En intervju med Christer Jernberg om IBK Dalens damlag

Hej på er min kära läsare!

Jag hoppas att ni har överseende med att det är en lite lugnare period här i bloggen – jag hoppas att ni också tar det lugnt och får möjligheten att njuta av sommaren inför den kommande säsongen som drar igång igen om någon månad. Själv har jag dock inte riktigt lyckats hålla tankarna från innebandyn vilande (det lyckas jag sällan med) och jag har bland annat funderat en hel del över vad som händer kring IBK Dalens damlag där det varit ganska tyst under sommaren.

Jag ställde därför några frågor till Christer Jernberg, sportchef för Dalens damlag på elitnivå, som jag tycker väcker en del intressanta tankar som jag ska utveckla lite närmare i ett kommande inlägg. Intervjun kan ni läsa här nedanför, enjoy!

Hej Christer,

För de som läser bloggen och möjligen inte vet så mycket om vad du gör för Dalen kan du väl berätta lite om din roll som sportchef för IBK Dalens damer och vad det innebär? Vad gör en sportchef hos Dalen?
Det jag gör är att hjälpa föreningen med att bygga trupperna och tränarstaberna i våra två elitlag på damsidan. Titta på och kontakta nya spelare och tränare etc.

Vad gör ni i laget under sommaren för att förbereda er inför den kommande säsongen?
Laget kör sommarträning för att komma så väl förberedda som vi bara kan. Jag och andra runt laget försöker knyta ihop det sista med kontrakt för spelarna och ledarna runt lagen. Det mesta av det jobbet är redan gjort innan sommaren börjar men det är alltid några lösa trådar kvar.

Det händer en del förändringar i både truppen och ledarstaben inför nästa säsong – hur går dina tankar kring det lag ni har just nu? Har ni ett starkare eller svagare lag ”på pappret”? Hur känns den nya tränarlösningen med Stattin och Bredemo?
Det är alltid så slumpmässigt att uttala sig om lag på pappret men jag tycker ändå att vi har fått ihop det riktigt bra. Vi har fått några tunga tapp men de spelare som valt att komma till oss ser jag mycket stor potential i till att bidra direkt i vårt återtåg till SSL.

På tränarsidan är jag också supernöjd med lösningen. Vi visste ju att Björn bara skulle vara hos oss ett år och att vi fått ihop det med Caroline och Claes är kanon. Stattin är en otroligt engagerad och dedikerad innebandyperson med ett ruggigt taktiskt kunnande. Vi har under en längre tid pratat med henne om tränarrollen och nu var det rätt tid att hoppa på. Claes har jag ju själv tränat med så jag vet hur kunnig han är t.ex. som matchcoach och med att jobba med spelare. Båda är även fantastiska på att motivera och få ett driv i en grupp. Den duon hoppas vi skall kunna bli ett långsiktigt alternativ för oss.

Jag tror att vi är flera som undrar hur ni tänker kring den rutin som lämnar laget nu, däribland Matilda Wirthig, Linn Mikaelsson och Caroline Hansen. Har ni några spelare som kommer axla denna roll den kommande säsongen? Har ni någon lagkapten i laget?
Det är självklart att spelare som dem lämnar hål efter sig i vilket lag som helst men vi har fått in bra spelare för att ersätta. På målvaktssidan har vi två rejält hungriga som redan idag är väldigt bra men som vi ser har stor potential kvar att växa till toppmålvakter.

Jag ser även att vi har fått in bra ersättare på backsidan och även spelare framåt som definitivt kan bidra i toppen av poängligan. Håll utkik efter kommande pressreleaser!

Hur det blir med kaptensbindeln är inget som jag tycker mig ha rätt att tycka till om. En kapten är så mycket mer än en bindel runt armen. Det är en roll i ett lag eller en grupp framför allt.

Förra säsongen avbröts alldeles för tidigt på grund av Covid-19, men under de matcher ni hann spela var ni ett spelförande lag som jobbade aktivt med det offensiva spelet och skapade mycket chanser. Vad kan vi förvänta oss av Dalen till hösten?
Vi kommer jobba vidare med den inriktning vi tror på i föreningen. Se på herrarna och hur de spelar med full fart och hög press. Vi tror att det är så innebandy kommer spelas framöver och att vi kommer vara med att driva den utvecklingen. Det ställer stora krav på spelare och deras fysik och det är definitivt något vi haft med oss i år när vi byggt vår trupp.

Är er målsättning fortfarande att ta er tillbaka till svenska superligan? Har ni en långsiktig plan för att lyckas med detta, eller är detta ett arbete som sker från säsong till säsong?
Det är det inget snack om och det är målet vi jobbar mot. Vi skall ta tillbaka den SSL-plats som vi borde haft, det är vi helt inställda på. Men som jag nämnde ovan tror vi också att vi ser hur innebandy kommer spelas i SSL framöver och vi börjar redan nu med att göra den omställningen. Jag tror dock att det är den omställningen som kommer att ta oss tillbaka till SSL och till slutspel igen. Det kommer inte vara lätt att ta sig upp för det är många allsvenska klubbar som satsat väldigt hårt men i ett kval kan allt hända och jag tror att om vi får ihop vår grupp i år så kommer vi slåss om en av platserna i SSL.

Kan du avslöja något om ni har några nya spelare som kommit in i laget sedan föregående säsong?
Vi har gjort ett antal nyförvärv men de som ännu inte släppts officiellt kan jag bara hinta lite om. Det är bl.a. en målskytt av rang och spelare med landslagsmeriter som är klara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.