Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nya jobb och gamla


Igår läste jag en artikel i The Economist som var rätt omtumlande. Den handlade om vad den tekniska och digitala utvecklingen fört med sig och kommer att föra med sig för arbetsmarknad och samhälle.

Många av dagens yrken fanns inte för ett antal år sen. En del kommer att bli mer sällsynta framöver. Några försvinner, som alltid har skett. Utvecklingen är varken smärtfri, möjlig att stoppa eller ensidigt negativ. Den kommer enligt artikeln och sunda förnuftet att ställa stora krav på politiken. Mer om det en annan gång.

Ett område där det gäller att vara lyhörd och snabbrörlig är utbildningsområdet. Idag har vi arbetskraftsbrist på vissa traditionella områden som definitivt behövs imorgon också. Det fattas kompetent folk p.g.a. att fler pensioneras än utbildas. Men det saknas än fler inom IT-sektorn. Det fattas gärna utbildat och kunnigt folk när en stad som Umeå på rätt kort tid fått 80 nya företag och ett knappt tusental nya arbetstillfällen inom ett område.

Som sagt, det är inte enkelt när saker förändras, men utvecklingen kan inte stoppas och samhällssektorer inte konserveras. Vi får arbeta på att kunna erbjuda utbildning till unga och även till äldre karriärväxlare för det vi ser behövs och växer fram. Än nödvändigare blir det också att vända trenden med ”dropouts” i grundskola och gymnasium. Det blir inte mindre viktigt med utbildning (jobbrealistisk och verklighetsförankrad) framöver. Oavsett vilket område man siktar på. Vi måste också bli mångdubbelt bättre på att nyttja inflyttande kompetens.

Den engelska artikeln som väckte de här tankarna kan vara skakande. Jag länkar inte dit, den blir nog översatt helt eller delvis och reflektionerna går vidare. Men politiker, arbetsförmedlare, SYV:are, utbildare och allmänt intresserade kan leta reda på den.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Isak

  Nya och gamla jobb, och nästan 400.000 arbetslösa utan jobb och i utanförskap.
  Arbetsförmedlingen har medvetet misskötts och raserats under moderata min-
  istrar. I stället har arbetsförmedlingen blivit en tummelplats där smarta s.k. entre-
  penörer och företag har utnyttjat arbetslösa till att göra miljonvinster. Bara de
  misslyckade jobbcoacherna kostade 3000 miljoner kr. Att medvetet tjäna pengar
  på arbetslöshet är skamligt, och blotta misstanken är absurd. Nu är också Sveriges
  statsminister, finansminister och justitseminister polisanmälda om oegentligheter
  när det gäller försäljningen av Arbetslivsresurs och hur pengar har placerats så
  att klipparna har kunnat göra miljonvinster i skatteparadis.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Isak, fundera på det där med egen blogg. Då behöver du inte bemöda dig om att försöka få det du skriver att likna en kommentar. Då behöver innehållet inte ha någon relation alls till annan text.

   Några saker. De arbetslösa är för många, men färre än de förväntats vara efter vad vi gått igenom. De flesta är mellan jobb en kort tid. Arbetskraftsbristen är ett problem som hämmar ekonomin, men med en positiv grundton. De kompetenser som företag och organisationer saknar kan utbildas fram.

   Arbetsmarknaden är en funktion av många olika saker av olika natur och det kommer att krävas mycket engagemang på flera nivåer för att matcha morgondagens behov. Även en snabbrörlighet vi inte sett förr.
   Menar du att det är fult att arbeta med arbetslösa? Vilken tanke menar du är absurd? Förstod inte det.
   Polisanmälan kan göras av vem som helst för vad som helst. Det är det som kommer sedan som är intressant.

   • Isak

    Efter nio stråkar är jag inte säker om jag klarar att administrera en egen blogg.
    Men jag tror att jag hyfsat klarar att kommentera det jag läser. Gamla jobb och
    nya har det alltid funnits. Inget är nytt under solen. Vi har under dom femtio år
    jag kan minnas ständigt förnyat och förstärkt arbetsmarknadspolitiken. Vi har
    flyttat över en miljon norrlänningar och utbildat och omskolat till en annan och
    ny arbetsmarknad. Samhället har underlättat denna revolution på många sätt,
    och det är nog tack vare denna som Sverige har utvecklats till välfärdsnation.
    Att inte Alliansregeringarna har hängt med och förnyat arbetsförmedlingen och
    arbetsmarknadspolitiken är påtagbart, och där Moderaterna har haft det största
    ansvaret med inkompetenta ministrar. Tycker ändå Herr Nillsson, att det är absurt
    att man ens med misstanken skulle kunna tro att dom arbetslösa är utsatt för
    någon form av gescäft av riskkapitalister. Hur många riktiga jobb skapade dom
    3000 miljonerna som regeringen satsade på jobbcoacherna? En mycket relevant
    fråga. Och vad är det som är nytt i en alltid ständigt föränderlig arbetsmarknad,
    och vad är det som Herr Nilsson ser som inte andra redan har sett.

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

     Tror du lätt skulle kunna hålla igång en blogg, det är inte då mycket svårare än stt kommentera. Tror säkert du har folk i närheten som skulle kunna hjälpa till med grundinställningarna. Strongt att kämpa på som du gör efter allt du gått igenom.

     Arbetsmarknaden har alltid förändrats, det är sant. Det är inte jag som sett tecken i skyn, men artikeln som sedan kommenterats av ”stormedia” handlar om att den rasande snabba digitala utvecklingen kommer att förändra och minska behovet av arbetskraft på helt nya områden. Medan andra arbeten uppstår. (Det är också en utmaning för politiken att hantera skeendet) Vi kommer att behöva bra regionala och lokala insatser här. Mer ”gerilla” än konventionell ”armekrigföring” med myndighetsstuk och med nära samarbete med det näringsliv som nu ofta har svårt (!) att få tag i arbetskraft. Det rör sig faktiskt fortare nu.

     I de företag du talar så nedlåtande om arbetar engagerade människor med olika bakgrund. Många med en samhällssyn som på många sätt mer liknar din än min. En av de bästa medarbetare jag haft nöjet att arbeta med var lika övertygad socialist som jag var borgerlig. Vi trivdes bra tillsammans i vårt arbete för individer och det gemensamma och hade båda velat fortsätta tillsammans tills vi omvänt den andre politiskt. 😉
     Organisationsformerna är tämligen betydelselösa för engagerade, välutbildade och yrkesstolta människor som vill göra en insats för andra och samhället. Det är fullt av dem även i riskkapitalägda verksamheter som måste jobbar några procent effektivare. Nu trampar man på dem dagligen och tycks tro att vi klarar sig utan dessa tiotusentals människor och deras insats.

     Stolpskott och oseriösa verksamhetsgrenar dyker upp både i offentlig och privat regi, vi har sett båda slagen inom vården.
     Vi ska rikta in oss på kvalitet och resultat och inte rasera en mängd verksamheter som tjänar människor och samhället väl.

     • Isak

      Arbetslösheten och utanförskapet har nått oacceptabla nivåer. Arbetsmark-
      nadspolitiken och arbetsförmedlingen har misskötts under moderata ministrar.
      Tusentals miljoner har gått till verksamhet som inte har kunnat kvalitetssäkras.
      Kan inte finna en uns av självkritik i det du skriver, än om ett eller annat stolp-
      skott. Men bästa Herr Nilsson du kan väl inte lägga skulden på enskilda när det
      är fel på tänket i politiken. Arbetslinjen i all ära men inte har det lett till mindre
      arbetslöshet och utanförskap. Hur en ny konstellation i regering och riksdag
      under överskådlig framtid kunna reda ut åtta års vanstyre övergår mitt för-
      stånd. Tack Jan för din omtanke. Jag har både fått lära mig gå och skriva
      hjälpligt igen. Hjärnan är övrigt enligt min fru i det närmaste oförstörd. Men
      när det gäller tekniska saker som datorer och nya telefoner är det jobbigt.

     • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

      Nivåerna är höga, men det är rätt obegripligt att regeringen har seglat skutan som den gjort hitintills. Många i omvärlden förvånas. Skulle gamla märken stämma hade vi enligt många bedömare haft 2 % arbetslösa till. Det är inte en regering som ”skapar” jobb, men man har gjort det bättre än S hade mäktat, det är jag övertygad om. Minns när S krävde att man skulle sätta sprätt på pengarna – innan konjunkturnedgången krävde stimulans.
      276000 till är sysselsatta, det är mycket bra. Sen finns det fler som har kommit till och som det gäller att också få i arbete.
      Det finns nog få bedömare utan för Sveriges gränser som skulle ta ordet ”vanstyre” i sin mun. Jag har t.o.m. hört ett par initierade socialdemokrater erkänna att man är förvånade att det gått så bra under den här tiden.
      Visst finns områden där man kan idka självkritik, ingen människa och inget parti träffar rätt överallt. Men självkritiken tar man i just ”samtal”, inte under rallarsvingar. Ibland har vi också haft samtal, men sällan på slutet. 😉
      Tycker du ska be någon göra i ordning en blogg åt dig, sen fixar du den lika lätt som kommentarerna. Det kan bli bra fortsatt träning och ett personligt lyft på många sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.