Dalen – Jönköping (8-2, SSL herr): Trestegsguiden, onsdagsgodis och laget före jaget

Ah, ödets ironi. För första gången på… flera säsonger…? kunde jag inte närvara på plats vid en hemmamatch för IBK Dalens herrlag – och detta berodde på att jag har ett jobbuppdrag i Falun. Så medan Maria hejade på från läktarplats, fick jag bänka mig i hotellrummet med laptopen i stället. Vilket dock gav mig ganska mycket tid att slänga iväg en massa peppiga tweets…

Dessvärre uteblev alla förhoppningar om att få prova på en upplevelse i Jalas Arena när jag ändå kört sju timmar för att gästa Falun. Detta eftersom Falun spelade bortamatch… Surt, nåja, vad är väl en bal på slottet?

Jag vill förresten även förtydliga en sak gällande föregående inlägg och vårt nya innebandyprojekt. Jag och Maria har ju spelat in ett poddavsnitt där vi pratade om innebandy, hobbyanalyserade, tyckte och gissade. Vi är väldigt överens om att vi ska göra fler försök och har en del idéer på hur vi ska utveckla det vidare och förhoppningsvis göra lyssnandet mer intressant för er, men jag ville i vart fall förtydliga att poddandet inte kommer ersätta bloggandet – eller vice versa. Vi kör på med båda delarna, är tanken. Så fortsätta gärna läsa och följa bloggen, men passa även på att lyssna på IBNorrland i hörlurarna!

Närmast tänkte jag dock bjuda på lite reflektioner från målkalaset i Umeå Energi Arena, en match där Dalen säkrade tre viktiga och övertygande poäng. Håll till godo!

 

IBK Dalen – Jönköping (8-2) (Svenska superligan, herr)

Strax före matchstart fick jag en snapchat-video med introt till matchen och vad fick jag se och framför allt höra? Borta var den märkligt ocharmiga introlåten som knappt förmår en enda klappning och tillbaka var föregående säsongs intromusik! Det torde vara en klar förbättring och ett lyft jämfört med de halvknackiga intron  som vi fått erfara hittills under säsongen, även om det möjligen inte är så nytänkande, men vi får se lite hur Dalen gör även framöver med detta. God känsla i alla fall!

Matchen då? Inramningen kunde varit bättre – mitt hotellrum ger tyvärr inte samma känsla som att sitta på läktaren i Umeå Energi Arena och ljudet på laptopen är bedrövligt… Höhö… Nå, men om jag ska vara lite allvarligare kanske. Och på tal om allvar…

 

Felaktiga slutsatser

Jag brukar inte skriva så ofta om kommentatorerna på SSL-play och när jag väl gör det brukar det trots allt handla om att jag vill att de gör ett försök med två kommentatorer för varje match. Jag kände dock att jag måste beklaga mig lite över att kommentatorn som uppenbarligen inte kan innebandy särskilt väl sitter och felaktigt förklarar för tittaren att ”nu blåste domaren för hårt spel” samtidigt som domaren tydligt signalerade för tekning.

Jag skulle kunna dra en rad med exempel, men jag tror att ni förstår vad jag menar. Jag har även läst på sociala medier att fler stört sig på några av kommentatorerna där kunskapsluckorna tyvärr stör upplevelsen för oss som tittar.

Jag har viss förståelse för att det ställer till det lite för de som ska hitta villiga och duktiga kommentatorer till alla matcher när det spelas omgångar med många matcher samma kväll, men det är samtidigt väldigt olyckligt när vissa matcher får väldigt kompetenta och erfarna kommentatorer, medan andra får någon som knappt verkar veta vad det är för sport denne kommenterar. Faktum är att dåliga kommentatorer kan mota bort potentiella tittare, förmå dem att välja en annan match att titta på – på samma sätt som en riktigt bra kommentator kan locka tittare. Av egen erfarenhet vet jag att jag dessvärre emellanåt känt mig nödgad att byta match på SSL-play just på grund av en kommentator jag helt enkelt inte orkar lyssna på… Det är inte bra och det får inte bli ett lotteri vilka matcher som får bättre förutsättningar att locka tittare. Det behövs en jämn och bra nivå på sändningarna helt enkelt.

Nåja, åter till matchen och mitt sedvanliga positiva jag!

 

Ett, två och treeeeee…

…mål blev det för Dalens Alexander Hedlund som dessutom assisterade Henrik Sjöström vid ett mål också. Hedlund blev poängbäst i Dalen, var enormt bra och jag kan väl passa på att nämna här att jag och Maria hyllade Alexander i vårt första avsnitt av IBNorrland – av en anledning!

En spelare som även brukar synas mycket tillsammans med Alexander Hedlund är Anton Åkerlund som stod för både mål och assist i dagens match. En noterbar händelse var Åkerlunds kontringslöpning där han såg minst lika snabb ut som Helsingborgs animering av Mika Kohonen vs Bolt! Om ni missat den kan jag rekommendera Helsingborgs twitterkonto – in och kika vetja!

 

Var hälsad, assistkungen? (En trestegsguide till att göra mål på Jönköping)

Efter matchen utbrast Maria i telefonen till mig ”Vad fan, är han assistkung nu eller?”. Och nej, denna gång handlar det inte om kung Ketil – vi pratade om Patrik Rokka som bjöd på fina passningar till höger och vänster!

Snurra runt, diagonalpassa och målet är ett faktum – ja, så beskriver jag faktiskt Rokkas trestegsguide till att hitta Jönköpingsnätet idag. Och Viktor Nystedt var inte sen att tacka Rokka för den fina assisten när Viktor gjorde Dalens tredje mål i matchen.

En annan spelare som fick en fin passning av nämnde Rokka och gjorde ett bra avslut var Dalens Johan Larsson. Faktum var att hela formationen såg ut att trivas riktigt bra ihop ikväll och känslan är att vi lär få se mer av trion Rokka-Berglund-Larsson framöver!

 

Prassel prassel…

Ja, så lät det när godispappret krånglades upp och Marcus Berglund satte fart, lurade inte bara en, två eller tre Jönköpingspelare utan överlistade även målvakten Filip Bergman och den fjärde Jönköpingspelaren som misslyckades med att avväpna Berglund som lade in bollen i Jönköpingsmålet och inledde målkalaset för hemmalaget.

Medan Jönköping försökte hitta tillbaka ner till planen satt jag bara och njöt av smaken från innebandygodiset! Mmm… Marcus Berglund!

 

Marias topp-3

Svårt idag att bara välja ut tre stycken som var bäst, men ska försöka ändå!

1. Glöden hos samtliga redan första bytet av matchen.

2. Laget före jaget. Enormt bra laginsats ikväll. Gillade kedjeformationerna och spelglädjen hos alla.

3. 1-2-3 Mister Hedlund som gjorde hattrick ikväll och levererade högklassig innebandy! Nu borde väl ändå #tråkigaDalen vara bortblåst?

Tack för underhållningen ikväll kära IBK Dalen!

2 kommentarer

 1. Roy

  Bara att hålla med vad gäller kommentator. Fullständigt inkompetent i Umeå, men strålande i Höllviken och helt okej i Mullsjö. Väldigt blandad kompott alltså, men herrn i Umeå måste de verkligen sätta på någon annan idrott. Han var precis en sån som förstör upplevelsen och får tittare att fly, usch:(
  Vad gäller matchen tyckte jag Jönköping spelade riktigt bra i första, men Dalens sylvassa spelvändningar och snabba inspel, i kombination med ett bedrövligt markeringsspel hos gästerna och en målvakt utan större lycka, så blev segern odiskutabelt rättvis.
  En fantastisk målvakt och en Nystedt som imponerar varje match, gör att motståndarna ofta får det väldigt jobbigt.
  Sjukstuga m.m. var bortförklaringar som kändes ganska tunna från smålänningarnas sida denna kväll.

  • Anthony Sundström (inläggsförfattare)

   Jag håller med dig Roy om att Jönköping inledde första perioden bra, men att Dalen sedan tog över och vann matchen rättvist! Jag läste om Jönköpings svårigheter med många spelare som var krassliga och en ganska tunn trupp som åkte upp till Umeå, vilket ändå får ses som ganska dåliga förutsättningar inför matchen, mot ett tufft motstånd. Samtidigt gjorde Dalen en väldigt bra match och gick fullt ut mot gästerna som inte orkade stå emot och det var egentligen aldrig någon större fråga om vilket lag som var bättre i den matchen.

   Roligt att du lyfter fram Viktor Nystedt! Jag upplever att han vuxit för varje säsong som gått och har även gjort det riktigt hittills denna säsong – en blandning mellan fart, skicklighet och våghalsighet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.