Dalen-silly och dubbellicenser, frånvaro och rykten – innebandygodis och förbättringspotential

Jag tänkte bjuda på ett lite blandat inlägg, med lite glädjande och intressanta silly-nyheter, dela med mig av lite rykten jag hört om varför vissa spelare saknats på planen på sistone och slutligen gå igenom lite tankar efter gårdagens förlust mot Mullsjö för herrlaget.

Jag börjar förstås med det roligaste, silly-nyheterna!

 

Ström fortsätter i Dalen! – och förstärker Gamla Stan?

Dalen meddelade genom pressmeddelande under gårdagen att Victoria Ström förlängt med IBK Dalen ytterligare två säsonger. Beskedet var något som gladde både mig och Maria oerhört, Ström är en minst sagt underhållande spelare att följa från läktaren med sin fartfyllda spelstil där hon blandar rå vilja och styrka för att vinna närkamper, komma fram först i kontringar och vara rejält jobbig mot motståndarna i sarghörnen. Att följa hennes utveckling som spelare de närmaste åren kommer bli väldigt spännande och det är en mycket bra förlängning för Dalens fortsatta lagbygge!

 

Förstärkningen

Som ni förstår av rubriksättningen har jag även något att dela med mig av gällande Gamla Stan, samarbetsklubben från Skellefteå som imponerat väldigt mycket i division 1 på herrsidan denna säsong och som förstärkt Dalen med en hel uppsättning skickliga spelare och tränare i både svenska superligan och allsvenskan.

Det var Gamla Stan som i sociala medier delade en artikel från Norran där det framgick att Gamla Stan och Dalen skrivit en dubbellicens, något som borde gjorts redan tidigare, för Pär Forsman och Anton Åkerlund – vilket ger dem möjlighet att spela vissa matcher med Gamla Stan om tid och utrymme finns för det. Kommer det bli aktuellt, kanske ni funderar? Well, jag kikade som hastigast på spelschemat och konstaterade att det återstår några bortamatcher där Gamla Stan ska ner till Umeåtrakterna och spela. Utan någon djupanalys tänker jag alltså att det borde finnas ganska goda chanser i vart fall – och jag tror även att det kan gynna båda lagen, men jag kommer in lite närmare på det nedan.

För Gamla Stans del har säsongen som sagt varit väldigt lyckad överlag, men på slutet har det blivit en del förluster som kostat laget deras kvalplacering i tabellen. Chansen att nå kval lever dock ännu, Gamla Stan ligger endast en poäng bakom lokalrivalen Skellefteå IBK och jag räknar med att Gamla Stan kommer göra allt vad de kan för att nå hela vägen – kämpa Gamla Stan!

 

Frånvarande spelare och rykten

Vilka spelare, kanske ni undrar… Well, i första hand tänkte jag på Patrik Rokka och Marcus Berglund vilka varit spårlöst försvunna från planen och jag har i alla fall inte uppfattat något i media om att detta fått någon större uppmärksamhet. Märkligt, men kanske inte förvånande, Dalen kan ju närmast sakna en 7-8 spelare en match utan att någon verkar reagera.

I mina ögon är det två viktiga spelare och ett ganska tungt avbräck, jag skriver ganska eftersom Dalen samtidigt nyligen fått tillbaka både Fredrik Edholm och Jim Johansson, likväl som både Andreas Carlbom och framför allt Johan Larsson kommit igång och varvat upp ordentligt på slutet. Jag har anledning att återkomma till dessa spelare, men det kännbara i att Rokka och Berglund saknas har kanske inte blivit riktigt lika påtagligt tack vare att bredden i Dalen blivit något bättre på slutet – och sjukdomarna verkar för det mesta övervunnits.

Rokka och Berglund då? Nå, ryktesvägen har jag hört att Rokka krockade med Viktor Nystedt på en träning och ådrog sig en lättare hjärnskakning. Jag kan förstå att en sådan sak kan hända, Nystedt är en förbaskat skicklig och hal lirare och har ju en minst sagt snurrig spelstil, det känns som om en krock mycket väl kan uppstå i spåren av detta… Och om ryktet stämmer vill jag önska Patrik en snabb återhämtning och ett välmenande krya på dig!

Vad gäller Berglund har jag hört att det var en incident med en spik i foten, vilket låter olyckligt… och smärtsamt! Om detta stämmer vill jag även här önska en snabb återhämtning (läkning?) och krya på dig Marcus! Var rädd om fötterna, spikar är vansinnigt vassa!

Jag ser fram emot ”the return of Rokka” och på önskelistan står förstås målgester och sedvanligt skönlir, samt Berglund där jag hoppas på att få se fler ”lura upp motståndare på läktaren”-situationer á la Berglund!

 

Förlusten mot Mullsjö – och lite tankar efteråt

Jag tänker inte komma dragandes med någon såg, eller börja pladdra på om domedagen eller dra för stora slutsatser av någonting. Jag konstaterar bara att Dalen efter alldeles för många förluster mot lagen i det absoluta bottenskiktet har försatt sig i en svår situation där det krävs poäng mot lag som ligger högre upp i tabellen, lag som på pappret är tuffa och säkert av många ses som favoriter i de respektive mötena. Krasst är det ju så också, det är bara att titta på tabellen och de poäng lagen skramlat ihop under de 26-27 omgångar som spelats.

Vi visste det på förhand, det skulle bli tufft att ta poäng mot Linköping och Mullsjö, mot den förstnämnde blev det dock tre poäng efter en stark insats, men mot den sistnämnde blev det noll poäng efter en ändå ganska stark insats, men där motståndet blev övermäktigt. Framöver väntar närmast Pixbo, ett lag som imponerat och visat sig starka hela säsongen och som slog Dalen senast de möttes – visst finns det vissa skäl att känna sig lite bekymrad.

Samtidigt kännetecknar Dalen för mig ett lag som ta mig tusan blir bättre och höjer sig mot bättre motstånd. Att förlora mot jumbon och nykomlingar hör till vardagsmat för oss Dalensupportrar, men samma vecka som Dalen bjudit på ett riktigt bottennapp har vi många gånger även fått se en prestation på den raka motsatsen av skalan – en imponerande seger mot ett topplag, en prestation där Dalen visat en helt annan solidaritet och laganda än den förstnämnda matchen.

Är jag orolig? Ja, men jag tror ändå att det här ska ordna sig. Det gäller dock att slita hårt för det och att Dalen konsekvent presterar på toppen av sin skala under de omgångar som återstår. Inte bara för att samla ihop poäng och säkra slutspelsplatsen, utan även för att bygga viktig tro på sig själva och laget och ta med en god känsla in i slutspelet.

 

Men, matchen mot Mullsjö då?

Jag säger bara såhär… Andreas Carlbom, jag börjar förstå varför alla veteraner inom innebandyn ger mig den där blicken ”du vet inte vad du inte vet” när vi pratat om Carlbom. Vilka jäkla takter han besitter och vilket innebandygodis han bjöd på i matchen mot Mullsjö. Tre mål blev det, men vilka mål också! Om ni inte redan sett dem, ta er för att leta fram high lightsen från matchen och njut och sänd en tacksam tanke till Carlbom för det ni bevittnade.

Nämnvärt när vi är inne på det positiva är förstås också Viktor Nystedts två mål, det senare gick minsann inte av för hackor, samt Johan Larsson som gjort det riktigt bra i sin nya roll som center, likväl som Pär Forsman som stod för en riktigt bra insats överlag och var en av de spelare jag och Maria imponerades mest av under matchen när vi såg den.

 

Förbättringspotential?

Vad gäller laget finns det dock några saker jag noterat, ingen djupanalys direkt, kanske ett ämne som lämpar sig bättre i ett kommande poddavsnitt med möjlighet att utveckla lite, men några saker jag ändå upplever värda att nämna. Vi får se, kanske får jag någon liten gliring om hur fel jag har, det har ju hänt förut när jag tycker till haha, men det är okej! Någon tränare är jag ju faktiskt inte.

Jag upplever dock att formationen med Anton Åkerlund, Ketil Kronberg och Fredrik Edholm känts uddlös. Det är en formation som inte borde vara det, tre skickliga spelare som borde komplettera varandra bra på många sätt, men som inte fått till det och som känts betydligt blekare än övriga två formationer. Jag vet inte om det beror på att de behöver mer tid att spela ihop sig, eller vad det handlar om, men de måste tända till.

Och när jag ändå är inne på spelare som har mer att ge måste jag ta upp nämnda Åkerlund som alltsedan frånvaron på grund av sjukdom (visst var det efter AIK-matchen?) varit osynligare än väntat – särskilt med tanke på hur fint han inledde säsongen. Jag tror att det blir mycket viktigt för Dalen att få igång Anton igen, det är en väldigt skicklig spelare som kan tillföra massor. Jag skulle även gärna se Åkerlund i power play-formationen igen, även om jag känner mig kluven kring tanken på att plocka bort Sebastian Degeryd därifrån, Åkerlund har dock visat sig mycket lyckad i den spelformen under säsongen. Jag hoppas även att lite spel med Gamla Stan genom den nya dubbellicensen kan hjälpa till att få igång Anton igen.

Det är dags för lite ooh-ahh – kan det bli en av Dalens nycklar till slutspelet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.