Om ett hus kunde tala

Annevi

Men sägnen talar bara till solskenets ljus, historien om ett hundraårigt hus. En ålderdom, en visdom i varje knut vars händer ärvde naturliga beslut. En kraftfullhet i skrymslen och vrår en åker med föda på. Trägolvets struktur av dess bredaste sort som fäder har gått på en gång.

Timrat hus som starkt står kvar för att åter bli beskådad av framtida barn, ett arv i generationer okonstlad och rart en beklädnad enkel och rak. Sägnen visade sin stoltaste far för solen som lyste så klart i dag, den som i grunden sågade och bar de första timmerstockarna.

Tänk där satt jag i kväll med våfflan i hand, rabarbersaften isande kall, i öppenspisens stora sal var våffeljärnet varmt och klart. De gjorde nog så på den tiden och idag år 2009, gräddade värdinnan med varsam hand, på samma sätt den frasiga våfflan.

Den gamla strukturen följde mig, precis som i ett skimmer, jag kände tidsandans hem som i uthållighet byggts av timmer.

En kommentar

  1. Maria

    Så oväntat att i en alldeles vanlig blogg en alldeles vanlig fredagsmorgon mötas av sitt ursprung, sina rötter. Så vackert skrivet – ord som gick rakt in i hjärtat.
    Tack!

    Jag minns alla somrar.
    Alla båtturer och bad.
    Övernattningar – stekheta med kvällsdopp och svinkalla med madrasser framför öppna spisen.
    Alla korvar vi grillat – alla våfflor som gräddats.
    Och kycklingsalladen på midsommarafton.
    Sena kvällar vid årorna när pappa lade ut näten – följda av tidiga morgnar med förhoppningsvis en hink full med sik och harr.

    Redan farmor tillbringade sin barndoms somrar där och gick med korna i skogen. Hon födde sex barn, fick se fem växa upp, blev änka vid 40. Varje vår rodde hon över med korna – hennes burk med te står nog fortfarande kvar i skåpet.

    För 80 år sedan, sånär som på en månad, föddes pappa i stugan. Med syskonen tillbringades somrarna där – i samma stuga, i samma skog – fast med andra kor.

    Nu sitter jag och programmerar system till betalterminaler. Lever en annan sorts liv med min familj, huset, båten, jobbet, vännerna – men rötterna går djupt ner i den magra lappländska jorden.

    Sommar igen – och snart är jag där, inte bara i tanken.

    Och ännu en generation – den femte i ordningen – kommer att gå över de breda golvplankorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.