Oljans betydelse

Om jag säger att oljan kommer bli för dyr för att vara allmänt tillgänglig, så är svaret dom flesta ger något i stil med: äh, det är väl  bara att jag kör mindre bil,  eller: äh det gör väl inget, jag äger ändå ingen bil.

Svarar man så har man inte tänkt till ordentligt.

Vi lever just nu i ett globaliserat samhälle, som är fruktansvärt beroende av transporter. Det mesta vi använder dagligen kommer från andra länder, mat, kläder, hemelektronik osv osv. Tack vare globaliseringen så kan man bygga väldigt stora fabriker som tillverkar varor åt väldigt många väldigt effektivt och till låga priser. Detta då billiga transporter gör det möjligt att frakta alla dessa varor runt halva jorden.

Vad det gäller oljans betydelse för transportsektorn så är den total. Ca 95% av energin som går åt för transporter kommer från oljeprodukter. Utan olja stannar världen, bokstavligen.

I takt med att oljan blir dyrare och dyrare så kommer också transporterna bli dyrare och dyrare. Detta kommer göra det möjligt för produktion att flytta tillbaka närmare konsumenten. Om man tar ett gäng vanliga produkter, tittar på var dom är tillverkade, och räknar ut ett snittavstånd till de olika tillverkningsländerna,  så är jag övertygad om att detta snitt kommer sjunka i framtiden, i takt med att oljepriset ökar.

Detta leder till, förutom att priserna för transporterna gör varorna dyrare, men då produktionen decentraliceras pga. detta, kommer även det leda till dyrare varor.

Att ersätta oljan för transporter är inte gjort i en handvänding. Alla fordon måste bytas ut eller anpassas, och även om detta görs, t.ex mot elbilar, så måste då det ökade elbehovet  mötas med något.

Så vi befinner oss just nu i början av en mycket stor förändring i hur vi lever, både på det globala och personliga planet.

 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.