Sorsele och region 8 möte

Ja 10 kommungruppen blev region 8 efter det att Bjurholm och Vindeln valt en annan riktning. Region 8 är här ett exempel på att det inte alls är nödvändigt att det är en nackdel att bli färre. Åtta kommuner i nära samarbete har en stor utvecklingskraft om alla drar åt samma håll.

Telefoni var ett mycket prioriterad focusfråga under onsdagens Sorselemöte. Kommunalråd hävdade med bestämdhet att det är inte förenligt med svensk lag att rusta ner telefonnätet, att plocka bort koppartråden.

Frågan går varm i flera möteslokaler. Erfarenheterna av den situation som uppstod under stormen Hilde har satt Telias framfart och Post o Telestyrelsens mycket avvaktande och i mitt tycke nonchalanta hållning på sin spets.

Peter Oofsson var en inledand gäst vid region 8 mötet i Sorsele. Att landstingsskatten nu höjts med 50 öre är bara en början och P Olofsson lät meddela att en ny höjning är planerad om några år. Jag frågade honom, eftersom stafettläkarsystemet äter så stora kostnader och är inte en bra lösning för kommuninnevånarna. Frågade om det fanns öppningar för privata läkarlösningar i mindre kommuner då Umeå får ha privata lösningar. Svaret blev att det går en gräns vid 6000 listade innevånare för att det skall vara realistiskt ekonomiskt. Enkelt och lätt svar!

Till skillnad från andra landsting i Sverige så är det inte tillåtet i Västerbotten att öppna en privat klinik med enbart sköterska och läkare. Här krävs hela paketet med sjukgymnaster och arbetsterapeuter o….för att det skall vara tänkbart. Dyra stafettläkare som byts ut ofta är att föredra enligt majoriteten i landstinget.

Entreprenörena som driver Sorsele hotell berättade om utvecklingsplanerna och visade utbyggd samlingslokal och nyrenoverade rum.

Lokala utvecklingsstrategier för våra kommuner är hemläxan till kommande region 8 möten.

Lokala utvecklingsfrågor på kort o lång sikt för Åsele är precis vad vi har !

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.