darinkarlsson

Facility management i ett nötskal

Facility management handlar i första hand om drift och underhåll av byggnader och infrastruktur, att se till att dessa är i gott skick och funktionella, men det kan också handla om stöd till verksamheter i form av städning, receptionstjänster och annat. Det innefattar ofta övervakning och reparationer av tekniska system som ventilation och värme, med regelbundet underhåll och uppgraderingar. Facility management är med andra ord ett brett område som kräver bra organisation och kompetenser inom olika områden.

Förutom rutinmässigt underhåll faller ofta akuta insatser in under Facility management, när problem uppstår och snabbt behöver felsökas och lösas. Förebyggande åtgärder är viktigt för att minska risken för driftstopp, och långsiktiga planer gör att dessa kan sättas in i tid. Strategierna ska helst också minimera driftskostnader och ta hänsyn till miljöpåverkan. Väl organiserad Facility management är därför livsviktig för vilken verksamhet som helst. Facility management kan vara avgörande för om målen uppfylls eller inte, genom att verka i bakgrunden och se till att allt fungerar smidigt.

Att anlita ett företag specialiserat på Facility management ger tillgång till kännedom om lagar och regler förutom den praktiska kompetensen för driften och vanan av att analysera och planera underhållsbehoven. Idag används teknologi alltmer inom Facility management, för underhåll och automation samt övervakning av byggnader, för större fastigheter är detta en central del av skötseln och används för att effektivisera driften. Detta ställer förstås stora krav på erfarenhet och uppdaterad kunskap om tekniska lösningar inom Facility management.

Facility management har många aspekter som är viktiga för att sköta fastigheten och ibland mer specifikt för att ta hand om arbetsmiljön för de anställda i en verksamhet. Eftersom Facility management kräver omfattande expertis kan det vara en fördel att anlita specialister inom området hellre än interna lösningar, för att istället kunna fokusera helt på sin verksamhet; var och en gör det den är bäst på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.