Dalen – AIK (4-0): Kvalmatcher, ett coolt gameface och en hållen nolla

Alltsedan det omtalade och sportsligt orättvisa uttåget från svenska superligan för våra damer har de jobbat hårt och målmedvetet för att ta sig igenom den hårda vägen tillbaka till den högsta ligan. Resan är långt ifrån över, men på klassiskt tränarmanér har det långsiktiga målet också brutits ned i kortsiktiga mål – ett steg i taget. Det första steget? Att vinna en kvalmatch!

Föregående säsong tog Dalen sig hela vägen till kvalet, men motståndarna Åkersberga visade en imponerande mental styrka som tog dem igenom kvalet och för Dalens del blev det en dyrköpt men nyttig läxa. Det Dalen vi fått se denna säsong tog med sig lärdomar från sina tidigare erfarenheter och har byggt vidare på detta och känslan vi sett hela säsongen är att det är ett starkt kollektiv och ett starkt lag vi har i detta Dalen – ett lag som kämpar uppoffrande för varandra och som går in helhjärtat i detta.

Mental styrka och erfarenheter
Dalen inledde kvalet med hemmamatchen idag mot Östra seriens tvåa, det vill säga, AIK. Dalen har ett positivt facit mot laget från säsongen, men vi vet allihop att sådant betyder ytterst lite när det väl kantas kval- eller slutspel och jag måste erkänna att jag var lite nervös inför matchen och nerverna var på helspänn hela vägen till slutsignalen ljöd. AIK är ingen enkel motståndare som bara ska städas av – siffrorna till trots, 4-0, bjöd gästerna upp till en bra och jämn match och har tydliga styrkor i sina vassa spelvändningar och några spetsspelare som klart skapade en del farliga chanser som gjorde det svettigt för Dalenförsvaret.

Samtidigt imponerade Dalen stort på mig med sin mentala styrka som var något helt annat än det Dalen vi fick se under förra årets kval. Som sagt, Dalen har lärt sig och vuxit av sina erfarenheter. Visst fanns det tecken på nerver, men Dalen kunde spela sitt spel och spelare som ska kliva fram gjorde det också. Jag tycker att spelare som Ida Hansson och Emma Sarkkinen får det att se oförskämt lätt ut att neutralisera försök till spelvändningar, Rut Marklund är sådär härligt respektlös, Linnéa Bäckström har en målmedvetenhet och kämpaanda som jag älskar att se hos spelare och Hanna Kristoffersson bjöd på både klassmål, assists och känslor. Ja, Dalens första formation är något extra – men det fanns spelare i de övriga formationerna som stack ut och gjorde det riktigt bra också.

Ett coolt gameface och bolltrygghet
Lisa Sjölund med sitt härliga coola gameface i tuffa närkamper, ger en utstrålning som att hon knappt låter sig beröras trots att motståndarna sliter och knuffar för att vinna bollen av henne. En viktig egenskap hos backar. Jag vet inte om jag gett det tillräckligt mycket beröm tidigare, men jag gillar verkligen hur säker Hanna Berglund är med bollen och hon nyttjar det ibland för att lugna ned en situation defensivt, eller för att skapa utrymme och ytor i offensiven. En annan mycket bolltrygg spelare som gjorde det bra i närkampsspelet och förtjänar att nämnas är Ida Waern som skyddar bollen på ett föredömligt sätt och som tillsammans med Elin Björke gav viktig grundtrygghet i Dalens tredje formation vilket kändes som en bra förutsättning för att kedjekamraterna skulle våga ta chanserna i anfallsspelet också. Knappast bara en avlastningsfemma, Dalen har tre formationer som kan och ska leverera framåt också!

Special teams och en hållen nolla
Något ska också sägas om Dalens special teams och målvaktsspel. Det kunde ha blivit kostsamt för Dalen att dra på sig två utvisningar i matchen, men Dalens box play-spel var riktigt bra och där stack bland annat spelare som Ida Sundström och Anna Helander ut med sitt hårda slit och uppoffrande spel. Jag återkommer till det där med uppoffrande, men det beskriver Dalen så bra och jag vågar påstå är en nödvändig faktor som bidrar till möjligheten för målvakter att hålla nollan en hel match också.

Ja, för visst var det så att Isa Carsbo gjorde det nästintill omöjliga inom innebandyn och höll nollan – i en kvalmatch! Vilken jävla prestation och hon var så att säga in the zone! Maria var helt lyrisk på läktaren och utropade exalterat flera gånger under matchen att Isa bestämt sig för att stänga igen matchen och då blir det inte lätt för AIK. Och visst hade hon rätt, Maria. Isa stängde matchen totalt med hjälp av hennes lagkamrater och jäklar vad man unnar henne det! Jag kan inte mycket om målvaktsspel, men utöver ett flertal mycket fina räddningar hörs hon hela vägen till läktaren när hon manar på och taggar igång sina spelare och det är ju sådana där kvaliteter hos en målvakt man bara älskar!

Efter matchen passade vi på att göra intervjuer med matchens spelare, Isa Carsbo, samt tränare Caroline Stattin. Intervjuerna hör ni på Dalenpoddens instagramkonto – gå gärna in och följ oss där!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.