Dold agenda?

jag har sett att ordet solidaritet har olika betydelse för olika personer. Och citerar därför Per-Olof Sjöö: Idag skriver Johan Norberg om arbetskraftsinvandring i en debattartikel i Expressen. Norberg driver tesen att fackföreningsrörelsen har en dold agenda. Det jobb som läggs ner för att migrantarbetare ska få sjyssta villkor är egentligen en täckmantel för att hindra arbetskraftsinvandring. Allt i syfte att skydda svensk arbetskraft.
Norbergs utgångspunkt är måhända bisarr, men det är trots allt en nyliberal utgångspunkt som hörs ibland. GS har som förbund brottats med dessa frågor i flera år. Flera LO-förbund är berörda. Inte någon gång har jag hört en ledande facklig företrädare uttrycka sig enligt den konspirationsteori som Norberg skissar på.
GS har genom åren hamnat i flera situationer där vi fått hjälpa arbetare från andra länder att få ut rätt lön och avtalsenliga villkor. Vi har gjort det trots att arbetarna i många fall inte varit medlemmar i facket. Det finns flera skäl att göra det. Ett handlar om solidaritet, ett annat handlar om att värna kollektivavtalsmodellen.
I debatten om arbetskraftsinvandring har vi ödmjukt bett om lagstiftningshjälp för att underlätta vårt arbete. Inte för att stoppa invandringen utan för att stoppa utnyttjandet av de arbetskamrater som kommer hit och jobbar med oss.
När Norberg klistrar på oss egoiststämpeln buntar han ihop oss med typiska rasistiska ståndpunkter. Sanningen är att varken nyliberaler eller rasister vet vad internationell solidaritet är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.