Ketil Kronberg 500 poäng: En hyllning till och en intervju med Kung Ketil ”Luigi Loudmouf” Kronberg

Jag vill genom detta inlägg hylla en innebandyspelare som nyligen passerade den otroligt imponerande milstolpen att ha gjort över 500 poäng i Svenska superligan och som egentligen inte behöver någon närmare introduktion – det handlar förstås om världens bästa norrman, lagkaptenen i Dalen och den evigt unge kung Ketil Kronberg!

Det skrivs och pratas ofta bland media om att innebandyn saknar profiler, men Ketil är helt klart en profil, inte bara i Umeå eller Sverige, utan i världen.

Känd för sin spelskicklighet likväl som spelstil, sina raka uråldriga blad och starka fysik, en kämparinställning få kan matcha och en blandning av svenska och norska som blir allt svårare att förstå desto mer uppeldad Kronberg blir, ja, listan kan göras längre!

För min egen del var mitt allra första intryck av innebandy en slutspelsmatch där Dalen slog Linköping på hemmaplan och jag hänfördes av skickligheten hos Ketil Kronberg och bröderna Bodén (Alexander och Peder) och sportens snabbhet och höga puls. Jag förstod inte då vilka historiska spelare jag bevittnade, men så här i efterhand minns jag tillbaka med nostalgisk glädje. Och visst är det med stor tacksamhet vi fortfarande får se den numera 37 år gamle Ketil både spela och showa innebandy!

Jag vill som sagt med detta inlägg hylla och uppmärksamma Ketils karriär i svenska superligan, men jag är knappast den enda som hyllat honom i samband med detta. Vill ni läsa mer om Kronbergs 500 poäng har jag bifogat några länkar nedan.

 

Diverse hyllningar och uppmärksammanden av Ketils 500 poäng

Här kan ni se assisten som blev den 500:e poängen:

https://www.youtube.com/watch?v=GvylxQ6hy4U

 

Jonas Gustavsson, Sportbladets innebandyguru både bloggade och skrev en artikel om detta:

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/WLqREQ/500-poang-och-oerhort-viktig-seger

 

http://bloggar.aftonbladet.se/innebandybloggen/2018/01/kung-ketil-uppe-bland-de-stora/

 

Jag hittade även en norsk artikel som uppmärksammade Ketil:

http://bandyforbundet.no/?p=22962&mID=73&mAct=0

 

Det har även förekommit hyllningar i sociala medier där jag bland annat tyckte att det kändes högst lämpligt att bifoga lagkamraten Mattias Ljunggrens hyllning på twitter (särskilt eftersom jag är väldigt osäker på om Ketil faktiskt har sociala medier).

 

Screenshot_20180109-230323

 

Jag passade även på att som hastigast göra ett litet diagram över Ketils poängskörd under hans säsonger i svenska superligan (med reservation för eventuella småfel). Statistiken är hämtad från iBIS.

 

Ketil Kronbergs tolv säsonger i SSL

 

En intervju med Ketil Kronberg

Det är även en stor ära för mig och Maria att få dela med oss av en intervju vi gjorde med Ketil här i bloggen. Det är något vi länge velat göra och nu fick vi chansen och tackar Ketil ännu en gång så mycket för att han ställde upp och jag måste säga att han bjöd på några riktigt härliga svar, vad tycker ni?

 

Ketil Kronberg (bildkälla: www.ibkdalen.se)

 

Hej Ketil,

Berätta gärna lite kort om dig själv och vilken anknytning du har till Dalen.

37 år ung norrman, född och uppväxt i Oslo. Bor på Tomtebo tillsammans med min sambo Johanna, hennes barn Emil 10, Liv 8 och våra gemensamma Lily 4 och lille Elis 1. Just nu föräldraledig men annars rörmokare på heltid.

Innebandytränare för GUIF P07 och GUIF F09. På somrarna arrangerar vi ett innebandyläger som heter Ketil Camp.

Jag värvades till Dalen år 2006 av Urban Karlsson som jag kände sedan tiden då han var förbundskapten för Norska landslaget. Det har jag inte ångrat en sekund! Jag känner starkt för föreningen och alla spelare, ledare, volontärer och eldsjälar i alla led som jag lärt känna.

 

När började du spela innebandy?

Jag började spela innebandy 1997, när jag var 17 år.

 

Vilken är din moderklubb?

Holum IBK

 

När insåg du att du var duktig på innebandy?

Det kändes bra ganska snabbt, jag spelade mitt första VM tre år senare.

 

Hur länge har du spelat med Dalen?

2006-2010 och 2011-….

 

Har du hållit på med några andra sporter, eller var det alltid självklart att det skulle bli just innebandy?

Fotboll och hockey. Med tanke på att jag började så sent var det aldrig självklart men när jag väl började så var jag fast direkt.

 

Hur kommer det sig att du spelar med nummer 25 på ryggen?

Jag hade spelat med nummer 5 både i mitt norska klubblag och landslaget. När jag kom till Dalen så var 5:an upptagen av Peter Sundelin (tidigare innebandyspelare numera kroppsbyggare 😉 ). Jag försökte köpa den för 2000:- men Sudden var omutbar. Då blev det 25 istället.

 

Har du uppnått din målsättning inom innebandyn, eller har du några personliga mål du fortfarande vill uppnå under din karriär?

Innebandyn har gett mig otroligt mycket, jag haft fått resa mycket, spelat nio VM, haft äran att möta världens bästa klubb- och landslag. Jag är stolt över det jag gjort inom innebandyn hittills men jag är helt klart hungrig på mer. Ett SM-guld är givetvis en målsättning.

 

Har du, eller har du haft någon förebild eller favoritspelare du sett upp till inom innebandyn?

Många innebandyspelare har inspirerat mig genom åren! Ingen nämnd ingen glömd.

 

Vilket är ditt bästa innebandyminne?

NM-guld med min moderklubb Holum IBK år 2004 samt när vi med Dalen slog ut Storvreta i femte avgörande semifinalen säsongen 2012/2013. Året innan slog vi ut Pixbo i semifinalen inför ett fullsatt (det har hänt!) och kokande Umeå Energi Arena, det var häftigt.

 

Det råder ingen tvekan om att du gjort många poäng under åren, men om du själv skulle välja. Tycker du att det är roligare att göra många poäng eller snygga poäng?

Det ena behöver inte utesluta det andra – man kan göra många snygga 😉

 

Tack vare en tidigare artikel i innebandymagazinet som bland annat uppmärksammades i poddcasten Innebandysurr har det blivit känt i innebandykretsar att du tidigare varit medlem i en rappgrupp. Jag tror att det är många som är nyfikna på detta! Berätta gärna lite om din tid som rappare, exempelvis när du började rappa, hur länge höll du på, vad var ditt smeknamn och rappar du än idag?

Först och främst har jag inte tidigare varit med i en rappgrupp, jag är fortfarande officiell medlem. Precis som med Dalen är det en livslång kärleksrelation. Gruppen heter ”Loudmouf choir”, vi har bl.a gett ut ett album (Cameltoe) som överraskade sålde bra i Japan och varit förband till ”Wu tang clan” på Frognerstadion i Oslo 2005.

Mitt artistnamn är Luigi Loudmouf som koppling till mitt yrke som rörmokare. Det händer att jag rappar fortfarande, men då ska man vara på rätt plats vid rätt tid för att få vara med om det, haha.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.