”Återföring till bygden av naturresursers värden” Ett lästips inför sommaren.

Ja det är titeln på Hans Månssons kunskapssammanställning. Avsändare är Hela Sverige ska leva, SV – Föreningen för Sveriges Vattenkraftskommuner och Inlandskommunernas ekonomiska förening. Läs gärna, texten finns på - www.media.bildmening.se

Hur viktigt är det inte med kunskap om vår historia för att driva frågorna mot framtiden och utveckling av vårt inland o vår kommun

Hans Månssons text kan vi avnjuta i hängmattan under den sommar som kommer att komma. Ett lästips!

Under mitt arbete med att samla in berättelser från vår historia – arbetet i våra skogar och flottningsleder fick jag lära mig att under 1800 talet fanns ingen fri handel. Bottenviken var en egen ekonomisk zon och det varor som fanns här kunde inte säljas vidare. Malmen transporterades upp från Bergslagen till järnbruken utmed vår kust. Virket, skogen som fanns här skulle nyttjas på plats och hur viktigt var det inte att tillgången på kol till järnbruken var tillgodosedd. Tiden efter det att Sundsvall stad hade brunnit kom det att ske en förrändring i sakta mak. Export av träbjälkar tilläts. Att tekniken i sågarna utvecklades spelade säkert en stor roll.

Sommaren kan få komma !

En kommentar

  1. Sv en.

    Var det inte så att ersättningarna för regleringarna skulle omförhandlas vart 25te år?.Men det har inte skett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>