IBK Dalen (herr): Tidiga tankar om lagbygget (del 1)

Det är möjligen lite tidigt att börja spekulera allt för mycket kring Dalens lagbygge inför den kommande säsongen – särskilt med tanke på att vi i princip bara fått kännedom om ett antal spelare som lämnar laget – men jag tycker ändå att det är intressant att titta lite närmare på vilket spelarmaterial som sannolikt finns kvar och vilka eventuella lagdelar som behöver förstärkas. Jag hade först tänkt släppa detta i ett enda långt inlägg, men insåg att vissa delar blir ganska långa. Jag har därför valt att dela upp det lite för att förhoppningsvis underlätta läsningen något.

Plus
På plussidan (ej räknat förlängningar här) finner vi Emil Wiklund som glädjande nog blir kvar i Dalen efter att ha förstärkt Dalen under säsongen när Gamla Stans division blev pausad på grund av pandemin, samt Dalenfostrade August Flod som värvats in från RIG. Det har utlovats mer och att Dalen vill ha ett ännu slagkraftigare lag än den gångna säsongen. Det blir sannolikt svårt att få ett ännu starkare lag, sett till de spelare man nu tappar, men det blir intressant att följa Dalens silly-besked framöver och om de lyckas nå målsättningen att i vart fall få en bredare trupp inför den kommande säsongen.

Minus
Samtidigt är det ingen vidare rolig uppgift att gå igenom alla de spelare som lämnar laget efter den aktuella säsongen: Linus Holmgren, Mattias Ljunggren, Sebastian Degeryd och Christoffer Andersson. Det har även skrivits om att Rasmus Andersson har ett utgående kontrakt, men jag har hört trovärdiga rykten som säger att Rasmus Andersson är klar för en fortsättning i Dalen.

Förlängningar
Att behålla Rasmus som vuxit ut till en back med tydliga landslagskvaliteter och som definitivt varit en av lagets bästa spelare den gångna säsongen får nog ses som en av de viktigaste förlängningarna tillsammans med förlängningen av Måns Parsjö-Tegnérs kontrakt som annonserades tidigt – och den mycket intressanta förlängningen av Daniel Sonidsson som ser ut att få en viktig offensiv roll i laget framöver.

Och på tal om viktiga förlängningar… I skrivande stund väntar vi fortfarande på besked om Ketil Kronberg spelar vidare, men att döma av de citat som florerat i media vågar vi nog vara ganska hoppfulla på att få se den norske legenden spela minst en säsong till. En förlängning som får ses som extremt viktig, särskilt med tanke på att kulturbäraren Ljunggren lämnar laget.

Sett till spelarna som lämnar tappar Dalen alltså viktiga nycklar på centerpositionen, den offensiva vänsterkanten och på vänster backsida och frågan är hur laget ska kunna täcka upp och kompensera för dessa förändringar. Jag ska bara tänka lite högt kring de olika lagdelarna här nedan och ställer kanske framför allt mest frågor utan att sitta på några svar, men se gärna om ni håller med mig.

En titt på vänsterkanten
Siffrorna ljuger inte, vänsterkanten med högerfattade spelare har varit väldigt framgångsrik vad gäller poängproduktion den gångna säsongen och i och med tappet av Degeryd och Andersson har Dalen förlorat sina två bästa målskyttar. Sett till högerfattade forwards har Dalen kvar den mycket pålitlige och spelskicklige Anton Åkerlund, men därutöver ser det ganska tunt ut. Om inte centersidan tunnas ut något och exempelvis Niclas Brohlin Ljung går in som forward i stället. Brohlin Ljung som blandat och givit lite de senaste säsongerna, men har ett fint öga för spelet och jag ser honom nog mer som en framspelare än en målskytt. Jag tror att man gärna behåller honom som center, särskilt med tanke på att den positionen ser oroväckande tunn ut för tillfället (vilket jag återkommer till under kommande inlägg där jag går igenom centersidan).

En tänkbar återvändare?
Det har skrivits om att Dalen hoppas på att kunna locka tillbaka Patrik Rokka till laget. Jag har inte följt Falun särskilt flitigt under säsongen, men har reagerat på att Rokka synes ha fått oväntat sparsamt med speltid de matcher jag kollat på. Jag vet inte vad detta berott på, men Patrik var en spelare som gjorde det väldigt bra när han var i Dalen för några säsonger sedan och som kan spela både back och forward, har ett bra avslut och kan slå fina passningar. Jag vill även minnas att han var en skicklig box play-spelare. Lyckas Dalen värva Rokka har vi definitivt suddat ut en del av ”katastrofstämpeln” på denna silly season.

Uppflyttningen?
En annan möjlig tanke är om Christoffer Johansson som spelat med Dalens division 1-lag kan vara redo för en uppflyttning. Det var ett tag sedan jag såg Johansson spela och då gjorde han det med någon form av knäskydd och jag vet inte vad den långsiktiga tanken har varit, men känslan har alltid varit att han varit en spelare som är för bra för division 1. Kan det vara dags för Johansson att få chansen med Dalens SSL-lag i stället? Här kanske någon som läser detta har lite bättre koll?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.