Hudik/Björkberg – Dalen (4-5, OT): Partiska kommentatorer, matchhjälten och han med takterna

Välkommen tillbaka över nedflyttningsstrecket ”Dirty Dalen”! Det beror visserligen på resultatet i matchen mellan Täby och Tullinge i herrarnas allsvenskan norra som spelas under morgondagen, där Täby kan spela in både tre poäng och målskillnad och på så vis peta ner Dalen under strecket igen på samma antal spelade matcher. Nå, oavsett vilket är det en lika vacker syn att se Dalen ovanför den fruktade nedflyttningsdelen av tabellen!

Före jag går in närmare på att skriva några rader om bortamatchen jag precis bevittnade mellan IBF Dalen och Hudik/Björkberg i herrarnas allsvenskan norra vill jag dock passa på att nämna IBF Dalens damer som spelade lika i derbyt mot IKSU ungdom under gårdagen i damernas allsvenskan norra. Matchen såg jag dessvärre inte då jag och Maria var bortbjudna på middag, så några närmare reflektioner om matchen kan jag inte bjuda på. Jag följde den dock via Sportswik när jag kunde och noterade bland annat att Dalen vände ett 1-3-underläge till 3-3 och tog därmed med sig en viktig poäng i jakten på Notviken i tabellen, starkt!

 

Hudik/Björkberg – IBF Dalen (4-5, OT) (Allsvenskan norra, herr)

Först kan jag inte låta bli att skriva några rader om hur mycket jag uppskattar en neutral sändning och neutrala kommentatorer. Det är liksom lätt att ta det för givet numera, med SSL-plays satsning de senaste säsongerna med en gemensam plattform och kommentatorer som saknar en direkt laganknytning (i vart fall vad de visar i sändningen).

Jag och Maria såg matchen via streamen som anordnades av Hudik/Björkberg, för övrigt en mycket bra sändning överlag, stabil och mycket bra arbete av kamerapersonen (stor tumme upp till dig/er!), men jag kan faktiskt inte låta bli att ändå ställa mig frågande till valet av supportrar som kommenterar matchen utan att ens sträva efter någon form av neutralitet.

Rätta mig om jag har fel, men hemmamatcher som sänds har nog åtminstone en väsentlig andel tittare som håller på det gästande laget och då riskerar det dessvärre bli närmast provocerande att gång efter annan få höra utlägg om hur fantastiskt vackra och snygga mål hemmalaget gör, vilka mönsteranfall de uppvisar och hur grym [insert smeknamn] är. Samtidigt görs inga försök att alls beskriva fina aktioner av motståndarnas spelare, mål från bortalaget möts av suckar, ett bortdömt mål ”räknades tack och lov inte!”. Herregud, det låter som om någon i smyg satt upp en mikrofon i soffan hos några vänner som kikar på matchen över en fika… Det gav mig obehagliga flashbacks från tiden före SSL-play när alla föreningar höll egna sändningar med varierad kvalitet – vissa riktigt professionella, andra bedrövliga.

Smeknamn förresten. Det var inte på långa vägar den värsta sändning jag hört vad gäller användningen av smeknamn, men jag känner ändå att det finns skäl att i vart fall nämna det. Snälla, försök i alla fall låta bli att använda smeknamn på spelare. Alla som lyssnar/tittar har faktiskt inte lika ingående koll på spelares smeknamn som personer som följer hemmalaget. Vad skulle hända om jag och Maria kommenterade en Dalenmatch och började använda smeknamn som ”Mäki”, ”Iksu-killen” och ”Ljunkan”? Det blir ju som en gåta för alla som håller på bortalaget, och kanske rentav en del av de som även håller på hemmalaget… Just don’t!

 

Matchen då?

Jag upplevde att stora delar av matchen var försiktig och trevande från båda lagen. Det var tydligt, inget lag ville egentligen bjuda på något. Det minimerade kontringsmöjligheterna och var kanske inte optimalt för Dalens del, så var i vart fall känslan.

Hemmalaget Hudik/Björkberg kändes däremot något vassare i början av matchen och bjöd även oss tittare på två riktigt fina mål inledningsvis där passningsspelet och samspelet spelarna emellan fick Dalen att kännas lite tafatta.

Tack vare Niclas Brolin Ljung kunde dock ställningen skrivas till 2-1 efter en period och det var inte direkt skönlir, men det räknades! För räknades, det gjorde inte alla mål i matchen. Dalen fick två bortdömda mål under matchens tre ordinarie perioder, varav ett var klart och tydligt korrekt, medan det andra var något svårare att bedöma från kameravinkeln. När Dalen gjorde målet blåste domaren samtidigt av och utvisade Gustaf Rönnholm för spel med handen.

 

Period två

Matchens andra period bjöd möjligen på något mer puls, särskilt under en sekvens där Dalen skruvade upp tempot något och ett tag lyckades få med hemmalaget på noterna och spelet böljade en stund fram och tillbaka. Uppfriskande! Men samtidigt något som kanske gynnade Dalen mer än Hudik/Björkberg var känslan. Det snappade hemmalaget dock snart upp och fick tillbaka kontrollen över det något frisläppta spelet.

Dalen kvitterade matchen genom vad som verkar ha dömts som ett självmål, faktum var att det var väldigt svårt att se vad som alls hände via sändningen. Hemmalaget tog dock åter ledningen i matchen genom ett solomål av Jakob Jonsson där han tog vara på egen retur och sköt in den bakom Tobias Svensson i Dalenmålet.

 

Period tre och övertid

I matchens tredje, men dock inte sista period, hände det desto mer: tre utvisningar som utmynnade i tre mållösa power play och tre framgångsrika box play, samt tre mål.

Frågan är om tränarna ska vara nöjda över de framgångsrika spelen i box play, eller snarare vara mindre nöjda över de något uddlösa power play som spelades under matchen… Jag lutar nog mer åt det sistnämnda.

Faktum var att det bästa läget jag kan erinra mig såhär efter matchen stod nog Hudik/Björkberg för i box play när Simon Bergströms utkast friställde lagkamraten mot Tobias Svensson som mycket skickligt och följsamt drev ut motståndaren förbi och utanför stolpen. Pew! Svensson som för övrigt gjorde en makalös handräddning i matchen också som bara måste nämnas, galet fin räddning!

Tredje perioden bjöd framför allt på spänning när den närmade sig hälften spelad – Andreas Lindqvist utökade nämligen hemmalagets ledning till 4-2, men minuterna senare reducerade Christoffer Dahl med ett kämparmål och strax därefter sköt Vidar Mårtensson pricksäkert in kvitteringen, 4-4.

Det var i bytet härefter som Gustaf Rönnholm åkte på utvisning och Dalen fick ett mål bortdömt, men Dalen lyckades hålla undan i två minuter av numerärt underläge.

När Dalen sedan fick chansen att spela power play med lite drygt två minuter och femton sekunder kvar att spela av tredje perioden kändes det som om det fanns goda chanser till tre poäng för bortalaget. Hudik/Björkberg var dock minst lika skickliga på att hålla undan och matchen gick vidare till övertid.

Väl i övertid såg dock matchhjälten Christoffer Dahl till att vi inte behövde vara nervösa länge, det tog mindre än minuten så satte Dahl det matchavgörande målet! Möjligen inte på ett lika rafflande sätt som mot Täby för någon vecka sedan, men minst lika viktigt! Fan, jag har sagt det förut, men vilken spelare han är, hårt arbetande och viljestarka Christoffer Dahl!

 

Avslutande reflektioner

Avslutningsvis vill jag nämna Oskar Tafvelin, backen som anslöt från Gamla Stan efter nyår och som vuxit sig in bra i laget. Utöver en stabil insats bjöd Tafvelin på två sekvenser i matchen jag särskilt noterade: i spel numerärt underläge fick Tafvelin bollen i offensivt sarghörn, vallade den via sargen förbi motståndaren och tog sig i det närmaste fri att skjuta mot Bergström i målburen. Mycket trevligt! Men, Oskar var inte nöjd där. I en annan situation när Tafvelin drev upp bollen spelade han sig förbi tre, eller var det rentav fyra(?) motståndare och kunde även komma till avslut mot Bergström. Något mål blev det visserligen inte, men takterna besitter han helt klart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.