Den feministiska regeringen fortsätter sitt korståg mot kvinnors företagande

Har du funderat på att starta företag någon gång? Jag tror att de flesta har slagits av tanken och kanske grunnat på någon smart företagsidé. Själv frestas jag ganska ofta och har en liten fil i telefonen där jag antecknar sådant som kanske, eventuellt, någon gång i framtiden kunde bli något. Det är väl det som är problemet – många av oss sitter inne med goda idéer, men få gör något av dem i verkligheten. Vi drömmer vidare och skjuter det framför oss.

Hur ser det ut i Västerbotten då? Startar vi och driver vi många företag? Och i så fall – vilka gör det? Enligt Svenskt Näringslivs mätning av företagsamheten i länet för 2015 så ökar andelen i alla kommuner. Vi närmar oss rikssnittet, vilket är riktigt bra.

Men fortfarande består företagarna av flest män. Tittar man på kvinnors företagande skulle antalet behöva öka i både riket men också i Västerbotten.  Även andelen nystartade företag har i flera år minskat bland kvinnorna i länet.

Man skulle kunna tycka att vi lever i ett hyfsat jämlikt samhälle och man kan undra varför det ofta talas i termer av män och kvinnors företagande? Faktum är att både företagandet och arbetsmarknaden är ojämställd. Jag önskar att jag hade kunnat säga att så inte var fallet. Men när män tjänar mer än kvinnor trots att man har samma typ av arbete, när kvinnor har sämre pensioner och när fler män än kvinnor startar och driver företag så måste vi göra något. Jag tycker att det är viktigt att politiken bidrar och uppmuntrar med riktade insatser och eventuell lagstiftning som kan hjälpa till att göra samhället mer jämställt.

Därför är det för mig obegripligt att den regering som nu sitter och som kallar sig för ”feministisk”, har tagit bort alla riktade insatser mot kvinnors företagande och ledarskap. Först upphörde stödet till ambassadörsnätverket för kvinnor. I stort kan man säga att det var ett nätverk som fanns i hela landet och som bestod av kvinnor som drev företag. Huvudfokus låg på att föreläsa och uppmuntra andra kvinnor att göra verklighet av sina eventuella företagsdrömmar. Men så snart som de röd-gröna fick igenom sin egen budget upphörde stödet till verksamheten. När detta ändå var på tapeten så passade man även på att kapa projektet med att få fler kvinnor i styrelser vid fotknölarna – även kallat Styrelsekraft. Inte nog med det. Nu är det Winnets tur – en organisation som jobbat för jämställdhet och kvinnors företagande och som funnits på gräsrotsnivå över hela landet i 15 år. Nu är det stopp även där. Jag kan inte för mitt liv begripa varför man ska mala sönder befintliga och fungerande organisationer och nätverk som gynnat kvinnor? Och samtidigt slår man sig för bröstet och kallar sig feministiska?

Det här känns verkligen som att backa in i framtiden. Men du – under tiden kan ju jag och du och andra som grunnar på alla dessa underfundiga, tokiga, underbara idéer kanske våga göra verklighet av någon av klurigheterna?

 

* Min text ovan publicerades även i tidningen Västerbottningen den 3 februari

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.