politik i Åsele

Att engagera sig politiskt på en sån liten ort som Åsele innebär att man hela tiden, i alla sammanhang får frågor och får prata praktisk politik. Allt som händer runt oss är ju politik i en eller annan form men jag får många frågor om varför det är på ett visst sätt eller varför det beslutas på ett annat sätt. Helgen som gick var inget undantag. Att på min svengelska försöka förklara varför vårt skattesystem  har det skattetryck på enskilda löntagare som det har och inte som i en del andra länder beskatta inkomstkällorna, råvarorna eller den industri som finns lokaliserad i region tydligare så att individerna kan konsumera och bidra til lokal tillväxt är både spännande och intressant och visar på ett intresse hur våra skattemedel används- ibland förnuftigt och för alla och ibland svårförstått och för bara ett fåtal. Många ställer frågor om varför det måste vara partipolitik, kan man inte bara göra det som är bäst för stunden och verkar vettigt. Grunderna för de värderingar som styr olika beslut mot olika riktningar ligger djupare än så. 

Om vi har behov av eller lagkrav att utföra vård och omsorg för några i vårt samhälle  och därför avsätter 2 000 000 av skattepengarna och anställer 4 personal med avtalsenlig lön och bra villkor för att utföra arbetet och betalar en hyra för lokal och köper in utrustning och förnödenheter och det blir 200 000 "över " när vi har utfört verksamheten -vad ska vi göra med pengarna?

Vill vi att skattepengar ska kunna gå som vinst från en verksamhet direkt till en företagare eller ett skattesmitarland, kallas visst skatteparadis av vissa.

Det här är en stor fråga och den kommer att diskuteras på kommande S-kongress.

Tycker vi att det är rätt att man kan få en skattesubvention ett sk rutavdrag om man hyr in en tjänst som hjälper till med läxläsning, ska de gemensamma insamlade skattemedlen användas till enskildas lyx- angelägenheter?

Dessa och en mängd andra frågeställningar och diskussioner har jag haft under den helg som varit med olika personer som jag träffat på ishallar, skoterochfriluftsmässa, på macken vi har naturligtvis pratat annat oxå men många frågor kommer direkt när man är boende på en liten ort.

 

2 kommentarer

  1. Bengt

    Och när har det blivit 200 000 ”över” i någon statlig/kommunal verksamhet?

    Dom flesta är använder upp ”sina” pengar så att dom inte ska få budged nedskärningar till nästa år

  2. Peter Lindström

    Hej Bengt i den kommunala verksamheten blir det ibland pengar över när man utfört det som uppdraget innehöll det är ju egna konton för de olika delarna i verksamheten. Att många kommuner går med negativt resultat är ju också en sanning men man kan ha vissa verksamheter som går ”plus” ändå. Här kommer knäckfrågan – ska vi reinvestera pengarna(eventuella överskott) i vår egen verksamhet, investera eller lyfta över till annan drift som man gör i kommunal ekonomi
    -Eller ska vi låta privata intressen peta russinen ur kakan och driva de verksamheter som går att göra vinst på för att sedan få stoppa den vinsten i företagets börs och då säga upp personal eller göra andra kostnadsminskningar för att klara av de delar som går minus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.