Lär känna Dalen: #77 Anton Åkerlund

Anton Åkerlund (bildkälla: http://www.ibkdalen.se)

Kort bakgrund

Anton Åkerlund gjorde sin första säsong i IBK Dalen säsongen 2015/16 då han blandade spel i svenska superligan med Dalen och spel i division 1 med Gamla Stan IBK.

Varken jag eller Maria visste då vem Anton var, men ryktet sade att det var en ung talang som hade gjort gott om poäng med Gamla Stan och vi såg mycket fram emot att få se vad han kunde tillföra till Umeå och Dalen.

Bland de första intryck jag minns av Åkerlund var att han tidigt spelade tillsammans med Ketil Kronberg och att jag var väldigt imponerad över hur självklart han fick det att se ut, inga konstigheter alls.

När en ung spelare provar på spel i svenska superligan för första gången förväntar jag mig en del nerver, men Anton Åkerlund var till synes både lugn på planen och spelade med stor mognad – om jag inte minns fel gjorde han också mål redan i första SSL-matchen med Dalen – och det var nog fler än bara jag som tidigt fick upp ögonen för den unge forwarden.

Det ledde sedermera till att Anton huserade mestadels på två formationer i Dalen när han spelade med Umeålaget under hans inledande säsong, vilket även medförde att förväntningarna på säsongen 2016/17 var höga.

Jag ställde några frågor till Anton Åkerlund och bad honom berätta bland annat om säsongen som varit och lite vad vi kan förvänta oss framöver. Här kommer, som utlovat, lite riktigt skön Dalen-läsning! Enjoy!

 

Om du först blickar tillbaka på säsongen som varit, hur skulle du summera säsongen? Vad har du varit nöjd med? Finns det något du varit mindre nöjd med?

Även med lite distans till den så måste jag säga att den var en besvikelse. Vi kom inte upp i nivå när det gällde som mest, och jag tycker att vi hade så mycket kvalité i laget men vi lyckades aldrig riktigt få ut den, varför det blev så vet jag faktiskt inte.

För min egen del så tycker jag också att det finns mycket mer kvar att ta av, jag är nöjd med att jag fick såpass mycket speltid som jag ändå fick men jag vill vara med och bidra ännu mer.

Hur går tankarna inför nästa säsong?

Det finns en enorm revanschlust både hos mig och hos laget, jag hoppas att spelet kan stämma på samma sätt som det gjorde förförra säsongen när vi gick till semifinal, för om vi hittar det stämmet är vi väldigt svårslagna.

Jag har återkommande imponerats över ditt fina spelsinne och lugn på planen – du får ursäkta mig nu, trots din unga ålder – men vad ser du själv som din största styrka och har du något område du särskilt hoppas kunna utveckla inför/under kommande säsong?

Som du säger så tycker även jag att mitt spelsinne är en av mina kanske största tillgångar, sedan så hoppas jag kunna använda min fart ännu mer nästa säsong. Jag vill utveckla mitt närkampsspel inför nästa sässe.

Under din tid i Dalen har du agerat både forward och center, men på vilken position trivs du bäst och varför?

Vänsterforward måste jag väl ändå säga, även om jag inte tycker det spelar jättestor roll. Det är nog mest för att det trots allt är den positionen jag spelat mest på i min karriär och därför är mest van att spela där och känner mig mest trygg där.

Både du och Viktor Nystedt kommer från Gamla Stan IBK och inför nästa säsong väntas ytterligare förstärkningar från Gamla Stan genom Pär Forsman och Alexander Hedlund. Berätta gärna lite om talangfabriken Gamla Stan och hur det kommer sig att så många duktiga spelare formas där.

Framför allt är det nog för att dom är så duktiga på att låta unga spelare få stora roller i laget, alla som du nämner har fått en väldigt stor roll i laget trots att vi var så unga när vi började spela där.

Det är absolut ingen slump att dom producerat så många bra spelare och jag skulle inte bli förvånad om det kommer fler till Dalen därifrån. Sedan spelar man även en offensiv och rolig innebandy där man tillåts göra misstag och det lär man sig väldigt mycket av som ung spelare!

Jag missade tyvärr Foursome Cup, men måste passa på att säga att jag gillar era rosa dresser i Flamingos! Hur var det att spela årets Foursome Cup och hur gick det för er?

Men tack så mycket, kan bara hålla med om att dräkterna är tokfräscha! Det är alltid jättekul att spela foursome, i år lyckades vi tyvärr inte gå hela vägen utan åkte ut i semifinal på straffar.

Jag hörde även att Urban Karlsson spelade (Foursome Cup) – om du skulle hobbyanalysera Urban lite, hur är han som spelare?

Tyvärr lyckades jag inte se honom spela med egna ögon… Han satt på sidan när det skulle spelas viktiga matcher (om det var hans eget beslut eller lagets vet jag tyvärr inte heller).

Men av vad jag hörde var han en riktigt elak spelare som inte backade när det blev hett om vi uttrycker det så. Han gjorde även ett hattrick i sin första match så lite innebandy måste han ju ha inom sig!

Om du var en superhjälte och fick välja en person i Dalen som din sidekick, vem skulle du välja och varför?

Hmm, klurigt… Jag tror nog att jag skulle välja Henrik Sjöström eftersom att han är en kille som gör sina lagkamrater bättre, och om jag vore en superhjälte så vet jag att han skulle göra allt för att jag skulle lyckas så bra som möjligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.