Storvreta – IBK Dalen (4-6): Ett kryddigt Dalen, direktskottet och kaffe med choklad

Det behövdes verkligen någonting extra för att skölja bort den dåliga eftersmaken från Faluns middagsbjudning i söndags. Inför matchen kändes det lite som om tallriken stod serverad under en sådan där silverkupol, ni vet, som de bland annat använder på hotell för att hålla maten varm. Vad som väntade där under visste vi inte ännu, men känslan var att vi antingen skulle få hugga in på ett extremt revanschsuget och kryddigt Dalen, eller få smaka på rester från söndagsmatchen.

Redan från matchens första period stod det dock klart att vi skulle bjudas på något helt annat än plattmatchen senast. Javisst, tjugo minuter spelad tid och borta var den unkna smaken, ersatt av en förväntansfull längtan efter mer och såhär efter matchen kan jag knappt minnas när jag njutit så mycket av en bortamatch senast.

 

Storvreta – IBK Dalen (4-6)

Dalen spelade matchen på två formationer och med John Stiglund i målet. Visst kändes det som om Dalen hoppades på att få en stark inledning i matchen, vilket brukar göra en stor skillnad på hur matchbilden sedan artar sig för Umeålaget.

Dalen inledde första perioden med ett flertal fina kontringar från Marcus Berglund, Anton Åkerlund och Marcus Berglund tillsammans med Viktor Nystedt och Henrik Sjöström. Viktor följde med väldigt fint i anfallsspelet med hjälp av hans imponerande kvickhet. Stundvis varvades Patrik Rokka in i både första och i andra formationen och även Johan Larsson fick ett byte i slutet av matchen.

Till skillnad från den för Dalens del mållösa tillställningen mot Falun, var det mycket glädjande att se Marcus Berglund snyggt sätta matchens första mål tidigt i första perioden. Samma Berglund som dessvärre även råkade dra på sig en utvisning i slutsekunderna av första perioden… men, det är sådant som händer när man är het – och Berglund var riktigt het i dagens match!

Storvreta då? Ja, Robin Nilsberth sköt sedvanligt ett antal skott i täck och Valdemar Ahlroth gjorde mål på Dalen ännu en gång. Allt eftersom matchen gick synes dock allt mer att Mattias Ljunggren gjorde det jobbigt för Ahlroth. Bara en känsla? Nja, visst såg han märkbart frustrerad ut och gav Ljunggren någon blick emellanåt..?

 

Period nummer två

Dalen inledde andra perioden med att skickligt döda av hela det numerära underläget, nå, efter att Storvreta fick en galen ribbträff förstås. Viktor Nystedt och Jonas Svahn gjorde det riktigt bra, rentav Svahntastiskt bra och tiden rann ut, Marcus Berglund fick åter kliva in på planen igen.

Minuterna senare fick Dalen frislagsläge där Ljunggren stod välplacerad och såg redo ut för att skjuta. Mest på skoj sa jag till Maria att ”nu blir det frislagsmål, Ljunggren skjuter!”. Det ironiska? Mattias Ljunggren sköt – och visst var det mål! Kaboom! Och plötsligt händer det, att jag fick rätt det vill säga!

Glädjen fortsatte när Viktor Nystedt kom som skjuten ur Ljunggrens kanon och fint lade in bollen bakom Viktor Klintsten i Storvretamålet, assisterad av Alexander Hedlund!

När sedan Lukas Harnesk(!) med ett direktskott dundrade in Dalens fjärde mål, assisterad av Mattias Ljunggren, var glädjen här hemma helt galen! Inte på något sätt en given målskytt, men jag tycker att Lukas kämpat sig till ett mål under säsongen… även om jag trodde att det skulle komma i samband med att han sprungit sig till ett friläge snarare än genom ett dunderskott utifrån. Lukas som har ett ganska bra slagskott, något vi dock (oftast) bara får se under uppvärmningarna…

Hedlund vann bollar, Svahn vägrade lämna över bollen till motståndarna och stod för riktigt vassa passningar, Ljunggren var tuff i försvarsspelet och tvekade inte att både skjuta och bidra med fina passningar för att sätta igång kontringarna. Ja jisses, det var mycket som kändes bra efter två perioder mot Uppsalalaget. Och jag ska förstås inte glömma att nämna John Stiglund som stod för både vassa räddningar och fina utkast!

 

Period nummer tre

I inledningsminuterna av perioden åkte Lukas Harnesk ut och Robin Nilsberth reducerade till 2-4 för Storvreta i det numerära överläget. När Storvreta därefter växlade upp allt mer blev det allt mer nervöst här hemma i soffan.

Dalens time-out tycktes ge ett visst andrum och Dalen återvann lite momentum. Chanserna haglade tätt åt båda hållen, något mer åt det hårt pressande Storvreta. Kombinationen av en stekhet John Stiglund och ett hårt uppoffrande Dalen som täckte bort returer och gjorde det allmänt svårt för hemmalaget att peta in bollarna.

När Marcus Berglund sköt bollen i målramen trodde vi att Dalens femte mål skulle sitta, men i stället fick vi hålla andan till bytet därefter då Sebastian Degeryd äntligen fick göra mål! Degeryd som slitit så hårt för det!

Storvretas Albin Sjögren ville dock annat och sköt kliniskt in 3-5 bakom Stiglund. Med åtta minuter kvar av tredje perioden kändes det som om det skulle fortsätta vara en nagelbitare.

Kort därefter började publiken jubla i IFU arena eftersom Alexander Rudd klev in på banan. Många långa nervösa minuter och sekunder därefter, ett mål dömdes bort för Storvreta på grund av en hög klubba.

Ketil Kronberg missade Storvretas öppna mål(!) och straffades direkt när Storvreta satte 4-5 med klockan på 19.11 in i tredje perioden. När Ketil Kronberg fick chansen på nytt att lägga in bollen i den tomma buren i slutsekunderna av matchen missade han dock inte!

 

Avslutande reflektioner

Vi vågade knappt tro på tre poäng där mot slutet av matchen, men visst blev det så att Dalen fick med sig samtliga tre poäng hem. Dalen som förmodligen var ganska uträknade av många inför matchen och jag ska erkänna att jag och Maria kände en ganska stor oro. Dalen har en hög högsta nivå, men frågan var om Storvreta borta var den match de skulle lyckas plocka fram den.

Det kändes riktigt bra att ha fel och även obeskrivligt skönt att se ett Dalen som inte bara följde spelplanen till punkt och pricka, utan även visade prov på ett imponerande kontringsspel och även lyckades sätta lägena när de presenterade sig.

Ikväll var Dalen långt ifrån en dålig eftersmak… Snarare en god bit elegant choklad till en kopp nymalet och nybryggt kaffe av finaste kvalitet. Mmm… IBK Dalen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.