Lär känna Dalen: #13 Henrik Sjöström

Henrik Sjöström (bildkälla: http://www.ibkdalen.se)

Kort bakgrund

Före Henrik Sjöström värvades till Dalen från Umeå city spelade han med RIG Umeå IBF, men har även förflutet i Röbäcks IF och Gimonäs Umeå IF.

Jag hade ingen närmare kännedom om Henrik när han anslöt till Dalen, men han slog mig tidigt som en trygg spelare på planen. Det finns vissa likheter här mellan till exempel Anton Åkerlund och Henrik Sjöström i just detta, spelare som trots ung ålder visade lugn med bollen på planen redan från början när de tog plats i världens bästa liga.

Det är imponerande i mina ögon, det är inte svårt att föreställa sig hur nervositeten och viljan att göra bra ifrån sig på planen redan från första bytet kan få många oerfarna spelare att göra misstag. Inte sällan tenderar även motståndare att försöka utnyttja just detta genom att pressa högt på nervösa backar.

Misstag får man räkna med, tänker jag, men Sjöström har gjort få misstag i Dalen och har successivt kämpat till sig allt mer speltid och vuxit som spelare.

De flesta känner nog igen Henrik som något av en boxplayspecialist, en skottäckare som tveklöst offrar sig för att hjälpa Måns Parsjö-Tegnér skydda det egna målet. Jag tror dock att fler på sikt kommer få upp ögonen för att Henrik Sjöström gör mer på planen än täcker skott!

Jag fick möjligheten att ställa några frågor till ”Henke” Sjöström och jag hoppas att ni uppskattar dem minst lika mycket som jag, riktigt god läsning!

 

Om du börjar med en återblick till säsongen som nyligen tog slut, hur skulle du summera säsongen? Vad har du varit nöjd med? Finns det något du varit mindre nöjd med?

Det var en säsong som innehöll lite allt möjligt. Vi kunde under vissa perioder spela riktigt bra innebandy, men hade tyvärr svårt att hålla en hög lägstanivå över en längre tid vilket sedan speglade sig i slutspelet.

Vi hade behövt komma upp i en högre nivå en bra stund innan slutspelet för att vara mer slagkraftiga där. Personligen blev det en lite ryckig säsong med skadan, men är relativt nöjd med hur jag tog mig tillbaka när jag väl var på banan.

Hur går det med försäsongsträningen? Ni varvar bland annat med brottning, hur är det jämfört med andra träningsformer?

Det går ruskigt bra! Det känns rent generellt som att grabbarna i laget är lite mer taggade efter denna säsong och pushar lite hårdare på passen än förra året. Jag tror att många känner en riktig revanschlust då vi inte alls kom upp i den nivå vi hade önskat under förra säsongen.

Brottning är nog den absolut bästa träningsformen jag har provat på, man är helt utpumpad efter ett brottningspass. Vi har bra instruktörer som inte verkar ha några som helst gränser, vilket är riktigt bra!

Det ryktas om att vår instruktör Samuel är immun mot armhävning, detta är något vi självklart måste utforska mer i!

Lukas Harnesk nämnde dig som en fantastisk skottäckare, men tillade med en smiley att han tror att han är lite bättre när det går fort. Jag känner att det är lite upp till bevis – vem blir Dalens bästa skottäckare nästa säsong?

Haha, ja han är rolig han! Jag tror att Mattias Wallgren kommer vinna den ligan för andra året i rad! På något vis verkar han få en massa streck i statistiken, dock ingen som vet hur?! Men jag ska absolut försöka ge båda två en riktigt fin match i denna ärorika tävling, som det ändå är.

Vem i laget är den svåraste spelaren att möta för dig som back? Varför?

Här måste jag nämna Marcus Berglund. Killen besitter ett par ruskigt lediga handleder och har skickat upp mig till korvkiosken både en och två gånger. Dribblingar spetsat med en otrolig speed utnämner jag honom till den svåraste spelaren att möta.

Jag upplever att du har många fina kvaliteter i ditt defensiva spel, samtidigt fick vi se glimtar av en något mer offensiv spelstil från din sida i slutet av säsongen. Har du något område du särskilt hoppas kunna utveckla inför/under kommande säsong?

Självklart vill jag fortsätta utveckla mitt defensiva spel ännu mer, försöka hitta balansen mellan att spela aggressivt och inte gå bort sig. Jag försökte ta lite mer offensiva initiativ i slutet på säsongen och det var något som fungerade bra, så även det vill jag utveckla till något ännu bättre.

Jag har även hyllat dig i bloggen just för att du visar sådan glädje när det går bra för laget och peppar dina lagkamrater även när du inte får spela. Anton (Åkerlund) valde ut dig till sin sidekick av just den anledningen. Den lagmentaliteten upplever jag även har varit en av Dalens stora styrkor många gånger, därför vill jag veta: vem i laget är enligt dig bäst på att peppa och elda på er när det behövs som allra mest?

Kul att du nämner det! Det är något vi har pratat om väldigt mycket, hur viktigt det är att hjälpa till att höja våra medspelare genom att peppa och skrika på varandra.

Det kan vara väldigt svårt att höra vem det är som skriker högst i och med att det är väldigt många som gör det. Men jag tycker att Mattias Ljunggren är väldigt bra på att höja andra spelare i sin omgivning, vilket är en fin egenskap!

Hur går tankarna inför nästa säsong? Vilken är målsättningen ni pratar om inom laget?

Tankarna just nu är att man har en enorm revanschlust efter förra årets uttåg i slutspelet. I och med resultaten de senaste åren tycker jag inte att det finns några tveksamheter om vad som är våran målsättning.

Alla i laget och föreningen är här för att vinna, och då blir det ganska lätt att sätta ett slutgiltigt mål också. Jag har sedan jag skrev på för Dalen velat vinna ett SM-guld, och det har jag inte gjort än. Så det blir självklart målsättningen.

Om du fick skicka en av spelarna eller ledarna i laget till en Idol-audition, vem skulle du välja och varför?

Jag skulle offra otroligt mycket för att få höra Ketil Kronberg sjunga en norsk låt i Idol. Motiveringen är väl för att det utan alla tvivel skulle vara ett minne för livet som man alltid hade skrattat åt när man tänkt tillbaka på det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.