50. Ett år går fort

I en kommun där ” befolkningspyramiden”, ja så bör den vara, När den ser ut som en Palm då är det illa. Där måste vi som finns i förvärvsålder ”försörja” unga och gamla. Det gör vi via skatt på förvärvsarbete. För att det ska fungera i områden med gles befolkning så finns ett skatteutjämningssystem i Sverige, rika delar kompenserar delar som inte har så mycket skattekraft. Allt detta bygger på formen av en pyramid. Med formen av en Palm räcker det ändå inte till. Höjer man kommunalskatten så påverkar det utjämningssystemet, det blir en väldigt dålig effekt. Glesbygden har en mycket svag ekonomi.

3C27843F-30EF-46CC-B33A-F09856204873

Åsele har ju en besvärlig demografi, alldeles för lite människor i arbetsför ålder. Och ändå värre är det med alldeles för få kvinnor i fertil ålder. För lite barn, problem att bedriva barnomsorg och skola kostnadseffektivt. Lika stor ”kommunkostym” som när det fanns dubbelt så många åselebor. Då blir det dubbelt så dyrt, per invånare att drifta badhus, kommunkontor, snöröjning och allt annat som vi har i kommunal försorg.

1F79CCDA-6552-436F-BA1D-496C33BD37CA

Jag trivs i Åsele, ja bor ju i Lomsjö men det är ju en del av Åsele. Jag ser hur många kommuner i glesbygden minskar, förtvinar och töms på människor. I Norrbotten, där jag jobbar en del har jag sett byar släckas ner. Där det förra vintern lyste i nån gård, plogades snö är det idag svart och igenbommat. Där är  ytorna större, kommunerna glesare. De blir allt svårare att klara av att fixa kommunal service. Men det finns orter som blomstrar, det byggs bostäder, bryts malm, lyser och är full fart. Så ser vårt industrisamhälle ut, allt kortare livscykler, bara högre tempo. Där det finns jobb och försörjning, där bor människor. Ibland bara en kort tid. Det finns det jag behöver i Åsele, eller Dorotea, eller Vilhelmina. Ibland får vi väl åka till nån annan plats för hitta det som lockar. Men jag vill som alltid snabbt tillbaka till lugnet, friheten och den trygga omgivningen i Lomsjö. Där har vi hittat vår pärla.

”Man måste aldrig göra som andra säger, man ska göra det som man själv kan stå för”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.