Regeringens löfte om Norrbotniabanan – en tåfjutt!

Igår kväll hade jag en interpellationsdebatt i riksdagens kammare med infrastrukturminister Anna Johansson. Debatten handlade om den så viktiga byggstarten för Norrbotniabanan. 

Tyvärr framkom med all tydlighet att det inte kommer att finnas pengar i den kommande nationella infrastrukturplanen för några större satsningar på banan ifråga.

Under valet gick socialdemokraterna i länet högljutt ut och lovade att Norrbotniabanan skulle börja byggas bara de fick makten. Det visar sig nu att det i bästa fall blir nio kilometer industrispår från Umeå till Dåvamyrans industriområde. Några andra satsningar finns det inte pengar till eftersom regeringen väljer att satsa på höghastighetstågen i södra Sverige istället.

Snabbtågen i den södra delen av landet beräknades från början kosta 150 miljarder kronor, men prognostiseras nu till 190-320 miljarder kronor. Om denna satsning ros i hamn innebär det att andra delar av landet blir lidande.

De 200 miljoner som regionerna Västerbotten och Norrbotten samt EU nu lagt ut när det gäller färdigställande av järnvägsplanen handlar om sträckan Umeå- Skellefteå samt sträckan Umeå-Dåvamyran. Men för att järnvägsplanen ska kunna nyttjas måste byggnation ske inom fem år. Järnvägsplaner har alltså ett bäst före datum och om satsningen från regeringen bara avser ett industrispår, kommer det att vara ett stort slöseri med både de pengar och resurser som just nu läggs ned på planeringen.

Jag tror att S-ledamöterna från länet har goda intentioner när det gäller Norrbotniabanan – men jag litar inte alls på regeringen. De har helt enkelt inte pengar till alla de vallöften som de gått ut med. Dessvärre gäller det även Norrbotniabanan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.