AIK – Dalen (2-9): Rivstarten, momentum, beröm och profiler

Ett regnigt Stockholm – Solnahallen, ett noll i matcher och en chans att avgöra den första kvalomgången som spelas bäst av tre utan att behöva ta det till tre omgångar. Det var förutsättningarna för Dalen inför gårdagens bortamatch mot AIK i jakten på ett SSL-kontrakt och så som man gjorde det också! Dalen slog AIK och är därmed vidare i kvalet. Men hur var matchen då?

Rivstarten som bäddade för segern?
Matchen kunde inte ha börjat på ett bättre sätt, åtminstone inte för oss som håller på Dalen. Vårt Umeålag chockade hemmalaget med en intensitet som medförde att redan när fem minuter och 36 sekunder var spelade gjorde Dalen sitt tredje mål och tvingade AIK till en time out för att stoppa blödningen. Det bromsade visserligen upp Dalen, men när perioden var över stod det 0-4 och ingenting talade egentligen för AIK just då.

Viktiga mål och att stoppa momentum
På pappret kanske de inte såg så viktiga ut, men Hanna Berglunds två mål i den andra perioden var definitivt ett sådant där moment i matchen som säkrade vinsten och som är värdefullare än vad ett matchprotokoll kan visa. För faktum var att AIK såg starka ut under den andra perioden.

Jag vet inte om det var medveten coachning, men känslan var att AIK började söka matcha deras förstafemma mot Dalens tredje och det blev stundtals riktigt svettigt för Dalen. Samtidigt gjorde Dalens hårt slitande försvarsspel och skickligt spel från målvakt Isa Marie Carsbo att siffrorna hölls nere. När sedan Hanna Berglund fick bollen och säkert sköt upp den i bortre krysset gick luften ur AIK. Där var känslan att det skulle krävas en enorm kraftsamling för AIK att vända detta.

Promenadsträckan
Ja, den tredje och sista perioden i kvalomgången kändes lite som en promenadsträcka för Dalen. Inte för att AIK givit upp eller för att Dalen slog av på takten, men det var uppenbart att Dalen hade ett rejält grepp om matchen som AIK inte ens var nära att börja lösa upp.

Profiler, välförtjänt beröm och nästa kvalomgång
Detta Dalen har knappast en avsaknad av härliga spelarprofiler och harmonin i laget är så tydlig – det är ett lag som tror på sig själva och varandra och trivs ihop. Jag tycker att det är härligt att se Victoria Ströms karaktäristiska målmedvetenhet och Ida Hanssons kirurgiska precision i försvarsspelet och smittsamma glädje när hon gör mål. Det går heller inte att missa att Isa Marie Carsbo är en typiskt älskvärd målvakt både med sina små ritualer när hon ställer sig i målgården, hur hon eldar på lagkamraterna eller hennes gargong med domarna. Jag har sagt det förr, men jag älskar målvakter med utstrålning och det har Carsbo massor av!

Jag vill också lyfta en spelare som jag tycker gjorde en fantastiskt bra match och kanske är en sådan där spelare som riskerar att flyga lite under radarn men som gör så mycket nytta för sitt lag. Grunden för en bra offensiv läggs ofta och byggs utifrån en stark och trygg defensiv och jag imponerades stort av Lisa Sjölund som alltid tycks kunna hålla huvudet kallt och inte bjuder på någonting i närkamperna. Kan hålla undan två motspelare på egen hand och gå vinnande med bollen i ägo och spela fram kedjekamraten. Sjölund bidrar med en mycket viktig trygghet i Dalen som skapar utrymme för andra att kliva på i offensiven.

Närmast väntar nu kvalomgång två mot KAIS Mora. Vinnaren i detta kval går upp till SSL. Senast lagen möttes vann Mora och det är chans för revansch för Dalen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.