Intervju med Dalens tränare Caroline Stattin: ”Vi jobbar hårt för och med varandra” – Om fokus framåt och tankar kring kval

I skrivande stund har det spelats 17 omgångar i damernas norra allsvenska och IBK Dalens damer går som förväntat bra, men att de skulle göra en så stark säsong som de gjort hittills har inte varit självklart…

Källa: www.innebandy.se

Många tänker nog att Dalen som före detta SSL-lag haft fördelen med att behålla många spelare med rutin från den högsta ligan och som stannat kvar sedan laget åkte ned i allsvenskan och att detta kan vara en del av nyckeln till lagets framgångar, men faktum är att även om det finns en del andra spelare med viss rutin från SSL (Elin Björke, Ida Waern, Ida Sundström, Lisa Sjölund, Hanna Kristoffersson) är det få spelare kvar i detta lag som följt med Dalen under resan från SSL till allsvenskan (Lisa Ehlin, Jennifer Strandberg, Ida Hansson och Victoria Ström). Och det totala antalet med rutin från matcher i SSL som finns i detta lag får nog ändå klassas som relativt blygsamt.

Tittar man närmare på spelarnas bakgrund i IBIS är det dock uppenbart för mig att laget till stor del är en sammansvetsning av skickliga spelare från Norrland där både Umeå-trakterna och Örnsköldsvik är representerade, men även Sundsvall, Dalarna och Stockholm finns med och har spetsat till detta kollektiv som på allvar är med i kampen om en plats i SSL. Trots en relativt blygsamt rutinerad trupp på pappret ser Dalen på många sätt ut som ett lag redo för att ta klivet till SSL och detta har väckt en del funderingar hos mig.

Vad är det som gör att detta unga Dalen med ett helt annat spelsystem än det Dalen spelade i SSL går som tåget i norra allsvenskan och som även gjort att de slagit alla motstånd från den östra serien hittills med undantag för den jämna matchen mot storfavoriten KAIS Mora som slutade med förlust i förlängningen? Vilka lärdomar har Dalen tagit med sig från kvalet förra året där Åkersberga gick vinnande ur den serien och slutligen även knep platsen i SSL? Detta var frågor jag ställde mig och som jag ville ta hjälp av Dalens tränare Caroline Stattin för att söka svaret på. Intervjun kan ni läsa nedan!

Jag vill även passa på att göra lite reklam för grabbarna i podcasten DUO SSL som bjöd in mig för att prata om ett av mina absoluta favoritämnen – Dalen – där vi även fick möjligheten att prata om damerna och jag fick ta ut en egen Dalenfemma. För den som inte kan få nog av Dalen kan det förhoppningsvis vara trevlig lyssning. Gå gärna in och lyssna och följ deras podcast som finns på Spotify!

 

Källa: www.ibkdalen.se

 

Hej Caroline,

Ni har haft en stark säsong hittills och har redan blivit färdiga för kval till SSL – hur skulle du summera säsongen för er del fram till idag?
En rolig säsong hittills där vi tagit kliv som lag och i spelet, både defensivt och offensivt. Tjejerna började säsongen med att jobba hårt på försäsongen och sätta grunden till vårt spelsätt. Som innebär hög intensitet och högt tempo i allt vi gör. Hittills tycker jag vi har lyckats bygga vidare på fjolåret och krydda det med bra lagsammanhållning och hög intensitet.

Påverkar detta (kvalet) ert sätt att spela eller förbereda er för de avgörande matcherna som väntar i kvalet?
Det skulle jag inte säga. Vi fortsätter fokusera på vårt spel och ta match för match. Precis som vi gjort hittills. Fokuset ligger på att få ut max som lag varje match och utvecklas.

Ni åkte ut förra säsongen i serien mot Åkersberga. Hur ser du på er prestation i det kvalet och vad var det som gjorde att ni inte lyckades gå segrande ur den matchserien?
Det var två jämna lag som möttes men där Åkersberga fick mer träff med sitt spel än vad vi fick med vårt. Men det finns flera olika saker som kan ha påverkat det resultatet som blev. En helt ny situation för många med ett kval, framförallt efter en pandemi där allt runt omkring varit helt annorlunda. Men en värdefull erfarenhet var det där vi lärde oss mycket.

Vad ska ni göra annorlunda denna säsong för att undvika att det händer igen? Är ni bättre rustade i år?
Stora skillnaden i år är att alla känner varandra bättre. Samt är tryggheten större med vårt spel. Vi fick behålla stommen av laget från ifjol som vi har kunnat bygga vidare på. Dom som kommit in som nya för den här säsongen har kommit in bra i laget och i vårt spel. Så framförallt är helheten och att vi alla tillsammans är starkare i år. Vi jobbar hårt för och med varandra.

Vilka lag ser ni som era starkaste rivaler om SSL-platsen?
I dagsläget är det Mora, AIK, Alunda och Älvsjö som slåss om kvalplatserna i den östra serien Sen känns ju Övik ganska så klara från vår serie. Mora känns också ganska klara för kval men den andra platsen är mer öppen. Men vi fokuserar framförallt på vårt spel och ska vi ta platsen upp till SSL så måste vi ändå slå två av dom lagen. Men vi börjar med att fokusera på play off 1 och vårt spel.

Är det en stor skillnad på lagen i den norra kontra den östra serien? Om ja, vad upplever du skiljer mellan de båda serierna?
Skillnaden var större förut. Nu ser man att många av de Norra lagen tar poäng även mot dom östra lagen. Jag skulle snarare säga att det blir andra typer av matcher mot östra lagen. Där tuffare närkamper tillåts mer och matcherna blir därför tajtare, har ett högre tempo och det blir mer kamp ute på planen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.