Veckans TOPPEN och BOTTEN

TOPPEN: Alliansens överenskommelse om kärnkraften

De fyra borgerliga partierna är nu överens om energipolitiken. Det innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs. Uppgörelsen innebär att nya kärnkraftverk får byggas där det finns sådana i dag och när de nuvarande har tjänat ut.

Uppgörelsen innebär också en storsatsning på vindkraft. I paketet ingår också satsningar på energieffektivisering och på förnybara energislag.

En bra överenskommelse tycker jag då svenska företag och konsumenter måste kunna lita på att det finns en trygg energiförsörjning. Det förutsätter att energiföretagen får långsiktiga spelregler och stabila villkor för sin verksamhet.

Ständigt ändrade spelregler leder till otrygghet och uteblivna investeringar, vilket i sin tur leder till höga elpriser och att den nödvändiga klimatomställningen uteblir.

BOTTEN: Överklagandet av vägpaketet

Vägverket tvingas nu skjuta upp arbetet med Östra länkens arbetsplan. Detta för att planen för Norra länken (första etappen i vägpaketet) nu blivit överklagad.

Detta pga. av ett par arga motståndare av tillväxt och utveckling som verkar överklaga allt som syftar till att förbättra infrastrukturen och kommunikationerna i Umeå.

Till vilken nytta kan man fråga sig och är de medvetna om hur mycket skattepengar som de kostar samhället?

Nej, att sitta fast i ett låst tänkande eller bakåtsträvande gynnar ingen när vi ska rusta inför framtiden i Umeå.

En finansieringsplan eller i detta fall en arbetsplan för en väg är inte alltid bra eller alltid dålig. Utan det handlar om att se saker och ting i ett större och lite mindre egoistiskt perspektiv.

Att förstå värdet av att när en ny infrastruktur blir byggd kunna se de samhälls- och miljöfördelar som det för med sig. Inte låsa sig vid enstaka nackdelar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.