Moms tvånget på ideell verksamhet o försäljning av Second Hand varor !

Vi har följt frågan i nyhetssändningarna. Beslutet att momsbelägga ideella föreningar försäljning av second hand varor.

Marknaden är stor och ger många arbetstillfällen. Inkomsterna från second hand gynnar de som behöver mest stöd i samhället på många sätt. Att få ett riktigt arbete och vara delaktig i samhället är en sida eller att överskottet vid försäljningen går till de som behöver det allra mest i vårt samhälle och ute i världen.

Momstvånget skall enligt beslutet gälla fr.o m 1 januari. Flera ideella verksamheter har redan börjat säga upp anställda.

Per Åsling och Centerpartiet har under en längre tid drivit på för att regeringen ska agera i frågan.

Igår (18/2) kom beskedet att regeringen avser att förändra lagen och slopa momstvånget för ideella aktörers second hand-verksamhet.

Beslut om NÄR denna lagförändring skall träda i kraft är nu det som oroar. Kravet på att den borde vara retroaktiv from den 1 januari så att de idella verksamheterna får tillbaks sina pengar.

– Menar Magdalena Andersson allvar med att hon vill se en lagändring framöver kan regeringen redan nu lämna besked om att denna lag ska gälla retroaktivt. Det skulle innebära att de ideella organisationerna kan få tillbaka den nu inbetalade momsen. Samtidigt skulle det ge tydliga besked till organisationerna om vad som gäller framöver, säger Per Åsling. C

En kommentar

  1. Jan-Erik Vahlström

    Som kanske inte alla vet så var det ett domstolsbeslut som låg till grund för detta. Inte bara centerpartiet tycker att momsbeläggning av second hand är en dålig utveckling. Att ge just centerpartiet kredit för detta är bara ideologiskt trams. Regeringen har tagit ställning och kommer att se till att det blir rätsida på detta. Vad som kan göras just här och nu och enligt lagar och förordningar kommer regeringen att ta tag i. Ingen tvekan finns om regeringens ståndpunkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.