Sista matchen, bleka Dalen? och en hjärteranking av bottenkampen

Sista matchen för säsongen i svenska superligan på herrsidan vankas, damerna har fortfarande några matcher kvar. Det innebär slutet på en lång och spännande säsong där flera lag överraskat, positivt som negativt och där slutet varit nervkittlande, särskilt vad gäller bottenstriden.

Kampen om slutspelsplatserna ebbade av efter några viktiga matcher där både Dalen och Helsingborg ryckte ifrån och knep platserna och därmed lämnade jagande AIK och Sirius efter sig.

Dalen tar emot svåra Falun, ett lag som brukar passa Dalen ganska bra, men som denna säsong tagit sex ganska enkla poäng. I båda matcherna som varit har Dalen varit förvånansvärt bleka och inte riktigt symboliserat den där kämpaglöden som brukar vara som hetast mot tuffa motståndare som Falun, Storvreta och Växjö.

Jag fick ju förresten sviiiidande kritik från min kära fru Maria efter mitt föregående inlägg i bloggen. Det var efter matchen mot Storvreta där jag var alldeles för dålig på att beskriva känslan av att Dalen knep slutspelsplatsen och jag hyllade inte publiken som tagit sig till Umeå energi arena (trots att Björklöven samtidigt spelade sin viktigaste match för säsongen).

Förlåt älskling, och förlåt kära läsare och Umeåpublik. Några kompletterande reflektioner får ni här:

 

Bleka Dalen?

Senaste matchen mot Storvreta fick vi se ett annat Dalen – det var knappast det bleka Dalen som ställdes mot svenska mästarna för att säkra slutspelsplatsen – Dalen var i ärlighetens namn snäppet bättre hela matchen igenom. Storvreta var som allra bäst och skapade darr på slutet när de visade upp ett fantastiskt sex mot fem-spel, men Jonas Svahn punkterade till slut Uppsalalagets momentum genom att lägga in bollen i öppen kasse.

987 personer hade letat sig till arenan för att se världsklassig innebandy, trots att Björklöven samtidigt kämpade för att behålla platsen i hockeyallsvenskan i hemmamatchen mot Västerås. Det slutade med vinst för Björklöven som sålunda slipper spela kval för överlevnad.

Jag har inte läst några kommentarer om ”tråkiga Dalen” efter den matchen, men jag läste å andra sidan inte några kommentarer om underhållande Dalen heller. Kanske såg inte så många matchen, men jag kan tycka att Dalen förtjänade lite mer uppmärksamhet än vad laget fick efter insatsen – å andra sidan har det nog förklarliga skäl. Dalens slutspelsplats kändes nog ganska säkrad av många, medan blickarna i stället hålls fullkomligt riktade på det som händer i botten av tabellen. För visst är det enormt spännande i kampen mellan Karlstad, Warberg och Höllviken?

Kulminationen av en lång tuff säsong innebär ju inte endast äran att få spela slutspel för vissa lag, utan även för två andra lag att spel i svenska superligan är över (för denna gång?).

 

Bottenkampen

Karlstad, Höllviken eller Warberg – vilka blir det som stannar kvar?

Jag vågar inte tippa för en gångs skull, jag är bevisligen inte en skicklig tippare, men visst har jag favoriter!

Både jag och Maria är obotliga Dalenfans, och håller Dalen över alla lag på både dam- och herrsidan. Men, visst händer det att vi även håller lite extra på vissa lag och mindre på andra lag i övrigt.

Om det undgått någon tenderar jag till viss del att hålla på spelare mer än själva lagen, medan Maria snarare kan vara något åt det motsatta hållet – håller kanske en ”grudge” mer mot lag än vad jag gör.

Ja, jag har kängats lite här hemma för att jag skrivit positivt om AIK, men kängats med glimten i ögat förstås! 🙂 Jag kan avslöja här att Maria också fastnat för spelare som Andreas Stefansson i AIK, även om hon kanske inte ville se AIK i slutspelet till skillnad från mig.

På så vis är kanske Maria lite lojalare mot ett specifikt lag än vad jag emellanåt är, medan jag gillar, eller ”icke-gillar” ett lag mer baserat på vilka som spelar där, hur laget/föreningen agerat över säsongen och så vidare. Nå, ni förstår, jag ska inte dra ut mer på resonemanget.

Jag tippar som sagt inte denna gång, men baserat på mina favoriter i bottenstriden har jag dock rankat lagen såhär, en slags ”hjärteranking”:

  1. Höllviken
  2. Warberg
  3. Karlstad

 

Motiveringen?

Höllvikens spetsspelare såsom Pontus Karlsson, Johannes Wilhelmsson, Daniel Persson och Christoffer Andersson kombinerat med en duktig målvakt i Robin Johansson har imponerat på mig. Svenska superligan är dessutom inte redo för att gå miste om sköna citat från profilen Pontus Karlsson.

Att Höllviken visat mod exempelvis genom att inte tveka över att ta ut målvakten i övertid för att jaga den viktiga extrapoängen, det skadar inte. Svenska superligan mår absolut inte sämre av att Höllviken spelar där, ett minus är dock att deras hall ser bedrövlig ut på sändningarna. Spelar de i en gymnastiksal?

 

Warberg, jag är ärligt talat kluven. Jag har aldrig hållit Warberg varmt om hjärtat i innebandysammanhang. Att Oscar Lundin dessutom sparkades med en till synes tam ursäkt vid en tidpunkt då Warberg faktiskt låg bra till i tabellen, sett till förutsättningarna, ja alltså, det gjorde inte direkt att Warberg växte i mina ögon.

Det som däremot har imponerat på mig är den hängivna publiken Warberg har. Jag har kikat på deras matcher på slutet och slagits av att de, borta som hemma, haft ett rejält stöd i form av högljudda hängivna supportrar som skriker och eldar på laget. Snacka om att vara den viktiga sjätte spelaren på planen!

Sedan har Warberg Daniel Karlander. Vilken fin lirare! Och den där glädjen han utstrålat på slutet när han gjort viktiga mål, helt underbart! Tillsammans med publiken lyckas Warberg ändå knuffa ner Karlstad i min ”hjärteranking”.

 

Karlstad… Ja, alltså, visst hade jag höga förväntningar på Karlstad inför säsongen. Jag upplevde att de visade fint tålamod i matcherna jag såg dem spela föregående säsong. De kryddade laget med ett antal duktiga spelare, bland annat Kevin Björkström från AIK och Patrik Hallberg från Strängnäs, men fick inte till det.

Fine, det är okej, jag gillar inte ett lag mindre bara för att de har det kämpigt en säsong. När jag har kikat på Karlstads matcher, och jag kan tillägga att jag inte sett alltför många, har det dock blivit märkbart tydligt att spelare börjat hänga med huvudena när de i stället behövt rycka upp sig och knyta näven för att vända matchen. Det har stundtals känts ganska grinigt…

Det har inte heller varit en sådan där grinighet vi kan se hos exempelvis Växjö. Deras grinighet gör att de blir enormt jobbiga att möta och det är kanske också en av deras stora styrkor.

Karlstad däremot har känts ofokuserade när det gått dem emot. Visst, en märkbar förbättring har skett sedan tränare Bugarski tog över, men det där tålamodet från föregående säsong har inte setts till alls.

Det måste ha suttit i huvudena hos spelarna eller i lagdynamiken, för spets finns det i laget. I slutändan har Karlstad i alla fall dessvärre inte vunnit över mig och därför hamnar de längst ned av de tre lagen i mina ögon. Jag hoppades så mycket mer på Karlstad inför säsongen…

 

Silly-rykten före säsongen är över

En kort reflektion också om det faktum att silly-rykten florerar före säsongen är över. Jag är inte särskilt förtjust i negativa silly-nyheter före säsongen är över. Med negativa nyheter menar jag att spelare valt att lämna ett lag och går ut med det före de spelat färdigt för säsongen. Det är professionellt och skickar märkliga signaler.

Att exempelvis innebandymagazinet publicerar artikel efter artikel i stil med att ”lag X borde locka till sig spelare Y som har utgående kontrakt (plus)” känns rentav osmakligt, men det kanske bara är jag som känner så… Vänta till dess att Warberg och Helsingborg spelat säsongen färdigt innan ni börjar sprida rykten om Rikard Eriksson eller Daniel Johnsson, okej?

Positiva silly-nyheter är däremot helt okej – och med det menar jag att spelare exempelvis väljer att öppet gå ut med att de förlängt med laget de spelar i.

Västerbottens-kuriren gick bland annat ut med att Ketil Kronberg gärna spelar för Dalen även nästa säsong. Fantastiska nyheter för Dalen och Umeå!

Jag läste också att Linus Nordgren valt att stanna i Helsingborg, viktigt viktigt för Helsingborg som redan nu börjat rusta starkt för nästa säsong!

 

Dalen – Falun klockan 17.00!

Ni missar väl förresten inte Dalens sista match före slutspelet klockan 17.00 idag? Gästerna är inga mindre än världsklassiga Falun och matchen avnjuts givetvis på bästa sätt genom att vara på plats! Snacka om dunderuppladdning inför slutspelet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.