Fackförbundet Livs jakt på småföretag

imagesGDUIXZU1

Förra veckan blev jag riktigt beklämd över hur maktfullkomligt ett fackförbund kan agera. Och nej. Jag kommer inte att recensera skandalen med Kommunals ledning. Jag vill istället rikta skarp kritik mot Livsmedelsarbetareförbundet som betett sig riktigt illa mot två små bagerier.

I Göteborg finns det lilla familjeföretaget Baka Stenugnsbageri som också är ett kafé. Förra tisdagen tyckte fackförbundet Livs att det var dags att sätta företaget i blockad. Varför? Jo, för att de ansåg att företaget hade kollektivavtal med fel fackförbund – i det här fallet Hotell- och Restaurangfacket (HRF). Det är helt bisarrt att fackligt revirpinkande ska drabba ett litet företag och som dessutom har ett kollektivavtal som både ägarna och deras anställda är nöjda med.

Efter två dagar skrev ägaren på avtalet med Livs. Ägaren Christina Rönnängsgård konstaterade uppgivet att de inte hade råd att stå emot. Hon har själv inte tagit ut någon lön på två år…

Livs verkar ha noll förmåga att se proportionerna av sitt handlande. De tar upp de sedvanliga argumenten om att det ska vara likvärdig konkurrens mellan samma typ av företag. Må så vara, men här handlade det om en kronas skillnad per timme. En krona!

Som om det här inte skulle vara nog. Livs gick även fram som en ångvält i Västerhaninge utanför Stockholm. Här riktades udden mot ännu ett litet företag – Paus bagarstuga, ett bageri och kafé som drivs av Rainer Paus och hans fru Maritha. Deras lilla företag sattes i blockad av Livs då de inte hade kollektivavtal. I Sverige råder avtalsfrihet, men det verkar inte fackförbundet Livs bry sig om. Trots att Paus bagarstuga sätter de löner som HRF förhandlat fram så ska ägarna ändå hudflängas.

Jag tycker generellt att facket har en viktig roll att fylla, men när man börjar att ta till denna typ av trakasserier så kan man undra om det inte är dags att lagmässigt se över blockader av de minsta företagen.

 

 

 

 

4 kommentarer

 1. Jerker

  Du som nyliberal företrädare vill väl avveckla alla arbetarnas rättigheter och flytta alla pengar till migrationsverket.

 2. Mutana

  Så klart du hatar facket. Bara ta folkets pengar och ge till asylentreprenören som gör miljoner på att bygga ghetton och splittra samhället.
  Vanligt folk skiter ni i hos Stureplanspartiet.

 3. Kristina Eriksso

  Hej
  Det är inte bara Livs som förstör. Unionen sköter sig inte heller speciellt bra!
  I vår lilla by i Dalarna drivs bla affär och restaurang av ett Kooperativ. Styrelsen i Kooperativet arbetar på helt ideell basis, inte EN krona i ersättning.
  Under sommaren 2015, arbetade en styrelseledamot på restaurangen, med avtalsenlig lön. När, personen i fråga, sedan vände sig till Unionen för att få ersättning från A-kassan, då han/hon blev arbetslös efter sommaren, sa Unionen nej. De hänvisade till att personen satt i Kooperativets styrelse och var medlem där. Han/hon ansågs därför bedriva företag. Trots att personen avgick med omedelbar verkan, inte var medlem, arbetade ideellt i styrelsen, (intyg skickades till Unionen i alla tre punkterna) skulle ingen ersättning utbetalas. Efter ca. 4 månader, hade Unionen ett särskilt styrelsemöte i frågan och pengarna betalades ut. På fråga till företrädare för Unionen, hur denna skulle klarat 4 månader utan lön, blev svaret ”vet inte, men vi följer våra regler”! Min fråga är, hur ska vi få tag i människor som vill lägga tid och kraft på ideellt arbete? Ytterligare en fråga. Det finns ca. 180 medlemmar i Kooperativet. Om någon av dessa blir arbetslösa, får de heller ingen ersättning då. Unionen ansåg ju att detta var den ”största boven i dramat” för att de inte skulle betala utersättning.
  Ni som är fackligt anslutna och tror att vi som inte är det, bara håller på arbetsgivaren, läs då detta ordentligt! Detta berörde en medlem, inte en arbetsgivare!
  Kristina

 4. Bengt

  Ni som har kommenterat här, jag hoppas ni är medvetna om vad ett kollektivavtal innebär? På ytan kan det se ut som nåt bra men innebörden blir en sorts lönedumpning skyddad bakom en fasad. All form av löneförhandling ger man alltså bort till någon annan att sköta. Personligen vill jag förhandla min egen så att jag får den lön jag är värd. Finns ett kollektivavtal så är den möjligheten utesluten, facket-kramarna är nog inte medvetna om att varje avgift till nåt av LOs medlemsförbund är att vara ”nyttig idiot” lönerna hålls nere (förutom för de i toppen då) Lo företräder inte den lilla människan som de påstår. En enskild företagare ÄR den lilla människan mot det stora LO. Vilka är det LO vill krossa med sina blockader och hot mm? Tänk över detta innan ni beslutar om nästa sk ”stridsåtgärd” mot en enskild företagare som tackar nej till ett avtal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.