300 gånger fler vindkraftverk?

I en debattartikel på Nyteknik skriver författaren att Sverige inte behöver kärnkraft. Det märks att han är en strålsäkerhetsexpert och inte en energiförsörjningsexpert.

För räknar man på det inser man snabbt att vi visst behöver kärnkraften.

Han hävdar att vi kan ersätta kärnkraften med sol och vindkraft på 10 år. Jag ska nu visa på den fruktansvärda orimligheten i detta påstående.

Till att börja med producerar vi ca 60 TWh kärnkraft per år. Vi producerar även 2 TWh vindkraft. Solkraft finns inte ens med på listan, så den kommer jag inte ens räkna på. Dessa siffror kommer från Energifaktaboken som ges ut av ÅF.

Utifrån ovanstående siffror så behöver vi alltså öka vår nuvarande vindkraftspark med 30 gånger mot för idag, och detta då på 10 år, helt orimligt!

Om man dessutom räknar in att vindkraften inte går att räkna med till 100%, då det inte blåser när vi vill, så blir siffran ännu värre. Robert Hirsh skriver i sin bok "The impending world energy mess" att man bara kan räkna med 5-8% av installerad vindkraftskapacitet finns som pålitlig kapacitet (Hirsh, sid 188).
Låt oss räkna med 10% för enkelhetens skull, detta skulle alltså kräva att man antingen installerar ett kompletterande bränsle för de övriga 90%, eller alltså då  bygger 10 gånger fler vindkraftverk.

Detta ger alltså att vi måste öka vår vindkraftspark med 300 gånger fler vindkraftverk än idag, på tio år, en helt absurd tanke!

Vi kommer behöva all tillgänglig energi i denna "Impending world energy mess" / "long emergency" som vi nu står inför, så även kärnkraften!

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Lennart Asteberg

  Hej!
  Du får inte bara gå på vad som skrivs av olika tyckare. Det du säger är omöjligt har redan hänt. T.ex Förra året byggdes bara i Europa över 10GW solel. Svenska kärnkraften är på ca 9,5GW
  Tysklands vindkraft producerar ca 35TWh el per år och vi har mycket bättre förutsättningar än de.
  Skulle vi förbruka lika mycket el per capita som ex.vis en tysk så kan vi stänga alla kärnkraftverk utan att bygga ett endaste vindkraftverk. Energieffektivisering försörjer jag mig på och jag kan lova att sänka energiförbrukningen med minst 30% på vilket företag som helst om man gör de energieffektiviseringar som betalar sig på halva sin livslängd.
  Du har också mycket sakfel i ditt resonemang. T.ex. Ett vindkraftverk producerar el ca 85% av årets timmar.

  Du måste börja lyfta blicken och titta ut över världen vad som är på väg att hända. I vår lila ankdamm simmar det massor av enbenta änder i cirklar…

 2. Erik Marklund

  Svar till Lennart Asteberg (2011-03-30 12:38)
  Ja absolut att det byggdes så mycket i vindkraft i Europa, jag talar dock om Sverige. Det är ju felvisande att jämföra Sveriges vindkraftsproduktion mot europas sådär rakt av.

  Däremot håller jag med om att effektivisering är det bästa sättet att få mer el att räcka till fler, absolut!

  Och jag säger inget om att ett vindkraftverk snurrar och producerar el 85% av tiden, men vid vilken effekt? Det är ju skillnad på att snurra lite och snurra vid full effekt – skilj på installerad effekt och utvunnen energi.

  Sverige behöver producera sin egen energi – av rena energisäkerhetsskäl!

 3. Erik Marklund

  Svar till Lennart Asteberg (2011-03-30 12:38)
  Slår man upp sidan 113 i ÅFs (ångpanneföreningens) Energifaktabok 2010, så kan man där läsa om vindkraft. I Sverige fanns 2008 ca 1 GW installerad effekt vindkraft. Samma år producerades 2000 GWh el från vindkraft. Räknar man på att en dag har 24 timmar och varje år har 365 dagar, skulle vi vid 100% effektuttag fått 8760 GWh. Vi får alltså bara ut 2000/8760 = 22% av installerad effekt.
  Dessutom får vi ut elen då det blåser, inte ”on demand”.

  Vindkraft kommer behövas i framtiden, men den är inte lika bra som många tror, det är ingen mirakelräddning som helt kan ersätta kärnkraften på kort tid

 4. Joel Marklund

  Här i tyskland verkar folk vara rätt så anti då det gäller kärnkraft. Jag fick ett kedjebrev som uppmanar till en ”flashmob”, likt en sån som hände i Schweiz för ett tag sen:
  http://www.youtube.com/watch?v=M0oe7k7M4IU

  Jag vet inte mycket om energidebatten, men jag hoppas att sånt här påskyndar utvecklingen av renare energi.

 5. Samuel Brissman

  Att sitta i skolbänkens trygga tillvaro och förenkla världen till matematik har alltid roat den kortsinta.
  Det finns en uppsjö av kreativa lösningar som inte ens är rocket science för att åstadkomma smartare elnät för att kunna lagra energi från vindkraft och andra energikällor som inte alltid producerar när du vill tända studielampan. Att vattenkraft är den absolut främsta energikällan för att balansera upp vindkraft utesluter du även vilket är högst relevant med tanke på att Sverige producerar nästan 50% av vår energi härifrån (på sommaren smälter isen, på vintern blåser kalla vindar med hög densitet=mkt energi i vinden som ger högre vindelsproduktion). Addera sedan lite politisk vilja och entreprenöriell vilja från det statliga vattenfall så skulle man kunna komma fram till mer fantastiska lösningar än att lagra utsläpp från kolkraft under marken, tex pumpa upp vattnet i dammarna med hjälp av vindkraft under nätterna när konsumtionen är låg och släpp på under dagarna när din miniräknare drar el.

  Lägg sen till att utveckla kommunikationen mellan slutanvändarna av el så att vi kunde reglera och styra vår elräkning genom att få köra tvätt o diskmaskin på nätterna för att erhålla billigare el så skulle snart elbranschen vara ett par steg mer utvecklad än när Edison uppfann den energislösande lampa som vi brukar än idag. Tänk om internet såg ut som för 20 år sen… Inget Facebook o kanske inte heller någon revolution och maktförändring i Egypten mfl.

  Att förespråka kärnkraft vars avfall måste planeras i ca 50-60 enbart för vart dy ska slutförvaras är minst sagt idioti. Vilka kommunpolitiker i Oskarshamn kan gå ed på att partietkamraterna kommer vara likasinnade inställda till uranlagring i kommunens berggrund om 50 år?! Under tiden så tutar vi och
  Kör för fullt med kärnkraftens lokomotiv och hoppas på att det inte är ett annat mötande tåg som gör att vi ser ljus i tunneln!

 6. Samuel Brissman

  Att sitta i skolbänkens trygga tillvaro och förenkla världen till matematik har alltid roat den kortsinta.
  Det finns en uppsjö av kreativa lösningar som inte ens är rocket science för att åstadkomma smartare elnät för att kunna lagra energi från vindkraft och andra energikällor som inte alltid producerar när du vill tända studielampan. Att vattenkraft är den absolut främsta energikällan för att balansera upp vindkraft utesluter du även vilket är högst relevant med tanke på att Sverige producerar nästan 50% av vår energi härifrån (på sommaren smälter isen, på vintern blåser kalla vindar med hög densitet=mkt energi i vinden som ger högre vindelsproduktion). Addera sedan lite politisk vilja och entreprenöriell vilja från det statliga vattenfall så skulle man kunna komma fram till mer fantastiska lösningar än att lagra utsläpp från kolkraft under marken, tex pumpa upp vattnet i dammarna med hjälp av vindkraft under nätterna när konsumtionen är låg och släpp på under dagarna när din miniräknare drar el.

  Lägg sen till att utveckla kommunikationen mellan slutanvändarna av el så att vi kunde reglera och styra vår elräkning genom att få köra tvätt o diskmaskin på nätterna för att erhålla billigare el så skulle snart elbranschen vara ett par steg mer utvecklad än när Edison uppfann den energislösande lampa som vi brukar än idag. Tänk om internet såg ut som för 20 år sen… Inget Facebook o kanske inte heller någon revolution och maktförändring i Egypten mfl.

  Att förespråka kärnkraft vars avfall måste planeras i ca 50-60 enbart för vart dy ska slutförvaras är minst sagt idioti. Vilka kommunpolitiker i Oskarshamn kan gå ed på att partietkamraterna kommer vara likasinnade inställda till uranlagring i kommunens berggrund om 50 år?! Under tiden så tutar vi och
  Kör för fullt med kärnkraftens lokomotiv och hoppas på att det inte är ett annat mötande tåg som gör att vi ser ljus i tunneln!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.