Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Måste jobben flytta?

Många menar att vi har hur mycket el som helst, men nu börjar verkligheten komma ikapp även de hoppfullaste. Regeringens ökade skatter på kraftvärmeverken som går in vid ”dippar” i elproduktionen gör att dessa stängs. Bristande elnät, nedlagda kärnkraftverk och ojämn elproduktion börjar nu driva jobben utomlands. Ofta dit där el kontinuerligt till stor del stavas kol och gas.

Det hjälper inte att bara vilja väl. Man måste tänka linan ut och se om tankarna verkligen fungerar. Då kan man tvingas överge symbolpolitik och tänka hållbarhet på riktigt. Klimatet är gemensamt och blir följden av våra åtgärder att näringsliv och jobb flyttas dit miljöpåverkan blir större, då förlorar både miljön, Sverige och medborgarna.

Vi behöver mer grön el. Och aldrig slutar vi behöva motkraft, balanskraft, baskraft. Den elproduktion som alltid levererar, oavsett väder.

Läs artikeln:

https://www.svd.se/brodjatte-ville-expandera–stoppas-av-elbrist

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Sixten Jonsson

  Du borde också delge dina läsare att du bor i ett stort Västerbottenshus som värms upp med direktverkande el som idag genererar ettkw pris på ca 1,75kr så förstår alla din inställning till olika slag av energikällor.Tänk vad lätt det är att ta beslut om investeringar med andras pengar (beslut i KS)men när det ska betalas med egna pengar då händer ingenting

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Förstår inte vad du menar eller insinuerar.
   Sedan många år värmer vi huset med vindkraft och kan komplettera med luftvärmepump och kakelugnar. Få villor har vår låga energiförbrukning. För att få en konvertering av värmesystemet att löna sig hade vi behövt få två människoliv.
   Jag är mycket positiv till grön energi, men utan ständigt levererande baskraft som håller spänningen stabil och levererar i ur, skur, iskyla och stiltje så håller inte systemet.
   Vi behöver mer energi, inte minst för att kunna drifta vår allt mer elkrävande digitalisering. Allt från mobiler, googlingar, molnlagrade data till all världens uppkopplade och fjärrstyrda verksamheter. 2025 beräknas den digitala sfären ta en femtedel av elproduktionen globalt. Mycket av den är fossileldad via kol och gas och mer blir det. Det håller inte.
   Mer billig grön energi och fjärde generationens kärnkraft som går på ”utbränt” kärnbränsle är lösningen. Här, men särskilt i länder utan vattenkraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.