Nordsjöns olja

I Nordsjön hittade man olja på 1970-talet. Detta innebar stora rikedommar för de två största länderna, Norge och Storbrittanien. Denna stora inkomst är dock på upprinningen. Norge producerade och exporterarde som mest olja ungefär kring år 2000, därefter har det bara gått utför.

 

 

 

Det har varit likadant för storbrittanien. Oljan medförde en kraftig ökning av den ekonomiska aktiviteten i landet, och järnladyn Tatcher kunde åter bringa välstånd i landet. Sedan ett par år sedan är dock storbrittanien beroende av oljeimport, då dom konsumerar mer än vad dom producerar. Dom är väldigt beroende av gas, både till uppvärmning och till sina kraftverk, och var nära vårvintern 2010 att tvingas ransonera.

 

 

Även om det finns oljeproduktion, är det inte säkert att det finns oljeexport. Detta är inte så bra för Sverige som inte har någon egen produktion. Mer om detta i kommande inlägg.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Erik Marklund

    Svar till Jonathan Callahan (2011-03-25 21:41)
    Oj vad kul att ett riktigt proffs hittat till min blygsamma blogg! 🙂 Jag uppskattar verkligen de kommentarer och inlägg du gjort på theoildrum och andra sidor. Och Energy export databrowser såklart, den är verkligen awesome! 😀
    (I suppose you dont talk much swedish, but still! :p)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.