företagande

Hur mäter man företagsklimat?

om människor väljer att starta företag så måste klimatet vara bra, förutsättningarna måste vara okay, bemötandet bra osv. i Åsele ligger nyföretagandet på en hög nivå, bland unga en mycket hög nivå det är väl om något indikatorer på ett bra företagsklimat.

http://www.vk.se/798915/har-ar-vi-mest-foretagsam

 

2 kommentarer

 1. Johan

  Vilket Åsele Har Du Tittat På Peter??

  Att nyföretagsamheten är bra bland unga är givetvis positivt men resultatet från rapporten tyder inte på att Åsele har ett bra företagsklimat. Detta eftersom Åsele uppvisar en negativ tillväxt på -2,5% samtidigt som kommunen har den högsta avslutsfrekvens per 1000 invånare i länet. 38% procent väljer samtidigt att fortsätta sin verksamhet på annan ort.Emellertid är svenskt näringslivs rapporter väldig övergripande och säger inte hela sanningen eftersom det finns begränsningar kring de mätskalor som de använder.

  Ska man få en sanningsenlig bild krävs det att ni på kommunhuset börjar studera detaljerna kring företagen exempelvis omsättningsutveckling, ränteabilitets utveckling.Låt oss komma ihåg att utav 10 nystartade företag överlever endast 2. De övriga faller bort pågrund av dålig likviditetsplanering och en för dålig positionering och diversifiering av sina produkter. Du Peter och dina kollegor, har en ”lång” väg kvar innan ni kan påstå att Åsele har ett bra företagsklimat. Mitt förslag är att ni använder kano-modellen i er analys för att identifiera nyckelfaktorer, som ett första steg i utvecklingen av en hållbar strategi för ett gott företagsklimat.

  http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00030/F_retagsamma__V_ster_30783a.pdf

 2. Peter Lindström

  Emellertid är svenskt näringslivs rapporter väldig övergripande och säger inte hela sanningen eftersom det finns begränsningar kring de mätskalor som de använder.
  Där håller jag med fullt ut, du vet ju oxå att det finns lögn och statistik och skillnaden är hårfin, man kan påvisa vad man vill.
  Jag tyckte det var bra att påvisa att det finns tilltro om företagande bland våra unga gentemot länet först och främst, men vi kanske inte ska jämföra statistik så allvarligt utan fråga företagarna själva. Och det gör vi med företagsbesök både för att stämma av läget men oxå för att få signaler om framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.