Juldagsinnebandy, ibsilly och dubbellicenser…

Efter ett litet uppehåll kring jul är vi nu igång igen. Abstinensen har dock inte hunnit bli total, nej då, vi fick oss en innebandyfix när vi på juldagen tog oss iväg till Skellefteå för att ta del av det trevliga initiativet uppstyrt av bröderna Karlstén (Fabian och Rasmus) där Gamla Stan IBK (de yngre) mötte det så kallade ”Gamla” Gamla Stan (de äldre) – ett slags all star team med diverse innebandyprofiler med förflutet i föreningen. Inledningsvis blir det därför några rader kring detta uppskattade event.

Jag hade även för avsikt att under uppehållet skriva några rader om dubbellicenser och samarbetsavtal och däribland den specifika händelsen att Jonas Svahn spelade med IBF Dalen i matchen mot Djurgården, men det får ni i stället kortfattat ta del av här nedan.

Det blir även lite rykande färsk ibsilly och även någon rad inför Dalens match ikväll mot Örebro i herrarnas svenska superliga. Håll till godo!

 

Juldagsinnebandy i Skellefteå

Det var en trevlig tillställning med varm inramning och en gemytlig atmosfär när Gamla Stan mötte Gamla Gamla Stan. Uppgiften som speaker axlades av, för vår del numera bekante, Staffan Åkerlund som på ett föredömligt sätt lyfte matchen och de båda lagen på ett positivt sätt från platsen i sekretariatet.

Stämningen mellan lagen var god, även om en viss rivalitet växte allt eftersom matchen tog fart, en match som blev mer spännande än vad inledningen först gav sken av. Det rann nämligen iväg till hela 5-0 för de äldre i början av andra perioden, innan det aktuella division 1-laget skakade av sig respekten för motståndarna och började spela med större trygghet. Bortblåsta var bolltappen, fumligheten och osäkerheten, ersatta av determination (svengelska?) och utdelningen blev total! Matchen slutade med vinst 11-6 till Gamla Stan och det var väldigt roligt att få se dem spela ut i en kombination av fint kontringsspel och några riktigt vassa avslut.

En särdeles märkbar skillnad förelåg också, inte så förvånande, i de så kallade ”special teams”, det vill säga, spel i numerärt under- och överläge. De yngre var samspelta och flera klasser bättre och det tog inte många sekunder innan målet(n) var ett faktum, faktiskt i varenda power play de fick under matchen.

Slutligen också roligt att få se flera av profilerna spela, däribland Fabian Karlstén, numera tränare i IBF Dalen i allsvenskan norra. Fabian fick visserligen fick se sig besegrad av ribba, stolpar och skottäckande motståndare, men han har ett riktigt fint nyp i avsluten och det är inte allt för svårt att tänka sig att han gjort ett eller annat mål i sina dagar.

 

Gamla Stan förstärker IBF Dalen (ytterligare)

Gamla Stan delade för en liten stund med sig av nyheten att Oskar Tafvelin lämnar Skellefteå och Gamla Stan IBK för att spela med IBF Dalen i allsvenskan norra. Oskar börjar till synes redan direkt efter nyår och det ska bli oerhört spännande att se vad han kan tillföra till Dalen!

 

Dubbellicenser, samarbetsavtal och konspirationsteorier

I grund och botten är tanken bakom dubbellicenser och samarbetsavtal, såsom jag förstått det, att öka möjligheterna för spelare att tillhöra ett lag, men kunna spela i två lag samma säsong. Syftet är huvudsakligen att ge unga spelare chansen att prova på spel i högre divisioner utan att för den sakens skull samtidigt behöva välja bort spel i den lägre division med risken att det blir mycket bänknötande och väldigt begränsat matchande i den högre serien.

En naturlig följd av att många unga spelare tagit klivet upp i en högre division för att sedan bli förpassade till bänken har tidigare, såsom jag förstått det, bidragit till att många unga spelare slutat med innebandy i förtid. Det är väldigt olyckligt och något som förstås bör motverkas om möjligt.

 

Nyttigt att nöta bänk?

Jag har läst att det även finns de meningsmotståndare som är av den meningen att det snarare är nyttigt för unga att ”nöta bänk” och att det härdar unga spelare, en slags nödvändig del av processen, men jag har svårt att se den kopplingen. Bara för att det finns en möjlighet att spela till vardags i ett lag i en lägre division och även få möjligheten till viss speltid i en högre division, försvinner på intet sätt konkurrenssituationen som föreligger mellan spelarna i de båda lagen. Vikten av att jobba hårt och förtjäna sin plats på planen försvinner ju på intet sätt genom denna möjlighet. Jag tror snarare att möjligheten att få spela matcher på rätt nivå är till nytta för att både bibehålla intresset hos unga spelare, samt likväl för att bidra till deras utveckling som spelare.

Jag är därför överlag väldigt positiv till möjligheten till samarbetsavtal och dubbellicenser. En fråga som dock aktualiserats något genom innebandymagazinets kampanj på slutet har varit huruvida det finns ett ”rätt sätt” och ett ”fel sätt” att nyttja systemet på (min tolkning).

 

Skickat ner spelare för att toppa de allsvenska lagen, eller?

En händelse som fick vissa personer att gå igång i sociala medier var bland annat att Jonas Svahn spelade en match med IBF Dalen (mot Djurgården). Det allmänt vedertagna antagandet, vad jag läst mig till, verkar ha varit att detta var ett tilltag av Dalen för att rädda kvar det allsvenska laget som behöver poäng för att hålla sig kvar. Ett liknande resonemang har förts kring Team Thorengruppen som skickat ner SSL-spelare till samarbetsklubben Umeå City i allsvenskan norra. Antagandena som florerat har även där till stor del handlat om hur Umeå City toppas för att gå bra i allsvenskan norra.

Jag är visserligen inte Dalen eller Team Thorengruppen, jag vet inte hur de resonerat kring detta, eller de uttryckliga skälen till att detta gjordes, men låt mig redogöra för mina antaganden utifrån den information jag har gällande detta. Förvisso kan det vara så att det helt, eller delvis, är en fråga om att toppa sina allsvenska lag, men jag tänker att det kan finnas fler och andra skäl för föreningar att göra på detta vis och jag har även svårt att se att de gjort det av den anledningen hittills.

Vad gäller Jonas Svahn så var det känt på förhand att han skulle missa derbymatchen mot Team Thorengruppen, likväl som kvällens match mot Örebro av personliga skäl. Mot bakgrund av detta och den viktiga roll Svahn spelar i IBK Dalen just nu och även på sikt kommer spela för att Dalen ska ha en chans att ta sig till slutspelet, är det inte särdeles långsökt att anta att Jonas Svahn spelade matchen med IBF Dalen för att inte gå miste om lika mycket speltid. Jag är faktiskt övertygad om att Jonas Svahn spelade med IBF Dalen, inte för IBF:s skull, utan för IBK:s skull. Argumentet att Dalen skickade ner Svahn bara för att säkra poäng till IBF Dalen har jag svårt att köpa enbart mot denna isolerade händelse. Om Dalen medvetet syftar till att vidta ett sådant förfarande av denna anledning, finns möjligheten för Dalen att betydligt mer systematiskt och utstuderat göra detta utan att på något sätt bryta mot några regler. Faktum är att möjligheten funnits under hela säsongen utan att ha utnyttjats vad jag kunnat se.

Även sett till de övriga spelarna som Dalen huserar i både IBF och IBK går det svårligen att med någon säkerhet komma till den slutsatsen. Spelare som Ludwig Svensson, Daniel Sonidsson, Niclas Brohlin Ljung och Alexander Rönnlund är förvisso skickliga spelare, men de är tveklöst spelare som får en relativt begränsad speltid i svenska superligan och får sin huvudsakliga speltid under matcher i allsvenskan. Jag upplever snarare att de är goda exempel på hur detta kan användas för att utveckla spelare. Det kan även tilläggas att Andreas Carlbom som spelade i matchen mot Djurgården, vad jag hört gjorde detta eftersom han precis återhämtat sig från en skada och behövde speltid.

Om jag i stället riktar blicken till Team Thorengruppen har spelare därifrån själva förklarat detta i sociala medier med hänvisning till att det varit spelare som precis återhämtat sig från skador i behov av speltid, andra som inte alls presterat i SSL och av nödvändighet skickats ner till allsvenskan för att vakna till, m.m.

Det är inte orimligt i min mening att det finns andra skäl för föreningar att skicka ner spelare till en lägre division än för att toppa lagen i de lägre divisionerna. Det är nog dock, såsom Maria påpekade för mig när vi diskuterade detta tidigare, dessvärre lätt att göra ett sådant antagande om att nedflyttningen sker för att gynna laget i den lägre divisionen, inte vice versa, eller för att gynna spelaren i fråga.

Frågan föreligger fortfarande huruvida det är rätt och riktigt att göra så, men jag tycker att det är viktigt att skilja på de olika skälen till att föreningar gör på ett visst sätt, eftersom det är viktigt för att utveckla en idé och om nödvändigt flytta eller skapa gränser för hur exempelvis en viss regel ska och får användas.

 

Hur bör dubbellicenser, samarbetsavtal, m.m. nyttjas?

Enligt min mening bör möjligheterna att flytta ned, eller upp spelare göras med spelaren i fokus. Det bör i första hand vara en flytt som syftar till att bidra till spelarens utveckling och ge möjligheter för denne att prova på spel i en högre division och sålunda huvudsakligen vara aktuellt för unga spelare, även om det även kan stämma in på äldre spelare.

För att uppnå detta syfte kan det eventuellt på sikt bli nödvändigt med ytterligare begränsningar vad gäller möjligheterna att flytta spelare, särskilt från högre led till lägre led om detta görs av ”fel skäl”, men detta torde främst bero på om det faktiskt uppkommer problem med att sådant regelmässigt sker på ett sätt som står i strid med syftet bakom att möjligheterna infördes.

För min del blir jag inte jätteupprörd över om enstaka SSL-etablerade spelare emellanåt spelar i en lägre division, förutsatt att det finns goda skäl till nedflyttningen och att dessa inte är i linje med att krydda laget i den lägre divisionen, för att rädda dem från en nedflyttning i seriesystemet de gjort sig förtjänta av eller dylikt. Det finns dock såklart nyanser och skalor här som påverkar min syn på rätt och fel i förhållande till frågan om upp- och nedflyttningar. Att regelmässigt flytta ned uppenbart etablerade SSL-spelare till lägre divisioner bör däremot överlag knappast anses utgöra ändamålsenlig användning av möjligheten att göra så…

Jag är å andra sidan väldigt positiv till möjligheten att flytta upp unga spelare som är redo för att prova på spel i högre divisioner, men kanske inte är riktigt redo för att etablera sig där på fullo ännu. Det ökar, som jag ser det, bara möjligheterna att anpassa miljön för spelare ännu mer utan att för den delen riskera att låsa fast spelare i ett lag där de på grund av hårda konkurrenssituationer får hämmad speltid.

Ibland upplever jag också att diskussioner kring just det här med att unga spelare erbjuds chansen till spel i ett lag i en högre division kan te sig något märklig. (Unga) Spelare förväntas förstå hela innebörden av att acceptera ett erbjudande att prova på spel med ett lag i en högre division och får sedan helt sonika stå konsekvenserna om de inte kan etablera en plats i laget. Det ställer ganska höga krav på spelaren och dennes förståelse av lagbytet, men samtidigt ganska låga krav på det lag som värvar.

Förvisso är det bra att spelare har självinsikt och lär sig ödmjukhet, men det är även viktigt att föreningar tar ansvar för att hjälpa till med att utveckla spelare och ger dem chansen att växa. Det ställer också krav på att föreningar faktiskt gör sin läxa före de värvar in spelare. Jag tror att det många gånger kan vara relativt svårt för en ung spelare att motstå ett erbjudande om att få spela med ett lag i en högre division och det är då viktigt att spelaren ges tydlig information och rimliga förväntningar över vad flytten kommer innebära. Att en spelare värvas till ett lag för att sedan tyna bort på bänken gynnar i slutändan ingen.

 

IBK Dalen mot Örebro

Jag och Maria hade för avsikt att, om vi hann med det, spela in ett kort ”inför matchen”-avsnitt och lägga upp på IBNOrrland, men det hanns tyvärr inte med. I stället kommer jag hålla mig kort här.

Matchen börjar kl. 18.30 och spelas i Umeå Energi Arena vind. Kom och kolla, det kommer bjudas på underhållning, det finns fika och ingenting slår att kika på innebandy live!

Ses där!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.