och bulldozern

Dalen spelade två matcher i svenska superligan idag: damerna först mot Endre nere på Gotland och sedan herrarna hemma i Umeå som bortalag mot Team Thorengruppen. Oerhört viktiga poäng på spel för alla inblandade lag såhär nära inpå slutet av den ordinarie säsongen.

 

Endre – Dalen (3-2 efter förlängning)

Jag såg inte matchen, men kommenterar det ändå kort här. Riktigt starkt att plocka en poäng borta mot Endre! När jag kikar på matchprotokollet föreställer jag mig att de sista tre minuterna i tredje perioden var riktigt nervösa (två av dem spelades i numerärt underläge), men Dalen höll ut och luggade därmed hemmalaget på en poäng.

Och den där poängen kan bli oerhört viktig för att säkra kontraktet. Dalen ligger på plats tolv i tabellen efter 21 spelade omgångar, vilket innebär att de är högst inblandade i bottenstriden i tabellen. De ligger dock tätt efter både Linköping och Warberg och har lyckats skapa små marginaler nedåt med de fyra poäng över Tyresö Trollbäcken som jagar nedifrån…

Anförda av Urban Karlsson och säkerligen en jäkla massa vilja i laget säger min magkänsla mig att Dalen grejar detta i slutändan!

 

Team Thorengruppen – Dalen (5-4)

Jag ska inte referera matchen, utan snarare skriva om några av händelserna i matchen och mina reflektioner från läktaren. Jag har valt att kalla dem lättnaden, den dåliga inställningen och bulldozern.

 

Lättnaden – Jonas Svahn

Fick (troligen) en klubba mot halsen i slutet av första perioden, tog sig för halsen och såg ut att ha ont. Det var svårt att avgöra om han gjort illa sig allvarligt, spelet rullade på utan att många verkade ta notis, men kort därefter var Svahn spårlöst försvunnen från arenan.

Det visade sig sedan att Jonas åkt till akuten för att kolla upp halsen och tack och lov visade det sig vara ofarligt!

Med stor lättnad och glädje kunde alla Dalenfans på plats notera att Svahn mådde bra och var tillbaka redo för spel i tredje perioden.

 

Den dåliga inställningen

Det fanns en spelare på planen idag som spelade större delen av matchen, men jag förstår mig ärligt talat inte på varför han inte bänkades. Jag väljer att inte nämna spelaren vid namn, men känner samtidigt att jag måste få det sagt. Sällan förespråkar jag att någon ska bänkas, jag gläds hellre åt att spelare som får lite speltid får chansen att kliva in och lyckas visa vad de går för.

Om det händer att en spelare gång efter annan förlorar temperamentet i en match, svär, svingar klubban i sargen, suckar och hänger med huvudet på och av planen. Struntar i hemjobben, gnäller hellre på domarna, med mera. När det fortgår i princip hela matchen blir jag helt ställd när han får fortsatt förtroende – lugna ner honom på bänken och låt någon med huvudet i matchen spela i stället!

Jag vet inte om det är hårt av mig att ifrågasätta fingertoppskänslan från tränarna där, men det måste ju ha varit uppenbart för alla som var på plats i arenan att den spelaren inte hade huvudet i matchen?

 

Bulldozern – Albin Andersson

Albin var tillbaka i första formationen med Svahn och Jim Johansson. Förutom att Andersson gjorde Dalens andra mål i matchen var han sådär härligt full av energi, körde bara på och skapade tumult och bidrog med glöd i anfallsspelet. Han var den där bulldozern som behövs när första formationen tenderar att fastna på mittplanen och aldrig riktigt kommer till skott.

Det syntes knappast att Andersson varit borta från spel ett tag, han har i vart fall inte spelat de senaste matcherna med Dalen. Idag var han dock tillbaka med råge! Strunt samma att matchen slutade med förlust, Andersson kanske är den där jokern som behövs för att åter driva igång den en gång så effektiva formationen anförda av Svahn, som dessvärre haft det kämpigt en längre tid nu.

 

Rokka, Rokka och Rokka

Ja, ni läser rätt. Det small till från Patrik Rokkas klubba inte bara en, eller två gånger, utan tre gånger. Tre mål av Patrik Rokka, ännu en sak att glädjas åt som Dalensupporter.

En av de stora anledningarna till att Dalen började säsongen så starkt stavas just Rokka och ska Dalen lyckas knipa en av de åtråvärda slutspelsplatserna måste han kliva fram och trycka dit bollarna!

För närvarande delar Rokka förstaplatsen i Dalens interna poängliga med ingen mindre än Ketil Kronberg, även om Kronberg gjort något fler mål och färre assist än Patrik Rokka. Ordet ni letar efter är imponerande!

Vi såg dessvärre inte någon patenterad målgest från Rokka idag, men kanske berodde detta på den tryckta känslan av att matchen såg ut att gå mot förlust redan före den var avgjord? Eller missade vi helt enkelt målgesterna i vår iver att fira Dalens mål?

 

Den positiva inställningen

Ja alltså, ska jag gnälla om dålig inställning tänker jag också lyfta fram någon i Dalen jag upplever har en positiv inställning. Nu är jag inte tränare och har inte något annat att döma utifrån än vad jag ser vid varje match, men jag tänker närmast på Anton Åkerlund här.

En ung spelare som trots att han var ganska hypad som talang ändå presterade över allas förväntningar föregående säsong, var lite av en skrällöverraskning i SSL då, men har haft något mer blandade resultat denna säsong. Suttit en del på bänken och fått mindre förtroende emellanåt och något mer förtroende andra matcher när det behövts.

När han kliver in gör han det dock alltid med huvudet i matchen! Jag kan inte minnas att jag sett Åkerlund gnällig eller att han uppvisat dålig attityd på, eller av planen. Att han dessutom har en väldigt jämn nivå och känns trygg på planen gör det bara ännu självklarare att lyfta Åkerlund som ett positivt exempel här.

 

Tabelläget

Efter kvällens förlust kan jag bara konstatera att det kommer vara en stenhård kamp på linjen för att Dalen ska nå slutspel. Det kommer krävas medstuds i andra matcher och kanske rentav en del tur, annars räds jag dessvärre att slutspel kan utebliva. Dalen har aldrig lätta matcher och spelschemat framöver kommer att bli tufft… Nå, vi får se!

För Team Thorengruppen ser det desto ljusare ut. Med de tre poängen de kammade hem idag kan de mycket väl vara säkra för nästa säsong, även om det är ett antal matcher kvar att spela. De kan däremot hjälpa både sig själva och Dalen i nästa match när de möter fartfyllda AIK borta på tisdag, medan Dalen kan hjälpa Thorengruppen genom att slå Karlstad borta på onsdag.

Visst vore det väl toppen om Umeå-lagen gjorde gemensam sak och säkrade både kontrakt och slutspel?!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.