Edward Riedl (M)

Ingen skatt för övervikt

En enskild politiker har återigen väckt den gamla frågan om att överviktiga borde betala mer i skatt eftersom de belastar sjukvården och trygghetssystemen mer än smala. Med samma logik borde då lågutbildade betala högre skatt än de med högre utbildning eftersom de har fler sjukdagar mm. Eller varför inte högre skatt för de som klättrar i berg eller spelar innebandy? Alla val vi gör i livet påverkar i någon utsträckning vårt välmående och våra risker för framtida sjukdomar eller skador. Den generella välfärdsmodell som vi valt i Sverige är bra (den bästa jag känner till) och går inte att förändra på det sättet vissa vill utan att förstöra själva grunden för densamma. Låt oss i stället uppmuntra och hjälpa människor att inte röka, att motionera och leva goda liv. Vi ska i Sverige inte ha högre skatt för varken rökare, alkolister, innebandyspelare eller överviktiga.

Lås mer här, här, här och här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

11 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Jag skrev just ett blogginlägg om detta och jag konstaterar glatt att vi i denna fråga helt och hållet delar samma åsikt. Man kan hoppas att ett sådant utspel inte tas på allvar av övriga allianspolitiker heller.

  2. Jimmy Lindberg

    Vore väl bättre att med hjälp av ekonomiska styrmedel fördyra ohälsosamma kostval, så att dessa indirekt bidrar till att betala vårdkostnader som kommer med fetman. Dock är detta inget man bör sopa under mattan, fetma är ett stort folkhälsoproblem. Hanna kanske bara ville väcka debatt, isf har han lyckats! Men håller helt klart med dig Riedl att vi inte bör ha differentierad skattenivå bestämd av vågen. Bättre slå mot det vi stoppar i oss samt våra vanor än mot individen.

  3. Fru Karlsson

    Vad nudå, plockar du bort kommentarer om de inte passar din privata näbb? Jag undrade i den kommentaren om det inte var ett bättre alternativ att låta de GRAVT överviktiga betala lite mer för sin sjukhusvård, detta om de måste ha specialsängar som avdelningen måste hyra och kanske till och med att de tvingas att ta in extra personal?

  4. JonasE

    För en gångs skull håller jag med dig Edward!!, men tänk om ni i Alliansen kunde ha samma uppfattning om TEX. A-kassan, där dom som har låg inkomst betalar upp till 10ggr mer i rena kronor räknat, än dom med hög inkomst.
    Varför skall lågutbildade/låglönade betala mer än högutbildade/högavlönade ??.
    Att lågutbildade har högre sjukfrånvaro kan till stor del förklaras av att denna grupp har i större grad fysiska arbeten, och kan inte jobba hur som helst när man är sjuk.
    Till skillnad om man har ett mer administrativt arbete(som högavlönade ofta har) där man kan jobba även om man är krasslig!!.

  5. Edward Riedl

    Svar till Fru Karlsson (2011-01-04 14:53)
    Nu vet jag inte vad du syftar på. Jag har hitintills godkänt alla kommentarer på min blogg – Både otrevliga och felaktiga sådana.

  6. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2011-01-04 19:46)
    Till skillnad från vad du tror arbetar jag i den riktningen du föreskriver. Jag har länge drivit frågan om obligatorisk a-kassa utan höga avgifter. Nu ser vi dessutom ut att kunna genomföra detta under mandatperioden. Dock stretar socialdemokratin emot av någon outgrundlig anledning – Kanske vet du varför…:)

  7. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2011-01-04 19:46)
    Till skillnad från vad du tror arbetar jag i den riktningen du föreskriver. Jag har länge drivit frågan om obligatorisk a-kassa utan höga avgifter. Nu ser vi dessutom ut att kunna genomföra detta under mandatperioden. Dock stretar socialdemokratin emot av någon outgrundlig anledning – Kanske vet du varför…:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.