Edward Riedl (M)

Bra samtal med renägare Magnus Andersson ute i Kullaskogen

Jag hade igår ett mycket bra och givande samtal med renägare Magnus Andersson ute i Kullaskogen. Självklart tackade jag ja till Magnus inbjudan att komma ut och hälsa på. Vi hann med att prata om både hö i Olles spår och utmaningarna i stort för rennäringen. Magnus kommer att inkomma med ytterligare detaljer i sina förslag och jag har lovat att se på dem om de skulle vara möjliga att genomföra. Men i grunden tror jag lösningen för framtiden handlar mycket om konstruktiva samtal och välvilja hos alla inblandade parter. För motsatsen med illvilja och konflikter som trappas upp finns det bara förlorare. Det handlar då om att ha kunskapen om varandras olika förutsättningar och intressen och sedan faktiskt ta hänsyn till varandra. För Umeå växer väldigt snabbt och utmaningarna med markanvändningen runt Umeå kommer att växa. Jag är hoppfull inför framtiden och ser fram emot fortsatta konstruktiva samtal.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , , ,

14 kommentarer

  1. Gun Rehnman

    Jag åker ibland Olles spår. Vilket jag och Bo gjorde i fredags. Där stod renarna och tuggade och åt av ensilaget vid sidan om spåret. Det som låg i spåret hade först dit med vinden, inget hö låg i spåret, i vart fall. Detta gäller också en mycket kort sträcka av spåret och någon störning kunde absolut inte uppfattas av oss två. Tvärtom, ett trevligt inslag i Kullaskogen. Renarna brydde sig föga och såg mest nöjda ut av att se oss…:-)

  2. Sven

    Hmmmm inga pudlar här inte. Du försökte med den gamla hederliga så-split-metoden men när den inte funkade som avsett så tog du till stå-för-sin-åsikt-jag-ger-mig-inte (trots att den uppenbart är ganska dum) för renskötarna har bara den marken att vara på och i Umetrakten finns det väl minst 20 andra skidspår att välja bland. Du talar mycket om samförstånd och provokation men förstår inte att din något styvnackade åsikt också är en rejält provocerande gentemot Sveriges alla renskötare och dom som stödjer deras arbete. Och som för att understryka detta så skriver du här ett rätt generaliserande inlägg angående illvilja och dess motsats i ännu ett försök att bara så split, så ja du har faktiskt rätt konflikter som trappas upp har bara förlorare

  3. Harry

    Hej.
    bra att det förs samtal. det jag undrar över är varför kommer de hit tiull kusten med renarna? blir än mer undrande när jag hört att vissa renägare har kvar dom i fjällen och stöd utfodrar dem där.
    Frågor förutom de som direkt rör oss är t ex hur hanteras transporterna? man har ju hört hur det går till ibland. Hur mycket stress skapas också av alla signalerande bilister? Varför har de inte ansvar som vi har det med andra ”tamdjur” att se till att de inte finns i trafiken? Varför väljer de områden som ligger nära vägar tom E4 ?
    Hur kan det vara försvarbart rent ekonomiskt att frakta ner dem hit? och dessutom ibland stödutfodra dem. då ska det också transporteras denna långa väg?
    Vi kanske skulle kunna skiljas för att det är den bästa lösningen för både inblandade människor, renarna och börsen. // harry

  4. Peter Ericsson

    Jag har frågor som jag hoppas få svar på här:
    Är rennäringen lönsam så att den går med +?
    Om inte, varför skall vi med skattepengar
    subventionera den?

  5. stefan

    ”…konstruktiva samtal och välvilja hos alla inblandade parter.” Jaha du…. Och i det ingår (tycker du?) att mer eller mindre dumkalla någon i sin blogg – INNAN man haft detta ”konstruktiva” samtal!? Hur ska du ha det – egentligen!!??
    Sedan tycker jag även att det vore på sin plats att – här på bloggen – be Magnus Andersson om ursäkt för ditt angrepp! Men det kanske är till att be om för mycket – ni moderater brukar ju aldrig göra fel………….

  6. lf

    Ja,jag säger bara det, nu har Riedel haft konstruktiva samtal med den same som han i en tidigare blogg spytt galla över.
    Som ledande politiker och riksdagsman bör man nog vakta sin tunga.
    Du har i din iver att skaffa väljare gjort en felbedömning.Jag hoppas att fler ser Edvard Riedel som en parentes i politiken.

  7. John

    Ja , va konstigt att dom inte sprang livet av sig när dom såg dig Gun och Bo . Men har du reflekterat över en sak , hade de där djuren sett dig uppe i fjällen så hade de dött av skräck . Så känsliga är dom där uppe . Tänk att så kloka djur kan variera mellan skräck å lugn beroende var dom är .

  8. Edward Riedl

    Svar till Peter Ericsson (2013-03-11 10:52)
    Den frågan är nog svår att svara på med ett enkelt ja eller nej. Dessutom är frågan om det bara ska reduceras till att bli en ekonomisk fråga. Rennäringen är en del av Västerbotten och är en del av marknadsföringen av vårt län också.

  9. Edward Riedl

    Svar till stefan (2013-03-11 11:26)
    Jag tror nog vi har lite olika ingångar i detta. Min grundkritik, oavsett vem som provocerar, kvarstår. Min mening är att samförstånd är en bättre väg.

  10. Maria Lundmark Hällsten

    Har förmodligen inget med saken att göra, numer, men tidigare år har det suttit en skylt däruppe i Kullaskogen, att hästar absolut inte får vistas i terrängen eftersom en av Umeås vattentäkter ligger där, men renar går tydligen bra att ha där, hm…???

    Tilläggas bör, att jag inte har något emot renar… inte hästar heller. Men frågan kvarstår hos mig, är en ren, renare än en häst?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.