Statens myndigheter ska finnas i hela landet!

Statliga myndigheter

Här om dagen hade vi debatt i riksdagen om regional utveckling. Då passade jag på att fråga om det är rimligt att regeringen tillåter fortsatt nedläggning av statliga verksamheter trots att regeringen tillsatt en utredning om detta. Utredningen ska titta på hur olika områden påverkas när nu staten i allt högre takt lämnar landsorten. Man kan ju tycka att det vore rimligt att man pausar nedläggningsplanerna då utredningen kommer att presenteras redan under våren. Svaret jag fick var tyvärr bara ett god-dag-yxskaft-svar och ett mummel om att det här var något som arbetsmarknadsutskottet får sköta.

Jag vill vara tydlig här. Det är inte acceptabelt att staten ska gå i bräschen för centraliseringen i Sverige och det oavsett regering. Statens ska bidra med likvärdig service i hela landet och då kan man inte som regeringsföreträdare sopa frågan under mattan.

Flyttströmmarna från landet till staden har pågått i decennier, men det intressanta just nu är att det inte är privatpersoner som står för den snabbaste omställningen – utan det är staten.  Som bekant vill Arbetsförmedlingens ledning stänga igen 100 lokalkontor vilket betyder ungefär en tredjedel av alla som finns. Det kan ju vem som helst begripa att det inte är i de större städerna som neddragningen kommer att ske. Dessvärre sker det utan att man har något annan idé på plats och samtidigt som stora flyktingströmmar kommer till olika delar av vårt land och där en fungerande Arbetsförmedling är viktig.

Sedan vet ni ju säkert vid det här laget att flera Skattekontor också planeras att läggas ned och flyttas in till större städer. Ett av dem är kontoret i Lycksele. Ett annat problem är att regeringen vill lägga ned det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation som fokuserar på Norrlandslänen, Värmland och Dalarna. För dig som är intresserad presenterar jag en lång lista nedan på hur staten agerat det senaste året.

Även forskaren och kulturgeografen John Östh, vid Uppsala universitet, konstaterar i en studie att de statliga jobben centraliseras i betydligt snabbare takt än både privata jobb och människors flyttströmmar. Det handlar alltså inte om en anpassning, som det ibland hävdas, utan staten är en av de drivande faktorerna bakom den långsiktiga avfolkningen.

Det som står klart är att statens myndigheter inte är i fas med politikens ambitioner. Regering och riksdag har tydligt sagt att man vill att myndigheternas verksamhet decentraliseras, men detta negligeras. Då kan vi fråga oss om vi släppt generaldirektörerna för långt då statens uttåg från svensk landsbygd, från småorts-Sverige går allt snabbare?

 

Några exempel från statens centraliseringsiver det senaste året:

 • Arbetsförmedlingen aviserar att man vill lägga ner 100 lokalkontor – motsvarar drygt 1/3-del av deras 320 befintliga kontor.
 • Den statliga banken SBAB slutar låna ut pengar till företag norr om Dalälven
 • Trafikverket planerar att minska från 8 ledningscentraler till fyra och lägger därför ner i Boden, Ånge, Hallsberg och Norrköping. Kvar blir Stockholm, Göteborg, Malmö och längst norr ut Gävle.
 • När Yrkeshögskolemyndigheten beviljade utbildningar med start hösten 2015 gick 50% till storstadslänen Stockholm, Göteborg och Malmö.  30% gick till Stockholm.
 • Posten lägger ner utlämningsställen av paket
 • ADSL-stationer i flera län läggs ner utan att någon likvärdig tjänst erbjuds.
 • På många platser går det inte längre att få dagstidningen distribuerad på lördagar p.g.a Postens ändrade distribution
 • Regeringen vill införa fritt inträde på de statliga museerna. Av ca 20 statliga museer är det bara Göteborg, Malmö och Karlskrona som har statliga museer aktuella för fri entré utanför Stockholm.
 • Lantmäteriet aviserar nedläggning i Storuman i Västerbotten, Sollefteå i Västernorrland, Strömsund i Jämtland, Bollnäs i Hälsingland och Malung i Dalarna.
 • Skatteverket har nu i höst lagt ner kontor och ytterligare 9 kontor står på tur för nedläggning
 • Vinnovas stöd till Inkubatorer begränsas till endast ett 20-tal inkubatorer mot tidigare omkring 50. Drar vi en linje mellan Göteborg och Uppsala så är det bara 2 inkubatorer norr om denna linje som fått stöd.
 • Polisens verksamhet centraliseras till ett begränsat antal orter. Polisstationer stängs.
 • Försäkringskassans närvaro är sedan länge begränsad till större städer
 • Statens riskkapital centraliseras genom nedläggning av Inlandsinnovation.

2 kommentarer

 1. Eva

  Jag är så besviken på dig. Trodde du skulle jobba för Västerbotten och norrbotniabanan men du är ju nyliberal och springer på Stureplan med dina ensamkommande vänner och en massa asylföretagare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.