Bara C stod upp för Norrland

untitleduntitleduntitled

Jaha – då var det dags för nästa centraliseringsvåg som även den här gången leds av Staten. Inte nog med att nio Skatteverkskontor (bland annat kontoret i Lycksele) och hundra Arbetsförmedlingskontor i landet hotas att flyttas till större orter. Nu är det också dags för det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation att kapas vid fotknölarna. Bolaget i fråga jobbar med att hjälpa företag med riskkapital i Norra Sverige, Dalarna och Värmland och har nästan 2000 miljoner i potten. Initiativet till bolaget kom till under förra mandatperioden eftersom den dåvarande regeringen med Maud Olofsson i spetsen, såg hur stort behovet är av kapital i just de här delarna av Sverige.

Igår hade vi debatt och omröstning i riksdagens kammare om Inlandsinnovations fortsatta existens. Det tragiska var att inget annat parti än Centerpartiet stod upp för vår motion – inte ens ledamöterna från Norrlandslänen. Det är beklagligt och jag är riktigt besviken.

Bakgrunden till bråket om Inlandsinnovation kom innan semestrarna då Näringsminister Damberg presenterade en utredning som gjorts om det statliga riskkapitalet. Här föreslås det att Inlandsinnovation ska försvinna. Pengarna från bolaget ska alltså användas för att finansiera ett nytt statligt riskkapitalbolag – Fondinvest AB. Det nya bolaget ska jobba med såddkapital (kapital som behövs i tidiga skeden för företagen) vilket i sig är bra. Men det vi vänder oss emot i C är att man tar pengar från områden med stor brist på riskkapital för att sedan sprida ut dem över hela landet. Dessutom tar man i utredningen inte alls hänsyn till någon som helst geografisk aspekt i det nya förslaget – samtidigt som vi vet att majoriteten av allt riskkapital hamnar i de tre stora städerna, främst i Stockholm.

Med tanke på att Centerpartiets motion nu röstats ned och med tanke på att näringsminister Damberg öppet sagt att Inlandsinnovation inte ska få vara kvar, så kan jag bara dra slutsatsen att utredningens förslag nu går igenom. Det är beklagligt och framförallt väldigt tråkigt för de berörda länen, inte minst Västerbotten. Det är också sorgligt att se att regeringen nu verkar gå i främsta ledet för centraliseringen av Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.