Lennart Holmlund tappar greppet om Umeås ekonomi

Så hann verkligheten ifatt även Lennart Holmlunds socialdemokrater. Efter år av högt skatteuttag av Umeåborna, stora intäkter från Stornorrfors, få arbetslösa (ger stora skatteintäkter) får nu socialdemokraterna bita i gräset.

Under dessa goda år har socialdemokraterna försummat möjligheten att effektivisera och minska overheadkostnaderna, avyttra verksamhet som inte är nödvändig, låta andra sköta det som inte kommunen behöver sköta om etc. I syfte att fokusera resurserna där de behövs nämligen i den direkta kärnverksamheten.

Kvar står nu en bitter socialdemokrati som inget annat har till försvar än att kritisera regeringen. Alla vet, även Lennart Holmlund, att i denna gigantiska globala kris får alla dra sitt strå till stacken.

De som gjort sin hemläxa i goda tider får en lindrigare färd i dåliga tider. Alliansregeringen (se tidigare blogginlägg) är den regering som bedriver den mest expansiva stimulanspolitiken i Europa. Trots det går inte kommuner och landsting självklart fria från krisens spår.

Nu står en eftertänksam och bitter Lennart Holmlund och skyller sina egna tillkortakommanden på regeringen. Den höga skatten kan han inte höja men tack och lov (för kärnverksamheten) rinner elkraftspengarna in fortfarande.

Lennart Holmlund har ju gång efter annan beskyllt allt och alla för att inte kunna räkna och inte förstå plus och minus. Det skulle vara orsaken till den globala finanskrisen.

Nu står han själv inför samma situation. I goda tider måste man hålla igen för att skapa utrymme i dåliga tider. Varför gäller det andra men inte Lennart Holmlund?

2 kommentarer

  1. Rösta för ett rättvist Europa

    Är det Lennart Holmlunds fel att vi har en borglig passiv regering som sänker skatten för de rikaste i samhället och försämrar vilkoren för de fattigaste, som nu skyfflas över på kommunernas ekonomi?

    En annan sak som försämrar kommuneras ekonomi är att borgarna har privatiserat många skolor.

    Det hade kunnat vara ännu värre om borgarna fått styra Umeå och då privatiserat Umeå Energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.