Vardagens hjältar

rhundradets-bild_23873755

Det var 1985. Högerextremismen var på frammarsch.
En tuff tant — en vardagshjälte i Småland — gör vad som kommer ann varje medmänniska: Stå upp för demokrati, människovärde och mänskliga rättigheter.

Det händer igen. Förändringens vind, den blåser kall. Det är som en ohejdbar storm av dårskap, dumhet och förringande som drar fram över Sverige. Det ska gråtas i riksmedia. Syndabockar ska hittas. Brösttoner tas till. Och nu intar etablissemanget försvarsposition. En av de sina har fått utstå en folkets mening: en tårta. De ställer sig upp bakom Jimmie Åkesson. Terrorismen måste stoppas!

För ganska exakt tre år sedan framlade jag en uppsats i Historia på Umeå universitet. Det var en så kallad komparativ diskursanalys, vilket innebär att jag jämförde två skeenden och analyserade hur riskmedia talade om dessa skeenden. Det jag jämförde var hur de politiska partierna Ny demokrati respektive Sverigedemokraterna beskrevs/omskrevs på ledarsidorna i Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska dagbladet perioden efter respektive riksdagsval; 1991 för Ny Demokrati och 2010 för Sverigedemokraterna. Klart är att etablissemanget har förskjutits.

Förutom att de politiska skiljelinjerna mellan ledarskidorna påtagligt minskat från 1991 till 2010 sågs Ny demokrati och Sverigedemokraterna på olika vis. Det första är numera historia och kan lämnas därhän. Sverigedemokraterna däremot fördömdes av samtliga ledarsidor och tillskrevs etikett på etikett. Partiet bedömdes inte bara vara högerextremt utan även ett hot mot demokratin, eller som jag skrev i arbetet ”Sverigedemokraterna ses på som ett omöjligt parti, ett paria.” Men det var tre år sedan.

***

Idag är tongångarna en helt annan. Jimmie Åkesson tårtas och ur det svenska politiska etablissemanget springer den ena efter andra till försvar för de som bara tre år tidigare ansågs utgöra ett hot mot demokratin. Det är som ett politikens maraton. Lena Mellin menar att hon är beredd att dö för att Jimmie Åkesson ska få säga sin mening ostört och Mona Sahlin instämmer men är inte beredd att dö för Jimmie Åkesson. Den folkpartistiska tidningen Dagens Nyheter ansåg till och med att demonstrationsrätten borde inskränkas för att skydda demokratin. Och socialdemokratiska Aftonbladet låter oss veta att tårtningen var en terrorhandling. Den ena extrema yttringen efter den andra. Styrkta brösttoner och överdrifter. En kakafoni utan hejd. Är det detta som är den politiska korrekthetens våta filt som högerextremister så ofta klagar på, en filt som nu kommer till deras försvar?

Vi lever i en förändringens tid. Jag har följt uppdateringar på Facebook från kompisar, i synnerhet från en person. Vi är ofta men inte alltid överens. Vi har bra diskussioner och han är en mycket klok person. Vi hade reagerat på samma galenskaper i Expressen. Igår var det 75 år sedan som nazisterna på allvar påbörjade sin terror och utrotning av judarna i Tyskland, den så kallade Kristallnatten. Många är de gånger jag varit ute och tänt ljus och gått i fackeltåg för att hedra minnet av de som miste livet i den nazistiska pogromen natten mot 10 november 1938.

Den liberala tidningen Expressen ger inte den historiska händelsen tyngd eller erkännandet. Istället kommer ett ifrågasättande från Expressen sida som låter oss veta veta att kristallnatten är bara något som ”påstås enligt historieböcker”. Det är alltså inte något som är/varit, utan det är ett påstående, kanske rent av en teori? Polisens syn återges också av Expressen: Svenska motståndsrörelsen (nazisterna som stökade runt i Umeå för inte så länge sedan) som demonstrerade i Stockholm igår beskrevs som (i sammanhanget förstått oförargliga) ”högerdemonstranter” och benämnde alla de som stod upp för demokrati och människovärde som ”vänsterextremister” och hot mot demokratin. Tidningen hänvisade också till en nazistisk sida för den läsare som ville få mer information och live-uppdateringar om vad som händer under nazisternas marsch genom centrala Stockholm.

Jag ska inte gå så långt som att misstro Expressen, men nog slog tanken mig att bevakningen av händelsen gjordes under sympatier för nazism och nazisterna som marscherade genom Stockholm. Det som hände 10 november 1938 var ju trivialt, bara ”några juvelerarbutiker förstördes” fick vi veta. Jag kved mig när jag tog del av denna nazistpropaganda som obehindrat sprutade på Expressens sida. Expressen bad senare om ursäkt för sitt mycket grova övertramp, hån och antisemitism som skedde på bästa sändningsplats.

***

Vad har då detta med tårtningen att göra? Tja, jag kommer osökt att tänka på en læstadiansk släktings fördömande av HBTQ-personer och varför HBTQ-personer inte ska tillerkännas rättigheter: ”Ger man djävulen lillfingret tar han hela handen”. I detta sammanhang fungerar analogin. Sverigedemokraterna har sakta börjat accepteras av etablissemanget och blivit en del av det. Nu går ryggdunkarna och acceptansen för det vidriga och odemokratiska blivit mer allmänt — de är beredda att dö för varandra. Åtminstone det etablerade etablissemanget med Mona Sahlin, Lena Mellin, Karin Pettersson och ledarredaktionen på Dagens Nyheter i spetsen.

Tårterskan Irene Matkowitzc är en av våra vardagshjältar. Hon stod upp för mänskliga rättigheter, människans värde, demokrati och yttrandefrihet. Men istället för detta erkännande läggs allt fokus på metod och hon beskrivs hon som terrorist och som ett hot mot demokratin. När är det rätt att agera? Mona Sahlin talar om att Åkesson blev rädd och överrumplad. Är någon förvånad över en sådan sak? Det skulle jag också bli om jag fick en tårta i ansiktet. Men Jimmie Åkesson befann sig aldrig i någon fara. Den vanliga medborgarens desperation lyser igenom valet av aktion. Så begränsad är yttrandefriheten — så mycket har demokratin börjat urholkas.

Tårtningar är ett till synes harmlöst medel för att få uppmärksamhet, för att bli hörd (jämför med järnrören som ledande Sverigedemokrater hade som tillhyggen). Låt gå för att jag själv aldrig ta till en sådan metod. Jag behöver inte. Jag har andra kanaler. Värt att poängtera är också att jag inte uppmanar andra att tårta. Det är trots allt ett brott mot svensk lag. Men metoden åt sidan: Det viktiga är den idé som Irene Matkowitzc bär på: Demokrati och jämlikhet. Hon har i det avseendet min oreserverade sympati och etablissemanget har mitt totala förakt. Vi får inte glömma att Jimmie Åkesson leder ett av Sveriges mest aggressiva och våldsbenägna partier vars idéer vid makten utgör ett direkt livshotande tillstånd för hundratusentals människor. Deras politik är också mycket kvinnofientligt och homohatande.

I fascisternas värld kommer de mänskliga rättigheterna beskäras, demokratin avskaffas och yttrandefriheten vara ett minne blott. Är det först i det stadiet som motstånd är tillåtet, utan att etablissemanget gråter? Nå, i det tillståndet ropar nog etablissemanget efter samhällets hårdaste repression: Död åt de protesterande.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Alexandra Forslund, Expressen

  Hej,
  Under vår livesändning i går framfördes några mycket olyckliga formuleringar, något som vi under samma sändning korrigerade och som vi också bett om ursäkt för.
  Med tanke på att Expressen en gång startades för att bland annat motverka nazistiska strömningar och att vi sedan under 69 år bekämpat nazism och främlingsfientlighet, tycker vi ändå att vi har ett förtroende i frågan. Ett exempel är det du själv nämner, om ledande Sverigedemokrater som tar järnrör som tillhyggen, som ju avslöjades av Expressen.
  Den reporter du namnger ovan och som du hänvisar till är för övrigt inte den reporter som uttryckt sig så.
  /Alexandra Forslund, editionschef Expressen.se

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Alexandra,
   Precis. Jag noterade dessa formuleringar och jag har också tagit del av er förklaring till det som skedde. Jag vet inte om jag är helt nöjd med den biten, men det är bra att ni reagerade och åtgärdade de allvarliga felen. Jag vred mig när jag läste det som stod.

   Det kan vara så att jag såg fel i mitt upprörda tillstånd och då ska det rättas till. Det var alltså inte den reportern som rapporterade om/från demonstrationen? Du kanske kan upplysa mig om hur jag skulle kunna korrigera mitt eventuella fel? Vem uttryckte sig så?

   Vänligen,
   Daniel

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

     Jag har nu skickat ett mail med kontaktuppgifter.

     Upplysningsvis kan jag också meddela att jag efter ditt påpekande i en uppdatering av inlägget tog bort namnet på omnämnd reporter. Det ska inte stå felaktigheter om sådana allvarliga saker och det var bra att du noterade att så gjorde.

     Vänligen,
     Daniel

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Erik,

   Kvinnosynen är gammaldags, partiet är inte oreserverat positiv till kvinnans rätt att få bestämma över sin egen kropp (se abortfrågan där partiet vill inskränka aborträtten). Partiet vill återinföra sambeskattningen som kommer drabba kvinnor negativt och var en av orsakerna till att kvinnorna inte riktigt kunde ta sig ut på arbetsmarknaden (familjer med arbetande kvinnor straffbeskattas genom ett sådant system). Partiet vill skära ner resurserna till arbetet med våld i nära relationer och partiet vill ta bort medlen som satsas på jämställdhets- och jämlikhetsarbete i våra skolor. Partiet vill skrota pappamånaderna, vilket direkt kommer missgynna mammorna (i den mån dessa finns). SD vill in praktiken tvinga kvinnan till hemmet och barnpassning. Som Jimmie Åkesson sagt: Män och kvinnor har olika roller i familjen.

   Det finns mycket mer.

   Partiet står helt enkelt upp för konservativa värderingar som föreskriver traditionella könsroller, där kvinnan är hemma vid spisen och mannen försörjer familjen.

   Vänligen,
   Daniel

 2. Lollo

  Jag tror du har missförstår vad många ledande politiker reagerar på när det kommer till tårtkastningen. I min värld är en tårta kastad på Åkesson att jämföra och i vissa fall likställa med händelserna i Nordmaling mot Jonsson. Och nej jag menar inte att en kastad tårta är samma sak som en misshandel men principen eller syftet bakom dessa båda handlingar är densamma. Syftet med båda dessa handlingar handlar om att tysta en folkvald politiker, att förnedra denna och kanske skrämma den till tystnad eller i alla fall bort från den politiska arenan och debatten. Att skrämmas bort från det offentliga rummet. Det är och kommer alltid att vara en handling mot demokratin.

  Oavsett vad jag tycker om SD:s politik så är jag för demokrati, jag är för yttrandefriheten och jag respekterar de valresultat som svenska folket framröstat. Med grund i det tycker jag varken att det är acceptabelt att kasta en tårta eller misshandla en politiker. Det är själva handlingen i sig jag vänder mig emot och jag väljer att inte lägga en värdering i vem av alla våra folkvalda politiker den sker mot. Alla former av hot, våld och förnedring mot en folkvald politiker är fel.

  I övrigt kan jag hålla med dig om att det nazistiska och rasistiska vindarna som blåser i samhället idag är mycket obehagliga.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Lollo,

   Du skriver mycket klokt. Det du tar upp är även saker jag själv delar och funderar kring. Jag har dock valt att problematisera det hela utifrån rätten att göra motstånd mot dem som begår våld på dig eller andra. Nazisterna och även SD begår våld mot invandrade, flyktingar, kvinnor och HBTQ-personer. De gör detta fysiskt eller med idéer som innebär att människans liv beskärs och i vissa fall leder till döden genom mord eller självmord. Att stå upp emot hat är något som kommer an på varje samhällsmedborgare. Detta kan vi göra på olika sätt. Det är inte alltid ord räcker eller diskussion fungerar (det kan vi se genom historien, från Nazisternas koncentrationsläger till Apartheids Sydafrika).

   Men som jag skrev i inlägget skulle jag aldrig själv ta till tårtning som metod, åtminstone inte som det ser ut i dagsläget. Jag har andra kanaler. Jag har bland annat denna blogg. Jag är medlem i ett politiskt parti, tf. ordförande för RFSL Umeå med mera och har genom detta en mängd kanaler för att förmedla min mening.

   Om vi ska bli tekniska så är en tårtning mot eller till och med en misshandel av en politiker ett hot mot demokratin. Yttrandefriheten är inte en så kallad interpersonell angelägenhet (det vill säga inte något som finns i relationen mellan mig och dig), utan är en relation mellan dig och staten. Du har alltså inget ansvar för att låta andra tala, däremot har staten ansvar att se till att du har möjlighet att tala. Det innebär konkret att du kan tycka följande: Du avskyr SD och gör allt för att överrösta deras demonstrationer. Du vill tysta deras mening, att de inte ska få komma till tals. Samtidigt kan du hålla hårt i principen att staten inte ska få förbjuda SD från att tala, eftersom det är deras demokratiska rätt att yttra sin mening. Det är en princip du håller hårt om.

   Det är den senare biten som jag tror att etablissemanget försvarar, men de gör detta på ett synnerligen märkligt vis. De omskriver demokratiska principer till att vara interpersonella och inget som finns i relationen mellan dig och staten (där det ska vara). Samtidigt skriker Dagens Nyheter om inskränkt demonstrationsrätt, vilket är ett konkret våld mot demokratiska principer och våra rättigheter. De menar att staten ska begränsa min och din rätt att visa vår mening. I det sammanhanget framstår tårtan som inget alls.

   Vänligen,
   Daniel

 3. Erik Johansson

  Du skriver ” Tårterskan Irene Matkowitzc är en av våra vardagshjältar” och rubriken har samma innehåll/mening. Min enkla konstaterande är att du tydligt propagerar för att SD riksdagsmän/kvinnor får utsättas för våld. Vore intressant att veta vart gränsen går. Nattliga inbrott för att skrämmas/trakassera som i Nordmaling. Järnrör som ge dom vad dom själv gör mot andra. Som sagt var snäll precisera vilket våld du anser vara acceptabelt mot riksdagsmän från SD och som du är villig att hylla i din blogg.
  Erik J

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.