Rubusta hållbara system för telefoni tack

Att resa bort och komma tillbaka till Åsele efter historiens starkaste blåsväder hade sina sidor. Snabbt insåg jag att strömmen inte nådde ända fram vilket var väntat. Jag visste att vinden hade kommit från väster vilket innebar att vägen till byn inte hade omkullblåsta träd på tvären. Vägen som tidigare var grusad och stadig att köra på var nu polerad av vind och mycket mera än hal.

Min mobila telefon fungerade så länge batteriet var laddat. Hur många laddningstillfällen jag nyttjat i centrum mellan söndag eftermiddag och tisdag kl 16.00 är många. 10 liter vatten kan räcka långt och kokkaffe smakar mycket  bra. När allt lagt sig tillrätta, Slatan spelat ännu en match och Åsele Kraft säkrat ännu en by, börjar funderingarna.

Mobil telefoni kan inte vara beroende av master som inte har ett säkerhetssystem för strömförsörjning. Att rusta ner telefonin och plocka bort koppartråden innebar inte alls en säkrare telefoni när stormen viner. Att masternas sändare slås ut och att det inte finns ett backupp system kan vara lika med döden. En mobil kan vara det falskaste av tryggheter,

Här krävs en robust och hållbar lösning!

I morgon vandrar jag till skogs och räknar in träden mellan tummen och pekfingret, I dag vet jag att det ligger ner ett100 tal helt nära och ytterligare 100 efter vägen + lika många till. Vart det landar vet ingen men mest ledsen bir jag när jag ser att gallringsskogen modell yngre inte klarade detta utan framtidens sågtimmer ligger nu som plockepinn.

Elverken är slut i Västerbottens län. Ett elverk står högt på önskelistan.Skulle utetemperaturen varit lägre dessa dygn så skulle inte min kamin haft någon chans att hålla kylan ute.

 

 

 

.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.